Ambisiøse mål for ForUM

ForUM setter seg ambisiøse mål i strategien som ble vedtatt av årsmøtet nylig. Vi vil være spesielt opptatt av at norsk politikk er samstemt, og ikke undergraver miljø, fred, menneskerettigheter og utvikling.

For første gang ble også flerårig strategi lagt frem for årsmøtet til vedtak 27. april. Paradoksene i utviklingspolitikken vies stor oppmerksomhet i målene. Norge som fredsbygger vs våpenprodusent og klimapioner vs oljenasjon er bare to av mange eksempler som ble solid omtalt i rapporten ”Doublethink: The two faces of Norway’s foreign and development policy”.  ForUMs valg av satsingsområder henger uløselig sammen med de utfordringene som er presserende for utvikling og miljø. Klima, finanssystemene, internasjonal handel, matsikkerhet, vann og konflikt, fred og menneskelig sikkerhet og næringslivets samfunnsansvar.

Styret, sekretariatet og temagruppene har arbeidet med retningen og mål i strategien i hele 2009. Det har vært spesiell oppmerksomhet på å sette oppnåelige, målbare mål for arbeidet på alle politikkområder. Det er også sterkere satsing på informasjons­arbeidet, som anses å være et stadig viktigere virkemiddel for å oppnå de politiske målene. Denne strategien markerer ForUM som medlemsorganisasjonenes felles, politiske tankesmie.

På årsmøtet ble for øvrig Changemaker og Redd Barna nye medlemmer i ForUM. Redd Barna har hittil vært støttemedlem, mens Changemaker har vært en viktig samarbeidspartner på flere av de politiske satsingsområdene. I tillegg er AUF nytt støttemedlem.

Store deler av det gamle styret fortsetter. Monica Sydgård og Maiken Pollestad er nye i styret. WWFs Andrew Kroglund som er på vei over i ny jobb i Utviklingsfondet, er styreleder. Orrvar Dalby i Norsk Folkehjelp fortsetter som nestleder. Nye styremedlemmer er Monica Sydgård i Redd Barna og Maiken Pollestad i Oikos. Helen Bjørnøy i Plan Norge, Wenche Fone i Kirkens Nødhjelp, Magnus Bjørnsen i Fellesrådet for Afrika og Guro Almås i Mellomkirkelig Råd er de andre i styret.

Les for øvrig egen sak om engasjerende innledning og debatt med Asbjørn Wahl i ”For velferdsstaten”  som innledet årsmøtet.