Til aksjon mot hemmelighold

Til aksjon mot hemmelighold

ForUMs Kristina Fröberg går til aksjon sammen med det globale sivilsamfunn utenfor Luxembourgs ambassade i København. Du kan delta via sosiale medier!

Som #LuxLeaks avslørte, har europeiske stater innført hemmelighold og skattelover som undergraver bedrifters skatteinnkreving i utviklingsland. De som utsettes for dette systemet risikerer å bli sendt i fengsel.

For to uker siden ble den franske journalisten Edouard Perrin tilalt i Luxembourg for sin rolle i å avsløre bedrifters skatteunndragelse, skandalen fikk kallenavnet #LuxLeaks. Lignende tiltaler har blitt reist mot varsleren Antione Deltour, som nå risikerer flere år i fengsel .

Skatteunndragere går fri mens voldsomme rettssaker reises mot dem som handler samvittighetsfullt av hensyn til interesser i industriland og utviklingsland.

Se: Charges against luxleak reporter threaten press freedom

Se: Support journalist Antoine Deltour

Aksjon mot hemmelighold og fengsling av journalister

I dag, torsdag 7. mai, stemmer Europaparlamentet for et forslag om land-for-land rapportering. Dette vil skape større åpenhet om rapportering fra multinasjonale selskaper i EU, og har mye å bety for om vi skal lykkes i å bekjempe ulovlig kapitalflukt fra rike og fattige land.

På initiativ fra Eurodad arrangerer vi aksjonen "Blow the whistle on tax secrecy! Your help is needed!" foran Luxembourgs ambassade i Købehavn klokka 16. Vi aksjonerer mot hemmelighold, fengsling av journalister og for land-for-land rapportering. 

Les: "Blow the whistle on tax secrecy! Your help is needed!"

Les: Brevet fra det globale sivilsamfunnet sendt til Luxembourgs ambassadør

Del i sosiale medier

Ønsker du å bidra? Delta i sosiale medier!

Forslag til Tweet:

We need #TaxTransparency: Vote yes to Country by Country Reporting in Shareholders Rights Directive to #StopTaxDodging.

Adresser tweeten mot Europaparlamentet og gjerne direkte til enkelte parlamentsmedlemer (MEPs):

@Europarl_EN @maryhoneyball @JeanMarieCAVADA @CeciliaWikstrom @GiovanniToti @AndrzejDuda @AxelVossMdEP @SajjadKarimMEP @Cofferati @LauraFerraraM5S @Evelyn_Regner @lidiageringer

Les også ForUMs innlegg om skatteflukt i Aftenposten: Fattiges penger havner i skatteparadiser


Relevante emner


Luxleaks

28.000 sider med dokumenter er lekket fra Luxembourg-kontoret til rådgivings- og revisjonsselskapet Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Den franske journalisten Edouard Perrin i Premières Lignes Television/France 2 var den første til å arbeide med dokumentene. Ett år senere mottok også journalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) dokumentene i sitt hovedkvarter i Washington.

Journalister i ICIJ og mer enn 80 andre journalister i 26 land har jobbet samtidig med dokumentene.

ICIJ skriver i en oversiktsartikkel at hundrevis av milliarder dollar er sluset gjennom Luxembourg, og milliarder av dollar er spart i skatt.

Kilde: Aftenposten