FNs klimarapport – et tydelig varsko

FNs klimarapport – et tydelig varsko

FNs klimarapport gir tydelig signal til hva slags klimapolitikk den påtroppende regjeringen bør føre, mener ForUM.

Pressemelding 26. september 2013

Forhandlingene i FNs klimapanels møte fortsatte til langt utover midnatt i går kveld. Sammendraget som har blitt kollektivt redigert av regjeringsrepresentanter og vitenskapsfolk fra 130 land denne uka viser at man har nå et bedre verktøy en noen gang før til å forstå klimaendringene.

- Dette er veldig bra timing med tanke på regjeringsskifte i Norge. Vi håper den nye regjeringen vil fremme mer vidtgående tiltak og føre en mer offensiv klimapolitikk enn vi har sett så langt, sier fagrådgiver Arvid Solheim, som representerer ForUM-fellesskapet i Stockholm denne uken.

Solheim har fulgt møtene i FNs klimapanel. Rapporten slår fast at klimaendringene fører til at isbreer smelter fortere enn noen gang tidligere, havisen rundt Arktis blir tynnere og får mindre utstrekning nesten år for år og at havnivået stiger fortere enn det har gjort tidligere.

- FNs klimapanel er sikrere enn noen gang før på at menneskenes handlinger er årsaken til mesteparten av oppvarmingen, og dermed også ansvarlige for konsekvensene, forklarer Solheim.

E24/NTB: Intens sluttspurt for FNs klimapanel

Må handle nå
Rapporten peker også på hva som må gjøres nå dersom vi skal unngå en oppvarming på mer enn to grader. Utslippene må ned i alle større utslippsland, og reduksjonene må være raske og store. På lengre sikt må vi streve etter å bli karbonnøytrale, altså at vi tar opp minst like mye CO2 som vi slipper ut.

- Vi er i ferd med å gå inn i veldig harde forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale for 2015.  Nå bør den påtroppende borgerlige regjeringen bruke forhandlingskortet som vi har hatt siden klimamøtet i København. Der sier Norge seg villig til å redusere utslippene med 40 prosent på 1990-nivå, som en del av en ny og ambisiøs avtale, sier Solheim.

Les også: Tiårets viktigste klimarapport.


Relevante emner