Innhold som omhandler emnet «Klimafinansiering»


Utviklingsfinansering for alle penga
FN-møte om finansiering:

Utviklingsfinansering for alle penga

Skal utviklingsland få råd til å nå FNs bærekraftsmål trengs store og strukturelle endringer i den internasjonale finanssystemet. Neste uke går årets viktigste FN-møte om utviklingsfinansiering av stabelen i New York. ForUM vil være til stede og jobbe for betraktelig økte ambisjoner.

Våre seiere i 2022!
Tilbakeblikk:

Våre seiere i 2022!

2022 er over, og til tross for at store deler av verden “åpnet” etter pandemien, vil ikke året bli husket som et særlig håpefullt år. Krig, matpriskrise og ekstremvær til tross – hvilke seiere kan vi feire fra 2022? Bli litt mer håpefull ved å lese om noen av gjennomslagene vi fikk for vårt arbeid i 2022!

- Norge må stoppe fossilproduksjonen
COP27:

- Norge må stoppe fossilproduksjonen

Alhassan Mohammed (21) er grunnleggeren av Fridays for Future i Sudan og har akkurat kommet hjem fra COP27 i Egypt. Hva tenker Alhassan om resultatet fra COP27? Hvordan påvirker klimaendringene hans hjemland? Og hva er hans budskap til den norske regjeringen? Les vårt intervju her!

Klimatoppmøtet ferdig: Styrer fortsatt rett mot klimakatastrofe mener ForUM
COP27:

Klimatoppmøtet ferdig: Styrer fortsatt rett mot klimakatastrofe mener ForUM

Tidlig søndag morgen ble klimatoppmøtet COP27 ferdig i Egypt, langt på overtid. Lillian Bredal Eriksen, klimarådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM) er i Egypt og mener det er tragisk at det ikke endte med sterkere forpliktelser på å kutte utslipp. Samtidig mener hun resultatet for tap og skade ble bedre enn fryktet, og roser Norge og EU for innsatsen under årets klimaforhandlinger.

Regjeringen stikker av når det gjelder
Statsbudsjett:

Regjeringen stikker av når det gjelder

Til tross for store kriser i verden, har Norges inntekter økt med hundrevis av milliarder de siste årene. – Det er totalt uforståelig at regjeringen nå vil stikke av fra forpliktelsene om å gi én prosent av vår BNI til bistand når behovene øker så drastisk, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

COP26 – en fiasko eller suksess?
Klimatoppmøte:

COP26 – en fiasko eller suksess?

Vi vet hva klimaendringene fører til i dag: oversvømmelser, tørke, tapte avlinger, sult, død, sykdomsutbrudd, ødelagte korallrev. Halvparten av verdens dyrearter står i fare for å dø ut. Samtidig så vet vi også at verdens ledere ikke vil bli enige om tilstrekkelig med tiltak til å sikre at verden ikke kommer over 1,5 grader på dette toppmøtet heller.

Rapport fra klimatoppmøtet i Glasgow
Klimatoppmøte:

Rapport fra klimatoppmøtet i Glasgow

Klimatoppmøtet i Glasgow er godt i gang, og vår fagrådgiver på klima, Lillian Bredal Eriksen, har delt sine tanker om de to første dagene av COP26. Lillian sitter i den norske delegasjonen, og vil komme med jevne oppdateringer om framgangen i møtet.

COP26: ForUMs innspill
Posisjonsnotat til delegasjonen:

COP26: ForUMs innspill

Når det 26. toppmøtet om klima går av stabelen i Glasgow, styrer vi fortsatt mot en tre grader varmere klode, og det gjenstår et stort gap mellom løftene som er gitt til FN og de faktiske utslippskuttene som skjer.

politisk innspill:

Brev til Erna Solberg om Norges rettferdige ansvar for Parisavtalen

Les hele brevet her!

