En pris for fred og demokratibygging

ForUM vil gratulere Sirleaf-Johnson, Gbowee og Karman for tildeling av Nobels fredspris i dag. - Fred og demokratibygging er umulig uten kvinners aktive medvirkning. Dette er en pristildeling som anerkjenner det, sier Elin Enge, daglig leder i ForUM.

De tre fredsprisvinnerne er alle kvinner som har kjempet for fred og demokrati i Liberia og Jemen.  

- En bærekraftig fred med respekt for menneskerettigheter er ikke mulig hvis halvparten av befolkningen holdes utenfor og ikke blir hørt eller får bidra. Skal man lykkes i Vest-Afrika, Midtøsten og andre steder må kvinner med, sier Enge.

Ellen Johnson-Sirleaf er Afrikas første folkevalgte kvinnelige president i Afrika og har vært med på å skape fred i Liberia. Fredsaktivist Leymah Roberta Gbowee organiserte fredsbevegelsen som bidro til tidligere president Charles Taylors fall og avslutningen på den brutale borgerkrigen. Og menneskerettsaktivisten og journalisten Tawakkol Karman er grunnlegger og av organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker». Hun har spilt en viktig rolle i opprøret mot Jemens president Ali Abdullah Saleh og var sentral i demonstrasjonene i vinter.

- Dette er en pris som hyller modige kvinner verden over og retter oppmerksomheten mot den enorme urett som begås mot kvinner i krig, sier ForUMs daglige leder.

Enge trekker linjer til en tidligere fredsprisvinner som gikk bort for kort tid siden.

- Årets prisvinnerere løfter arven etter den siste store kvinnelige prisvinner Wangari Mathaai, som begraves i morgen, avslutter Enge.