Annonserte ny OECD-klage

Annonserte ny OECD-klage

På ForUMs konferanse 14. oktober annonserte United Steelworkers en kommende klage mot Oljefondet og Norges Bank til OECDs norske kontaktpunkt for brudd på OECDs retningslinjer.

Joe-Drexler-USW-3

- Vi er dypt skuffet, sier Joe Drexler i United Steelworkers Canada.

Det annonserte Joe Drexler, strategileder i United Steelworkers Canada, på ForUMs konferanse om Norge og ansvarlig næringsliv på Litteraturhuset i Oslo i går.

Klikk her for å lese om pågående verdensomspennende kampanje for stålarbeiderne.

- Vi har kontaktet Norges Bank i håp om at de ville ta stilling til bruddene før vi sendte inn en formell klage. Dessverre uten hell – til tross for at både OECD, FN, OECDs norske kontaktpunkt og den norske regjeringen har bekreftet at retningslinjene gjelder også Oljefondet. Vi er dypt skuffet, sier Drexler.

USW er den største industrielle fagforening i Nord-Amerika. USW representerer over 800.000 arbeidere i Canada, USA, Puerto Islands og Jomfruøyene, blant annet i stål-, gruvedrift-, glass- og sementindustrien. Også fagforeningen Birlesik Metal IS i Tyrkia skal stå bak klagen.

Les sak fra NTB.

Bekrefter rapport fra ForUM

Bakgrunnen for USWs kommende klage er Oljefondets investeringer i det amerikanske stålselskapet Crown Holdings’ fabrikker i Canada og Tyrkia. I Tyrkia har man blant annet siden 2012 nektet ansatte i å organisere seg i fagforening – gjennom en rekke oppsigelser, trusler og voldsepisoder.

Klikk her for siste nytt om situasjonen i Canada fra canadiske medier.

- Vårt ønske er at Oljefondet kan bidra i presset. Hvis verdens største statlige investeringsfond engasjeres – da burde det kunne påvirke et så stort selskap som Crown Holdings, sier Drexler.

Annonseringen kom samme dag som ForUMs nye rapport, som har sett på den omfattende politiske prosessen rundt forrige OECD-klagesak mot Norges Bank og Oljefondet i 2012-2013, mot stålselskapet Poscos aktiviteter i India.

Rapporten, utarbeidet av Curtis Research for ForUM, bekrefter USWs bekymring om Oljefondet og Norges holdninger til OECDs retningslinjer. Norge overlater til Oljefondet og Norges Bank selv å bestemme om de vil forholde seg til OECDs retningslinjer eller ikke.

Les mer om rapporten.

Situasjonen i India

På ForUMs konferanse deltok representanter fra blant annet OECD Watch, UNI Global Union, Utenriksdepartementet og Norsk Folkehjelp, i tillegg til Drexler fra United Steelworkers.

Sandeep, representant for Anti-Posco-movement Solidarity i India, fortalte også om de omfattende konsekvensene for lokalbefolkningen i regionen Odisha, hvor stålselskapet Posco planlegger bygging av storfabrikk og konflikter har pågått i hele åtte år.

ForUM kommer tilbake med video og oppsummering av konferansen senere.