Klagesak førte frem

Det norske selskapet Cermaq har nå innrømmet at de ikke har utvist tilstrekkelig samfunnsansvar i sin virksomhet i chilensk lakseoppdrett. Dette skjedde etter at Cermaq ble klaget inn for Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv av ForUM og Norges Naturvernforbund.

- Dette er en seier for prinsippet om bærekraft i oppdrettsnæringen, og kampen for at selskaper skal respektere urfolkenes rettigheter i alle områder de har virksomhet, sier styreleder i ForUM, Andrew Kroglund.

Naturvernforbundet og ForUM klaget inn Cermaq, som staten er majoritetseier i, til det norske kontaktpunktet for OECDs retningslinjer i mai 2009. Kontaktpunktet er ingen juridisk instans, men kan vurdere hvorvidt en bedrift har opptrådt i strid med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. 

Etter to års behandling har mekling i Kontaktpunktet ført frem, og Cermaq lover nå å skjerpe rutinene.

- Det er veldig gledelig at Cermaq nå har erkjent at de som selskap ikke tok tilstrekkelig hensyn til føre-var-prinsippet og at oppdrettsnæringen i Chile. Det er en viktig seier for miljøet at de har innrømmet at deres virksomhet ikke var bærekraftig i perioden fram til fiskehelsekrisen som rammet Chile i 2007, sier Kroglund.

Cermaq lover hensyn til urfolk

Også Naturvernforbundet er fornøyd med at Cermaq forplikter seg i erklæringen til å ta fullt hensyn til urfolksrettigheter i framtida.

- Dette er et viktig resultat for oss, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Haltbrekken peker på at det meste av verdens lakseoppdrett drives i urfolksområder og at dette trolig vil øke etter hvert som norsk oppdrett flyttes nordover.

– Når Chile nå bygger opp næringen igjen kan den lett komme i konflikt med urfolksrettigheter. Cermaq har nå forpliktet seg til å respektere disse uavhengig av om den chilenske staten måtte gjøre det, sier Haltbrekken.

I prosessen har organisasjonene bedt om en uavhengig gransking av de mange forholdene. Det har vi ikke fått.

– Vi har sett i løpet av prosessen at noen av klagepunktene er tilbakevist. Andre har Cermaq gitt oss rett i, og flere punkter står fremdeles ubesvart fordi det ikke har vært mulig å få en uavhengig framskaffelse av dokumentasjon, for eksempel om selskapets politiske påvirkningsarbeid i Chile og Canada, avslutter Haltbrekken.

Næringslivet må ta ansvar

I mangel på internasjonale reglene som er direkte bindende for næringslivet vil OECDs retningslinjer og kontaktpunktet være en viktig klageinstans for berørte parter og sivil samfunn for å sette søkelyset og ansvarlig gjøre næringsliv som ikke tar samfunnsansvar på alvor.

- Det er gledelig at klagen har ført frem til en felleserklæring. Cermaqs innrømmelser og forpliktelser viser at det å klage inn et selskap til kontaktpunktet kan fungere, sier Andrew Kroglund, styreleder i Forum for Utvikling og Miljø.

- Prosessen illustrerer at kontaktpunktet har en viktig rolle for å ansvarliggjøre næringsliv som ikke etterlever OECDs–retningslinjer for næringslivet samfunnsansvar, sier Kroglund.

ForUMs styreleder peker midlertid på at det nå ligger mange forventninger til selskapet.

- Vi håper at Cermaq følger opp det de har forpliktet seg til i felleserklæringen, nemlig respekt for føre- var prinsippet, menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, samt bærekraftsrapportering. Kontaktpunktet bør ha en viktig funksjon i det å nå overvåke og etterprøve hvorvidt selskapet faktisk etterlever det de har lovet, sier Kroglund.

En undersøkelse nylig gjennomført av det nye kontaktpunktet viser at 9 av 10 bedrifter verken kjenner til OECDs retningslinjer eller kontaktpunktet.

- Vi håper og tror at også andre selskaper nå vil ta OECDs- retningslinjer på alvor og ta deres samfunnsansvar. Ikke minst at staten som eier følger opp regjeringens forventinger om å være ledende i arbeidet med samfunnsansvar, avslutter Kroglund.

 

ForUM inviterer til møte om nytt kontaktpunkt 29. august og diskusjon om ForUMs rolle i fremtidig potensielle klagesaker.