Krever drastisk helomvending

Krever drastisk helomvending

IPCC-møtet: - For å stabilisere klimaet må CO2-utslipp bringes til praktisk talt null, og forbrenning av fossilt brennstoff må fases helt ut innen 2050.

Den femte rapporten vedtatt av møtet i FNs klimapanel (IPCC) i København forrige uke, prediker en global oppvarming på 2 grader innen 2050.

- Dette er den største klimarapporten noensinne. Den består av tre delrapporter, hver på et par tusen sider, som har blitt lagt fram i løpet av det siste året, samt et par spesialrapporter, sier ForUMs klimarådgiver, Arvid Solheim.

Han var tilstede under IPCC-møtet.

Illustrasjon klima

Dette kan bli et hyppigere skue i verdensbildet uten nådeløse utslippskutt.

Krever totalomlegging

Solheim presiserer at IPCC ikke gjennomfører egen forskning. Det er tre forfatterteam, hver bestående av de fremste forskerne i verden på sitt felt, som går igjennom all offentliggjort, fagfellevurdert forskning.

- Teamet har analysert forskningsresultatene. Konklusjonen er at verdens land må legge om energiforsyning, transportsystemer med mer, for at vi skal unngå en global oppvarming over 2 grader, sier han.

Arvid Solheim

Klimarådgiver i ForUM, Arvid Solheim. Foto: ForUM

Må ned til null

IPCC er nå tydelige på at det er ikke nok å bare redusere klimagassutslippene i verden. 

- For å stabilisere klimaet må CO2-utslipp bringes til praktisk talt null, og forbrenning av fossilt brennstoff  - uten CO2-håndtering - vil måtte fases ut innen 2050. Veksten i klimagassutslippene må nå toppen før 2020, og begynne å gå nedover svært raskt. Det betyr at det må drastiske tiltak til på verdensbasis, sier Solheim.


Relevante emner