13 norske klimaorganisasjoner krever at Norge øker ambisjonene for klimafinansiering og grønn omstilling, slik at Norge tar sitt rettferdige ansvar for å nå 1,5-gradersmålet. Norge er ett av få land som har meldt inn nye ambisjoner for utslippskutt, og det er vi glade for. Men klimakrisa er så stor at Norge, som har blitt rik på olje og gass, må ta en større del av ansvaret for Parisavtalen enn det vi gjør i dag.

Regjeringens krisepolitikk bremser ikke klimakrisa
Statsbudsjettet:

Regjeringens krisepolitikk bremser ikke klimakrisa

Regjeringen lanserer i dag en krisepakke for oljenæring på en verdi av 100 milliarder kroner. Samtidig kuttes bevilgninger til fornybar energi i utviklingsland. Dette er ikke et krisebudsjett for klimakrisa, mener Forum for utvikling og miljø.

ForUM i media:

Kronikk: Norge må ta sin del av klimadugnaden – nå

ABC Nyheter, 13.03.20

Les kronikken her

Når regjeringen samles neste uke til budsjettkonferansen må de høre på de som roper høyest om klimakrisen.

Kronikk av: Jan Thomas Odegard (Utviklingsfondet), Silje Ask Lundberg (Naturvernforbundet), Kathrine Sund-Henriksen (Forum for Utvikling og Miljø) Øyvind Eggen (Regnskogfondet) og Martha Rubiano Skretteberg (Caritas Norge)

Norge må ta ansvar på klimatoppmøtet
Dypdykk:

Norge må ta ansvar på klimatoppmøtet

I dag begynner FNs klimaforhandlinger i Madrid. I to uker skal verdens land prøve å snu økende utslipp, og nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming ved 1,5 grader. Men i sin tale ved åpningsseremonien la ikke Erna Solberg noe nytt på bordet.

Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid
COP25:

Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid

-Vi klimaforkjempere får ofte høre at vi har urealistiske krav. I virkeligheten er det motsatt. Det som er urealistisk, er å tro at vi har tiden på vår side, sa daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, i sin appell på klimamarkeringen 22. november. Les appellen her.

Bli med på klimamarkering
COP25:

Bli med på klimamarkering

I desember drar Norge til klimaforhandlingene i Madrid (COP25). Fredag 22. november arrangerer Changemaker en klimamarkering for alle som vil be Norge ta ansvar under forhandlingene. Over 20 organisasjoner kommer. Klima- og miljøministeren kommer. Kommer du?

Innspill om klimafinansiering til Statsbudsjettet 2020: Forslag til opptrapping av Norges internasjonale klimainnsats

Skal Norge ta et rettferdig ansvar for å oppfylle Parisavtalen, må Norge kutte minst 53% nasjonalt innen 2030, samt bidra til kutt tilsvarende 198 millioner tonn CO2 utenfor våre grenser. Norge må også bidra vesentlig mer til klimatilpasning i Sør (se rapporten Norway's Fair Share).

Dette innebærer at norsk klimafinansiering må økes betraktelig. I dette innspillet presenteres organisasjonenes forslag til hvordan Norge kan gjøre dette. Les innspillet for å se organisasjonenes forslag til en opptrappingsplan for klimafinansieringen, og oversikt over kanaler som allerede i dag er klare for å ta imot finansieringen.

Ny rapport:

NORWAY’S FAIR SHARE OF MEETING THE PARIS AGREEMENT

Rapporten «Norway’s Fair Share of meeting the Paris agreement» presenterer en utredning av hva som er Norges rettferdige andel av de globale utslippskuttene som er nødvendige for å begrense global oppvarming til 1,5°C over førindustrielt nivå og nå SDG 13. I tillegg beregner rapporten Norges rettferdige andel av kostnadene for at utviklingsland skal få tilpasse seg til et endret klima, som Parisavtalen forplikter oss å bidra til.

Ny rapport:

Organisasjoner utfordrer regjeringen til høyere utslippskutt

14.08.18 -NTB m.fl.

Klimarapport lansert på Arendalsuka: I en ny rapport som er framlagt av Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, Forum for utvikling og miljø og Regnskogfondet, går det fram at Norge må bidra til klimagassutslipp tilsvarende 430 prosent av våre nasjonale utslipp innen 2030. Minst 53 prosent må tas hjemme, er kravet.

Bistandsaktuelt.

Naturpress.

NTBs sak ble også publisert bl.a. i Nettavisen, Vårt Land, Stavanger Aftenblad, Varden, Sunnmøringen og Firda.

Ber Elvestuen øke ambisjonene
Parisavtalen:

Ber Elvestuen øke ambisjonene

Klima- og miljøministeren bør heve ambisjonene ved å kutte norske utslipp ytterligere, og styrke klimafinansieringen, sa Forum for utvikling og miljø i møte med klima- og miljøministeren denne uken.

Fjorårets seiere for bærekraftig utvikling
Gode nyheter fra 2017:

Fjorårets seiere for bærekraftig utvikling

I 2017 arbeidet Forum for utvikling og miljø sammen med våre 50 medlemsorganisasjoner og  partnere for å nå FNs bærekraftsmål. Her er seks høydepunkter og seiere:

Styrker klimafinansieringen

Styrker klimafinansieringen

Norsk klimafinansiering skal styrkes og rapporteringen skal bli mer presis. Forum for utvikling og miljø (ForUM) berømmer Erna Solbergs regjering for dette, og foreslår samtidig mer bærekraftige oljefondsinvesteringer og andre tiltak som kan styrke satsningen ytterligere.

Ti år med regnskogmilliarder

Ti år med regnskogmilliarder

For ti år siden bestemte regjeringen seg for å bruke inntil tre milliarder kroner årlig på å bevare regnskogen - en kraftfull investering i vår felles framtid. Det koster, men vi har ikke råd til å la være, skriver Borghild Tønnessen-Krokan, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Dagens næringsliv, 12.12.2017.:

Klimamøte - en test på politisk vilje

Dagens næringsliv, 12.12.2017.

På dagen to år etter at Parisavtalen ble vedtatt, samles verdenssamfunnet på nytt i den franske hovedstaden for å prøve å tette hullet USA har etterlatt seg. Borghild Tønnessen-Krokan, daglig leder i Forum for utvikling og miljø, mener møtet vil bli en test på den politiske viljen til faktisk gjøre det som trengs for å nå målene.

– Hvis vi skal nå målet om å holde den globale oppvarmingen under to grader, må Norge og andre land legge mye mer penger på bordet enn man har gjort til i dag, sier Tønnessen-Krokan til NTB.

Borghilds kommentarer til NTB i forkant av møtet var på trykk i VG, Stavanger Aftenblad, Dagsavisen og Adreasseavisen i tillegg til i Dagens Næringsliv.

Les hele saken i Dagens Næringsliv her.

Oppsummering: COP23 - To skritt frem og ett tilbake
Klimaforhandlingene i Bonn:

Oppsummering: COP23 - To skritt frem og ett tilbake

FNs klimatoppmøte COP23 i Bonn ble lørdag morgen avsluttet på overtid. I de to uker lange forhandlingene var det ikke Trump og USAs rolle som ble den store utfordringen, men mistillit mellom rike land og utviklingsland. Skal vi nå Parisavtalens mål må dette snus til neste klimatoppmøte i Polen 2018.

Dypdykk: COP23 - ambisjonskampen som ble omkamp
Klimaforhandlingene i Bonn:

Dypdykk: COP23 - ambisjonskampen som ble omkamp

FNs klimatoppmøte COP23 i Bonn ble lørdag morgen avsluttet på overtid. I de to uker lange forhandlingene var det ikke Trump og USAs rolle som ble den store utfordringen, men mistillit mellom rike land og utviklingsland. Skal vi nå Parisavtalens mål må dette snus til neste klimatoppmøte i Polen 2018. 

Norge skulker klimadugnad
Ny rapport:

Norge skulker klimadugnad

Stikk i strid med målene i Parisavtalen viser en ny rapport at Norges klimabistand til utviklingsland de siste årene gått ned med en tredjedel. Dette er både overraskende og skuffende, og om regjeringen tar klimaendringer på alvor, må dette ryddes opp i.