Statsbudsjettet: Ren energisatsning må komme fattige til gode

- Regjeringen må huske å holde fokus på tilgangen til energi for fattige, og at denne energien må være ren og fornybar, sier daglig leder i ForUM, Elin Enge, om regjeringens nye prosjekt for å øke energitilgangen i utviklingsland. Dette er ett av temaene ForUM kommenterer i statsbudsjettet som ble lagt fram i dag.

- Regjeringen huske å holde fokus på tilgangen til energi for fattige, og at denne energien må være ren og fornybar, sier daglig leder i ForUM, Elin Enge, om regjeringens nye prosjekt for å øke energitilgangen i utviklingsland. Dette er ett av temaene ForUM kommenterer i statsbudsjettet som ble lagt fram i dag.

- Det er lett å bli opphengt i antall kwH produsert og miste av syne hvem som får tilgang på den energien som blir produsert, påpeker Enge. I tillegg til at ren energi må gå til de fattigste, trekker ForUM fram flere saker i forslaget til statsbudsjett for 2012.

Økt støtte til sivilsamfunn og menneskerettigheter

- Det er gledelig at regjeringen foreslår en økning på 40 millioner til sivilsamfunn. Sterke sivilsamfunnsaktører er viktige vaktbikkjer og pådrivere for en reell og rettferdig fordeling av godene, sier Enge.

Regjeringen foreslår å øke budsjettet med 44,4 millioner kroner for å styrke arbeidet for fremme av menneskerettigheter. 

- Dette er viktig. Å fremme menneskerettigheter er elementært i arbeidet for økonomisk rettferdighet, samt å styrke politiske og sosiale forhold i sør.

For knapp satsing på eierskap

ForUM er positiv til at regjeringen vil styrke eierskapsforvaltningen, slik at man får bedre oppfølging av statens forventninger til selskapenes arbeid med samfunnsansvar. En økning på 5 millioner er imidlertid svært knapt.

- Dette speiler ikke regjeringens forventinger om statlig eide selskaper skal være fremst på samfunnsansvar, sier Enge.

Norfund må ut av skatteparadis

Det statlige investeringsfondet for næringslivsutvikling i utviklingsland, Norfund, får like store overføringer i år som i fjor, nærmere 800 millioner kroner.

- Dette er store penger, og vi vet at Norfund investerer en del av disse midlene i skatteparadis, samtidig som regjeringen på annet hold jobber for å hindre kapitalflukt fra utviklingsland nettopp til slike paradis. Dette må det bli slutt på, sier Enge, og fortsetter:

- Regjeringen må gi Norfund pålegg om å ikke investere i skatteparadiser, så lenge disse bidrar til kapitalflukt og hindrer vekst i fattige land.

Klimarobust landbruk i Afrika må komme fattige til gode

Statsbudsjettets fokus på et klimarobust landbruk i Afrika er viktig, men ForUM vil be regjeringen være oppmerksomme på om denne landbruksutviklingen er økologisk bærekraftig og kommer fattige til gode.

- Storskala private, kommersielle investeringer i landbruk i Afrika, slik som for eksempel Norfund og statseide Yara står i bresjen for, kan lett komme i konkurranse med fattige bønders tilgang til jord, advarer Enge.

- Målet med å skape et klimarobust landbruk i Afrika må være å bidra til å sikre mattilgang for fattige mennesker i de aktuelle landene, og ikke bare øke eksportinntektene, slik store kommersielle prosjekter ofte fokuserer på, avslutter Elin Enge.