Rapporteringsplikt om CSR for selskaper

ForUM ønsker velkommen arbeidet med å innføre en rapporteringsplikt om miljømessige og sosiale konsekvenser av et selskaps virksomhet. Plikten må omfatte selskap av en viss størrelse eller selskap som opererer i risikobransjer og risikoområder.

I sin innstilling til lov om endringar i aksjelovgivinga o.a. (2005 2006) anmodet Stortinget Regjeringen om a utrede spørsmalet om nasjonale retningslinjer for norske bedrifters samfunnsansvar i utlandet.I 2009 diskuterte Stortinget Stortingsmelding 10 om naringslivets samfunnsansvar. Det har så langt vært liten konkret oppfølging av begge prosessene. ForUM og Kirkens Nodhjelp er derfor svart positive til at det nå arbeides med en konkret revidering av regnskapsloven for å sikre at bedrifters samfunnsansvar integreres pa alle nivå og i selskapenes daglige rutiner og plikter.

Vi ser imidlertid ingen grunn til å pålegge alle selskap å innføre en rapporteringsplikt om miljømessige og sosiale konsekvenser. Plikten må omfatte selskap av en viss størrelse eller selskap som opererer i risikobransjer og risikoområder. Dersom en slik pålagt rapportering skal ha noen hensikt må selskapene presentere sammenlignbare data som er avgitt av styret og revidert av uavhengig instans.  En slik rapporteringsplikt ville satt Norge på linje med andre land i Europa og vært i tråd med anbefalingene fra Utviklingsutvalgets utredning.

 Les mer om Kirkens Nødhjelp og ForUMs felles anbefalinger i vedleggene til denne saken.