Norges Janusansikt i Saudi-Arabia

Norges Janusansikt i Saudi-Arabia

"Autoritære regimer benytter norsk krigsmateriell for å holde sin makt ved like. Slik ordningen er i dag kan norske våpen bli brukt mot menneskerettighetsaktivister og minoriteter på fremtidens Tahrir-plasser", skriver ForUM og FOKUS i kronikk i VG.

Kronikk publisert i VG Papir lørdag 6. april 2013.

9. april skal den årlige Stortingsmeldingen om eksport av norsk forsvarsmateriell debatteres i Stortinget. Vi forventer at våre folkevalgte tar til orde for at norsk eksport av militærutstyr til undertrykkende regimer stanser en gang for alle.

Lyder hult
Ifølge stortingsvedtaket av 1997 og EU-kriteriene for våpeneksport, skal hensynet til demokrati og menneskerettigheter veie tungt når norsk våpeneksport skal innvilges.
Politikere fra samtlige norske partier snakker varmt om Norges engasjement for fred, menneskerettigheter og likestilling i verden. Men det lyder hult.

De samme politikerne er med på å utruste undertrykkende regimer militært.
Stortingsmeldingen viser at land som Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Qatar, Egypt, Kuwait, Libya, og Oman har stått på kundelisten for norsk militærutstyr i perioden 2008 til 2011.

I denne perioden eksporterte Norge krigsmateriell til Saudi-Arabia for over 235 millioner kroner.
Med hvilken rett kan vi kalle oss en fredsnasjon?

Kvinner undertrykkes
Saudi-Arabia er ett av verdens mest kvinneundertrykkende samfunn. Dette vet politikerne. Den 6. august 2011 talte daværende utenriksminister Støre til Stortinget: «Saudi-Arabia praktiserer utstrakt diskriminering av kvinner.
Kvinner må ha samtykke fra sin mannlige verge, som vanligvis er far eller ektemann, for å ta arbeid, søke om ID-kort, ta utdannelse og reise utenlands.
Voldtektsofre straffes. Kvinner kan ikke kjøre bil, og er pålagt svært strenge krav om å dekke seg til.»

Eksporten fortsetter
Som ett av de siste land i verden som fremdeles ikke har innført stemmerett for kvinner er kvinner i Saudi-Arabia blitt lovet stemmerett i 2015. Menneskerettighetsorganisasjoner melder at flere aktivister som kjemper for bedre rettigheter for kvinner har blitt arrestert i løpet av de siste årene.

Vold mot kvinner er utbredt, og Saudi-Arabia var blant landene som hadde reservasjoner mot FNs erklæring om vold mot kvinner under årets kvinnekommisjonsmøte i New York.
Så sent som i januar i år fordømte utenriksminister Barth Eide Saudi-Arabia for henrettelsen av en mindreårig kvinne fra Sri Lanka. Samtidig fortsetter den norske eksporten av militærutstyr til landet.

Ved å selge krigsutstyr til Saudi-Arabia og andre undertrykkende regimer, er Norge med på å styrke autoritære regimers muligheter til å begå overgrep mot sivilbefolkningen.

Norges interesser
Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør, og Norge har sterke interesser i å opprettholde et nært samarbeid med landet. I 2011 opprettet Saudi-Arabia for første gang ambassade i Norge.
Regjeringen har vært tydelig på at de har tatt opp diskrimineringen av kvinner overfor saudiske styresmakter. Ordene faller tydeligvis på stengrunn.

Kvinner i fokus
Retorikken til norske politikere i forbindelse med 100-årsjubileet for kvinnelig stemmerett i Norge er at kvinners deltagelse i arbeidslivet har vært viktigere for Norges velstand enn oljen.
Burde ikke Norge sette kvinnene i fokus også når det samarbeides med andre oljenasjoner, i stedet for å se seg blind på oljen og mulighetene for å tjene noen ekstra kroner på salg av militærutstyr?

Norge bør stille seg spørsmålet om salg av militærutstyr til kvinneundertrykkende regimer og styresett som uten sanksjoner bryter menneskerettigheter er forenlig med Norges ønske om å fremme kvinners rettigheter.

Med to tunger
Norge var en sterk pådriver for den internasjonale våpenhandelsavtalen som ble vedtatt i FNs generalforsamling 2. april i år. Avtalen regulerer kjøp og salg av konvensjonelle våpen.
Men militærutstyr innebærer mer enn «konvensjonelle våpen».

Når Norge fortsetter å eksportere materiell som ikke faller i kategorien «konvensjonelle våpen», men materiell som likevel faller autoritære maktutøvere til gode, som for eksempel sambandsutstyr, snakker norske politikere med to tunger.

Debatten om Stortingsmeldingen byr på en historisk mulighet for våre folkevalgte til å stanse eksporten av militærutstyr til undertrykkende regimer.

Gro Lindstad (daglig leder i FOKUS - Forum for kvinner og utviklingsspørsmål) Andrew Preston (daglig leder i Forum for utvikling og miljø).


Relevante emner