Hva er ForUM?

Forum for Utvikling og Miljø er norske miljø- utviklings- og fredsorganisasjonenes nettverk og politiske tankesmie. Våre nyhetsbrev blir sendt ut bredt i dette tilfellet og er forhåpentligvis interessante for deg. Hvis du ikke ønsker å motta brevene, meld deg av nederst i denne e-posten.

Sammen med våre medlemmer utvikler og fremmer vi politiske løsningsforslag på disse hovedområdene:

ForUM ble formelt opprettet i 1993 av medlemsorganisasjoner som hadde vært aktive i Felleskampanjen for jordas miljø og utvikling.

Felleskampanjen ble initiert for å skape folkelig oppmerksomhet rundt Brundtlandkommisjonens rapport (Our Common Future) om bærekraftig utvikling. Kampanjen inspirerte til lignende initiativ i andre land og sto sentralt i opprettelsen av en internasjonal samarbeidsplattform rundt toppmøtet i 1992. På slutten av 1980 tallet var det en stigende miljøbevissthet og en gryende erkjennelse av sammenhenger mellom miljø og utviklingsutfordringer. Under FNs Earth Summit i Rio de Janeiro i 1992 forpliktet verdens ledere seg til å følge opp både en klimakonvensjon og en biodiversitetskonvensjon. Med Rio-konferansen kuliminerte den folkelige miljøinteressen, kanskje som en følge av at folk flest stolte på at politikerne nå ville ta tak.

På 1990-tallet var ForUM en ren tilrettelegger for medlemsorganisasjonenes eget arbeid på ulike temaområder og først og fremst en møteplass. De senere årene har ForUM gjennomgått betydelige endringer, hvor blant annet felles politikkutvikling står mer sentralt. Dette har medført endringer i arbeidsformer og roller, samt et større tilfang av samarbeidspartnere utenom medlemmene. ForUMs styre har fått en sterkere rolle i utformingen av de politiske målene, og sekretariatets rådgivere spiller en tyngre faglig og mer ledende rolle i oppfølgingen av de ulike tematiske satsings­områdene. Valg av arbeidsformer bestemmes nå ut fra hva som best bidrar til å nå de politiske målene fellesskapet har satt seg. ForUM har følgelig utviklet seg fra å være en møteplass for politisk debatt til å bli miljø-, utviklings- og freds­organisasjonenes politiske tankesmie, som søker større innflytelse gjennom koordinert påvirknings­arbeid.