13.1 Styrke evnen til å stå imot og tilpasse seg klimarelaterte farer og naturkatastrofer i alle land
13.2 Innarbeide tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging på nasjonalt nivå
13.3 Styrke enkeltpersoners og institusjoners evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer og deres evne til tidlig varsling, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dette
13.a Gjennomføre forpliktelsene som de utviklede landene som er part i FNs rammekonvensjon om klimaendring, har påtatt seg for å nå målet om i fellesskap og innen 2020 å skaffe 100 milliarder dollar per år fra alle kilder for å møte utviklingslandenes behov for å innføre hensiktsmessige klimatiltak og gjennomføre dem på en åpen måte, og fullt ut å operasjonalisere Det grønne klimafondet ved at fondet snarest mulig tilføres kapital
13.b Fremme ordninger for å styrke evnen til effektiv planlegging og forvaltning knyttet til klimaendringer i de minst utviklede landene og små utviklingsøystater, blant annet med vekt på kvinner og ungdom samt lokale og marginaliserte samfunn
* I erkjennelsen av at FNs rammekonvensjon om klimaendring er det viktigste internasjonale og mellomstatlige forumet for forhandlinger om globale tiltak mot klimaendringer.
Alhassan Mohammed (21) er grunnleggeren av Fridays for Future i Sudan og har akkurat kommet hjem fra COP27 i Egypt. Hva tenker Alhassan om resultatet fra COP27? Hvordan påvirker klimaendringene hans hjemland? Og hva er hans budskap til den norske regjeringen? Les vårt intervju her!
Årets klimatoppmøte er over. Vi har snakket med noen av våre medlemmer som var til stede i Egypt om resultatet og deres håp for klimaarbeidet fremover.
Tidlig søndag morgen ble klimatoppmøtet COP27 ferdig i Egypt, langt på overtid. Lillian Bredal Eriksen, klimarådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM) er i Egypt og mener det er tragisk at det ikke endte med sterkere forpliktelser på å kutte utslipp. Samtidig mener hun resultatet for tap og skade ble bedre enn fryktet, og roser Norge og EU for innsatsen under årets klimaforhandlinger.
Første uke av COP27 er over og konturene av det som kan bli resultatet av COP27 begynner å vise seg. Her er en stemningsrapport fra ForUMs rådgiver Lillian Bredal Eriksen, som er til stede i Sharm el-Sheikh.
Søndag begynner årets klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt, COP27. I et år preget av klimakatastrofer, invasjon, energikrise og matpriskrise er det prekært at Norge skjerper klimaambisjonene betraktelig, mener Forum for utvikling og miljø.
Søndag 6. november deltar statsminister Jonas Gahr Støre, klima- og miljøminister Espen Barth Eide, norske organisasjoner, toppledere, byråkrater og næringsliv på åpningen av årets klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt. Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM), er bekymret for at Norge vil gå i feil retning under årets klimatoppmøte.
Straks går årets klimatoppmøte (COP27) av stabelen i Sharm El-Sheikh i Egypt. Bakteppet er dystrere enn på lenge: Tørke, hetebølger og storflommer. Krig i Ukraina. Energikrise. Matpriskrise og naturkrise. Hvordan kan Norge spille en konstruktiv rolle i arbeidet for å stanse klimakrisa nå?
14 organisasjoner krever i et åpent brev sendt til klima- og miljøministeren Espen Barth Eide og utenriksministeren Anniken Huitfeldt at Norge støtter retten til et levelig og sunt miljø gjennom å stemme for resolusjonen når den blir tatt opp i FNs generalforsamling i juli.
Mens årets klimaforhandlinger i den tidligere tyske hovedstaden Bonn snirklet seg videre, økte utslippene og vi rykket stadig nærmere ødeleggende klimaendringer. Når faren er så åpenbar og stor, hvorfor går det så sakte?