Investerer i klasevåpen og atomvåpen

Denne uken ble det endelig klart at forbudet mot klasevåpen trer i kraft i år. Samtidig investerer norske banker i klase- og atomvåpenproduksjon. – Uansvarlig og uetisk, fastslår ForUM.

Etter at Moldova og Burkina Faso ratifiserte klasevåpenkonvensjonen natt til onsdag kunne man endelig feire at forbudet mot klasevåpen trer i kraft. Nå er de nødvendige 30 stater nådd for at Konvensjonen kan tre i kraft 1. august.

- Med denne konvensjonen har vi bidratt til å gjøre verden tryggere, vi har styrket humanitærretten og ikke minst vil rammede få hjelp, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre onsdag.

Utenriksministeren er også sterkt engasjert i arbeidet for atomnedrustning. Ni av ti nordmenn er imot atomvåpen, som truer livet på jorda. På et historisk møte ledet av Barack Obama i september vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon om å fjerne verdens atomvåpen.

Samtidig inviterer DnB NOR og Fokus Bank sparekunder til å plassere penger i klasevåpenproduksjon. Og med åpne øyne lar Nordea kundenes sparepenger yngle i selskaper som fremstiller atomvåpen, skrev Aftenposten forrige uke.

- Dette er direkte uansvarlig og uetisk av bankene, sier Borghild Tønnessen-Krokan, som er rådgiver for fred og menneskelig sikkerhet i Forum for Utvikling og Miljø.

I likhet med medlemsorganisasjoner som Amnesty er hun svært provosert over bankenes ansvarsfraskrivelse.

- En rekke land og organisasjoner har jobbet i årevis for å skape en tryggere og mer fredelig verden gjennom nedrustning, og så driver norske banker og undergraver dette. Nå må bankene ta samfunnsansvar og slutte å skulle tjene penger på denne farlige og ødeleggende virksomheten, sier hun. Hun legger til at ForUM forventer at bankene legger de etiske retningslinjene til SP-U når det gjelder  våpen til grunn, slik en rekke utenlandske investorer gjør.

ForUM støtter et opprop som Røde Kors’ Ungdom har startet på Facebook. De krever følgende:

  • Alle norske banker trekker sine investeringer ut av klase- og atomvåpenindustrien med umiddelbar virkning.
  • Alle norske banker utarbeider en etikkerklæring som forhindrer slike investeringer i fremtiden.
  • Et forbud mot at norske banker kan investere i klase- og atomvåpen, også i utlandet