Revitalisering av KOMpakt

En arbeidsgruppe bestående av representanter for nærings- og arbeidsliv, frivillige organisasjoner og akademia har utarbeidet forslag til revitalisering av KOMpakt, som er regjeringens konsultative organ for samfunnsansvar.

I 1998 opprettet regjeringen det Konsultative Organ for Menneskerettigheter og norsk økonomisk engasjement i utlandet. Mandatet fra (2006) har vært:

Å styrke kunnskapen om, motivasjon og mulighet til å utvise samfunnsansvar i samsvar med de normer som er omfattet av bred internasjonal oppslutning, herunder Global Compact ti prinsipper og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, med de utfordringer internasjonal virksomhet og handel stiller bedriftene overfor som et hovedelement”.

Utenriksdepartementet har gitt en arbeidsgruppe oppdrag å revidere Kompakts mandat. Gunhild Ørstavik, rådgiver i ForUM, og flere andre representanter fra ForUMs medlemsorganisasjoner har deltatt i arbeidsgruppen.

Gruppen mener at målsetningene til KOMpakt ikke er nådd på en tilfredsstillende måte, delvis på grunn på grunn av måten KOMpakt har arbeidet på, men også målsettingene i seg selv. Gruppen mener derfor at begge deler bør justeres. 

Gruppen har derfor kommet frem til forslag om nytt mandat for KOMpakt. Mandatet bygger på at KOMpakts hovedformål skal være å gi norske myndigheter et godt beslutningsgrunnlag i politisk spørsmål knyttet til næringslivets samfunnsansvar. Videre at KOMpakt bør brukes til konsultasjon i politiske prosesser, og for å belyse problemstillinger og behov som regjeringen bør kjenne til for å kunne til for å kunne utforme nye tiltak eller prosesser.

Rapporten er nå levert til  Utenriksdepartementet  for vurdering.

Forslag til nytt mandat her:

Medlemmer av arbeidsgruppen:

Ellen Behrens, Orkla ASA (leder) Diis Bøhn, LO Vidar Lindefjeld, NHO Kim Nordlie, HSH Gunhild Ørstavik, Forum for Utvikling og Miljø Pia Gaarder, Framtiden i våre hender Per N. Bondevik, Initiativ for Etisk Handel Helge Rynning, Norges Forskningsråd
Maria Gjølberg, Senter for Utvikling og Miljø Olav Hypher, Statkraft.

Utenriksdepartementet har fungert som sekretariat for arbeidsgruppen.
Arbeidsgruppen har holdt i alt fem møter i perioden desember 2010 til april 2011