Markering mot uetisk våpeneksport

Markering mot uetisk våpeneksport

20 organisasjoner og alle ungdomspartiene sluttet seg om felles markering og appell foran Stortinget tirsdag. De krever stans i norsk eksport av militært utstyr til undertrykkende regimer.

"Norge eksporterer i dag krigsmateriell til flere diktaturer og undertrykkende regimer. Nå må dette stanse. Ved å eksportere krigsmateriell til land som Saudi-Arabia, Qatar og De Forente Arabiske Emirater styrker vi disse statenes evne til å begå overgrep mot sin egen befolkning. Norsk eksport av krigsmateriell er Stortingets ansvar og ved å tie i dagens Stortingsdebatt, samtykker dere i dagens praksis. Ved å ta til orde imot denne eksporten, kan dere stanse eksporten og vise at Norge også i praksis tar side med demokratiforkjemperne og ikke statene som undertrykker dem."

Slik lød appellen fra de 20 organisasjonene - blant dem ForUM og flere medlemsorganisasjoner - og alle ungdomspartiene som sluttet seg til en felles markering foran Stortinget i dag. Bakteppet var at den årlige Stortingsmeldingen om eksport av norsk forsvarsmateriell skulle debatteres i Stortinget samme dag.

"Vi håper at denne markeringen vil bidra til økt debatt rundt norsk våpeneksport", skrev Andrew Preston, daglig leder i ForUM, og Hannah Eline Ander i Fredslaget i Nye Meninger dagen etter.

Krever umiddelbar stans
I dag eksporteres militært utstyr både direkte fra Norge og fra norskeide bedrifter i utlandet til land som aktivt motarbeider menneskerettighetene gjennom sin praksis. Disse regimene begrenser grunnleggende friheter og rettigheter for sine innbyggere.

"Dette er land hvor det foregår grove, rutinemessige brudd på menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett. Stortingsmeldingen viser blant annet at land som Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Qatar, Egypt, Kuwait, Libya og Oman har stått på kundelisten for norsk militærutstyr i perioden 2008 til 2011. Vi forventer at våre folkevalgte tar til orde for at dette stanser en gang for alle",påpekte Andrew Preston i ForUM og Gro Lindstad i FOKUS i VG-kronikk 6. april.

Med markeringen ønsket organisasjonene og ungdomspartiene å sende en klar beskjed til de folkevalgte om at norsk eksport av militærutstyr til undertrykkende regimer må stanses umiddelbart.

Flere saker:
Nettavisen:
Kjemper mot uetisk våpeneksport

Ungdomspartienes innlegg i Dagsavisen: Stans eksport av krigsutstyr til diktaturer

Les også på Amnestys blogg: Undertrykkelse made in Norway

Tilsluttede organisasjoner:
Amnesty Norge, Atlasalliansen, Caritas Norge, Changemaker, Den katolske kirke, Den norske kirke, Det norske menneskerettighetsfond, Digni, FOKUS, Forum for Utvikling og Miljø,Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet,KFUK-KFUM Global, Kirkens Nødhjelp, Kvekerhjelp, Metodistkirken i Norge, Norges Fredslag, Norges Fredsråd, Norges Kristne Råd, PRESS - Redd Barna Ungdom, Vennenes Samfunn Kvekerne.

Ungdomspartiene som har sluttet seg til:
AUF, Kristelig Folkepartis Ungdom, Fremskrittspartiets Ungdom, Unge Høyre, Unge Venstre, Senterungdommen, Sosialistisk Ungdom.


Relevante emner