- Norges posisjon er spesielt absurd

Ajay J Kha bor i New Dehli, India. Foto: privat.

- Norges posisjon er spesielt absurd

Ajay K. Jha er direktør for Centre for Community Economics (CECOEDECON) og jobber i skjæringspunktet mellom rettigheter, utvikling og bærekraft. Les intervjuet med Ajay her!

I intervjuserien "Sett fra sør" deler aktivister fra Asia, Afrika og Latin-Amerika sine perspektiver på Norge og rike lands rolle i bærekraftig utvikling, og hvordan sivilsamfunn fra hele verden kan stå sammen i kampen for en rettferdig og bærekraftig klode.

Hvilken påvirkning har Norge og andre rike land i det globale Nord hatt på bærekraftig utvikling til nå, og hva kan og bør de samme landene gjøre for å sikre global rettferdighet de neste 30 årene?

Til nå har ikke Norge og andre rike land klart å vise klimalederskap. De har opprettholdt en utslippstung livsstil, og bidratt for lite til global solidaritet. Kollektivt har de okkupert en stor andel av det miljømessige rommet, slik at det globale Sør ikke har hatt utviklingsmuligheter.

Norges posisjon er spesielt absurd. Dere produserer for mye olje, selv om dere ikke trenger det, og utvider til og med til leting i Arktis. I en verden med begrenset tilgang på grunn av krigen i Ukraina har norske oljeselskaper tjent store summer. Videre reduserer Norge sitt bidrag i form av bistand, samtidig som mer enn 60 prosent av lav- og mellominntektslandene opplever alvorlige gjeldskriser.

Verken bærekraftig utvikling eller bremsing av klimaendringene kan oppnås med smulene fra de rikes bord. Norge og andre rike land bør redusere både utslippene sine og fotavtrykket sitt, og ha en plan for utfasing av fossilindustrien. De bør i det minste forplikte seg til at en del av overskuddet fra fossilindustrien skal gå til tap og skade, som rammer de fattigste hardest. De bør utarbeide et tydelig veikart for å redusere fotavtrykket av forbruket og produksjonen sin.

Hva kan og bør norsk sivilsamfunn gjøre for å bidra?

Det er trist at det ikke er et sterkt engasjement i samfunnet for å avstå fra profitt og olje- og gassutvinning. Det vitner om en splittelse i bevisstheten til det norske samfunnet og i politikken. Sivilsamfunnsorganisasjoner bør jobbe for å legge politisk press på regjeringen til å identifisere sin rolle og sitt bidrag basert sin rettferdige andel, og ta dristige politiske beslutninger til beste for det globale samfunnet.

Hva kan og bør gjøres for en mer rettferdig og bærekraftig verden?

- For å gjøre verden mer bærekraftig og inkluderende trenger vi både politisk vilje og internasjonalt samarbeid. Ingen land eller regioner kan bli bærekraftige uten at alle land og regioner blir det. Derfor er internasjonalt samarbeid og solidaritet avgjørende – og rike land må lede an!

Intervjuet er et av bidragene i antologien Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden. Antologien ble utgitt i anledning ForUM sitt 30-årsjubileum. Les mer om og bestill antologien her.


Relevante emner


Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden

Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden er en antologi for alle som interesserer seg for klima og bærekraftig utvikling, internasjonale solidaritetsspørsmål, norsk politikk nasjonalt og internasjonalt, og demokrati i praksis gjennom sivilsamfunnsorganisering.

Antologien koster 200kr + porto, og bestilles ved å sende en e-post til ida.svendsen@forumfor.no. Antologien kan også hentes i våre lokaler.

Les mer om antologien