Viktig pris til Colombia

Colombias president Juan Manuel Santos tildeles Nobels fredspris 2016. 

Viktig pris til Colombia

-En hyllest til det colombianske folket, sier ForUM, som gratulerer landets president Santos med Nobels fredspris.

I Nobelkomiteens begrunnelse heter det at Santos får prisen for sin innsats for å få slutt på den over 50 år lange borgerkrigen i landet.

Krigen har kostet minst 220.000 colombianere livet og gjort nesten seks millioner hjemløse.

-Vi gratulerer Colombias president Santos med Nobelprisen. Den sees også som en hyllest til det colombianske folk, sier Borghild Tønnessen-Krokan, ny leder i Forum for utvikling for miljø. 

ForUMs nye leder samarbeidet med colombianske freds- og menneskerettighetsforkjempere i sin forrige jobb i Human Rights House Foundation. I Havanna, der hun bodde samtidig som Cuba og Norge tilrettela for fredsforhandlingene, møtte hun også en colombiansk kvinnedelegasjon i 2014 som deltok under forhandlingene for første gang. 

-Mange sivilsamfunnsrepresentanter i Colombia - modige kvinner og menn - har tatt en stor personlig risiko i arbeidet for et fredelig og rettferdig Colombia, flere med livet som innsats. Forhåpentligvis kan prisen bidra til fred i det voldsherjede landet, sier Tønnessen-Krokan. 

Flere av ForUMs medlemsorganisasjoner jobber i Colombia. 

"Caritas håper prisen vil bidra til å sikre freden i Colombia og støtte de videre fredsforhandlingene for å finne en løsning som vil bli godtatt av hele det colombianske folk," skriver Caritas i en kommentar. 

I en kommentar i Dagsavisen  formidlet Kathrine Raadim i Norsk Folkhjelp bekymringer:

"I dag mottar president Juan Manuel Santos, på vegne av det colombianske folket, fredsprisen for innsatsen for å få slutt på den 50 år lange væpnede konflikten i landet. Mens fredsforhandlingene pågår, forfølges og trakasseres fortsatt sosiale ledere. Bare i år har 70 blitt drept. Hvis det ikke gjøres noe med fordelingen av makt og ressurser, vil det ikke bli varig fred i Colombia."

"Vi colombianere har en stor utfordring foran oss: Å skape fred for fremtidige generasjoner", konkluderer Adriana Sossa, som også er colombianer og medlem av Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) i Stavanger og Colombiaforum.

Norges Fredsråd og Colombiaforum arrangerer fakkeltog.

En fredelig og rettferdig løsning kan bidra til bærekraftig utvikling i Colombia. FNs medlemsland forpliktet seg i 2015 til bærekraftsmål 16 om å "fremme fredelige og inkluderende samfunn med sikte på bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivå."