Stortinget viser vilje til å stramme inn på norsk våpeneksport

Stortinget viser vilje til å stramme inn på norsk våpeneksport

- Det er mange gode merknader fra Stortinget til regjeringens melding om norsk våpeneksport. Kanskje vi endelig får se en innstramming på våpeneksport til udemokratiske regimer, sier Siri Luthen, rådgiver i ForUM.

Den 12. februar kom merknadene  fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité til stortingsmelding om norsk våpeneksport for 2012. Tirsdag 25. februar behandles meldingen i Stortinget.

Regjeringen er forpliktet til å følge opp de merknadene som har flertall bak seg i Stortinget. Mindretallsmerknadene er ikke forpliktende, men de kan være med å skape debatt og at de partiene som står bak legger press på regjeringen.

ForUM har i sin høringsuttalelse lagt vekt på at Norge må slutte å eksportere til udemokratiske regimer, at de strenge eksportreglene også må inkludere Norges allierte, at det må være åpenhet rundt våpeneksporten og man må hindre at norsk våpen kommer på avveie.

Eksport til udemokratiske regimer

Forrige regjeringen varslet i fjorårets stortingsmelding en innstramming på eksport av våpen og militært utstyr til undertrykkende regimer. De kom med en sjupunktslite for å systematisere vurderingen av menneskerettighetssituasjonen i mottakerland. ForUM har vært opptatt av den nye sjekklisten må tas i bruk, og at disse endringene må få konsekvenser for norsk eksport av militærutstyr til autoritære regimer, og land hvor det begås alvorlige brudd på menneskerettighetene og internasjonal humanitær rett. Det ser de nå ut til å få:

I merknadene fra utenrikskomiteen understreker alle partiene at det er viktig at sjekklisten blir konsekvent og systematisk anvendt. I tillegg har AP, Krf, Sp, V og SV, altså flertallet i komiteen, en svært viktig merknad om dette, der de «understreker at det er viktig at sjekklisten blir konsekvent og systematisk anvendt, og at regjeringens risikovurdering fører til at det ikke eksporteres våpen til land hvor myndighetene begår alvorlige brudd på menneskerettighetene.»

Norge er en storeksportør av forsvarsmateriell, og hensynet til norsk næringsliv blir ofte trukket fram når det er snakk om restriksjoner på eksport.  Derfor er V og SV sin merknad som sier at forutsigbarhet ikke må veie tyngre enn hensynet til menneskerettigheter og demokrati, veldig viktig.

Norges allierte

ForUM mener at regelverket for eksport av militært utstyr skal gjelde alle land som bryter menneskerettighetene, uavhengig om de er alliert med Norge eller ikke.

Vi er derfor glade for å se at flertallets av komiteen med Ap, Krf, SP, V og SV har en merknad der de «ber regjeringen redegjøre for hvordan disse retningslinjene vil praktiseres i møte med eksportsøknader til NATO-land. Flertallet understreker at retningslinjene bør anvendes konsekvent også for slike søknader.»

Hindre at norsk våpen kommer på avveie

I dag har vi ingen garanti for at våpnene som Norge eksporterer sine allierte ikke blir solgt videre til et tredjeland der det blir brukt i strid med både det norske regelverket, og den nye våpenhandelsavtalen.  ForUM har derfor lenge jobbet for at norske myndigheter får på plass en sluttbrukererklæring og merking av våpen.

Et mindretall i komiteen, bestående av Sp, V og SV, ber regjeringen innføre sluttbrukererklæringer fra alle land, også NATO-land og andre nære allierte.

De samme partiene trekker fram våpenkomponenter som viktig. Sp, V og SV ber «regjeringen utrede hvordan komponenteksport kan underlegges Vedlegg A-kriteriene på en slik måte at norske komponenter ikke inngår i produkter som videreselges til sluttbrukere som ville vært uakseptable som mottakere av militært materiale eksportert fra Norge.»

De tre partiene skriver også at det er «naturlig at norske statseide selskapers eksport fra fabrikker i andre land følger norsk eksportregelverk.»

Les Fredslagets glimrende nettsak som går inn på mange av endringene fra Stortinget.

NRK-sak i dag om denne saken: Ønsker innstramming i våpenhandel 


Relevante emner