Har lokalvalget global relevans?

En stemme i en norsk kommune kan også ha noe å si globalt, skriver ForUMs daglige leder Elin Enge i Dagsavisens debattserie om globale spørsmål i den lokale valgkampen.

Er du opptatt av de store spørsmålene som bekjempelse av fattigdom, å stoppe klimaendringene og en rettferdig verden? Vi skal ikke påstå at dette vil ordne seg om du bruker stemmeretten i det høstens lokalvalg. Men en stemme i en kommune i Norge kan faktisk ha noe å si også globalt.

Dette fylkes- og kommunevalget handler nettopp om hvilke valg vi tar. Hvem skal bestemme over hvordan våre ressurser brukes? Dette angår deg direkte fordi det påvirker din hverdag på helt sentrale områder som helse, skoletilbud eller infrastruktur. Ressursbruken lokalt har også en global påvirkning.

Vi tar oss i å ta demokratiske rettigheter for gitt i Norge. Men vi må ikke glemme at frie valg der alle kan delta er noe folk over generasjoner har kjempet fram. I Midtøsten pågår en kamp om demokratiet akkurat nå. Og opptøyene i England har blitt utløst av sosial nød og er et resultat av slett styring av ressursene og dårlige valg. De gjentagende og stadig mer alvorlige finanskrisene er et resultat av at folkevalgte har tillatt en uhemmet spekulasjonsøkonomi som er helt løsrevet fra realøkonomien og den faktiske produksjonen av varer og tjenester. Ikke minst miljøkrisen er et misbruk av ressurser og lite gjennomtenkte valg, som nå rammer nødlidende i tørkerammende Afrika og flomofre i Kina.

Disse krisene henger sammen og er et resultat dårlige valg, styrt av egeninteresse og kortsiktighet.

Vår påstand er at din stemme i lokalvalget i Norge den 12. september har betydning langt utover din kommune. Først og fremst fordi din bruk av stemmeretten fremmer demokratiet. Norge er et av verdens rikeste land, men allikevel opplever mange sosial nød. Flyktninger blir holdt utenfor arbeidslivet og havner nederst på rangstigen lønnsmessig og sosialt. Å sikre at deres ressurser og velferd ivaretas er et valg. Den internasjonale hjørnesteinsbedriften i din kommune, har et samfunnsansvar. Generalforsamlingen og styret velger om man skal legge seg på internasjonalt anerkjente miljø- og sosiale standarder. Internasjonale avtaler knyttet til handel med fisk og landbruksvarer har stor betydning for arbeidsplasser og skatteinntekter i norske kommuner, men måten disse avtalene utformes på har også stor betydning for mange fattige lands muligheter til utvikling. Din kommune investerer kanskje skattepenger i internasjonale aksjer og banker. Din stemme kan bidra til å sikre at fellesskapets penger ikke fordufter gjennom spekulasjonsfond. Kommunene gjør store offentlige innkjøp. Du kan påvirke at disse oppfyller miljøkrav og er etisk ansvarlige. Klimaendringene skyldes summen av mange valg, spesielt innen transport, utbygging og i energisektoren. Kommunene gjør daglig valg som påvirker klimaet. Det angår deg.

De fleste av oss opplever at de store globale spørsmålene ligger langt utenfor vår kontroll og vi reagerer derfor med resignasjon eller avmakt. Men det er summen av alle stemmene som avgis gjennom lokalvalg som gir makt til å påvirke langt utover din kommune. Bruk din demokratiske rett til å stemme for velferd som skal favne alle både nå og framtidige generasjoner.

Dette var ett av tre innlegg som den 23. august sparket i gang debatten om globale spørsmål i den lokale valgkampen på Dagsavisens debattsider og du finner det også her. Deler av innlegget sto også på trykk i papirutgaven.