Stortingsmeldingen skuffer

Fredag lanserte regjeringen stortingsmeldingen om næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi. ForUM kommenterte på Litteraturhuset tirsdag.

Fredag 23. januar kom omsider regjeringens historiske stortingsmelding om næringslivets samfunnsansvar (CSR). Meldingen er den første på dette feltet og omhandler regjeringens mål, ambisjoner og forventninger til arbeidet med samfunnsansvar i privat og offentlig virksomhet. Etter en rekke konferanser, meldinger og pågående debatter de siste årene om hvordan norske bedrifter kan bidra til å styrke menneskerettigheter, skape anstendige arbeidsvilkår, ta vare på miljøet og bekjempe korrupsjon, var det naturligvis knyttet store forventninger til meldingen. Skuffelsen var derfor stor da innholdet ble tydelig.

 

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på besøk hos Aker Kværner i Angolas hovedstad Luanda.
Foto: Christopher Olssøn/Littleimagebank

- Det er ingenting i meldingen som kunne forebygget eller forhindret skandaler som Aker Kværners deltakelse i menneskerettighetsbrudd på Guantanamo, barnearbeid hos Telenors underentreprenører eller en rekke dødsfall i forbindelse med SN Powers virksomhet. De selskapene som faktisk anstrenger seg, og  som bærer kostnadene ved å være blant de beste i verden når det gjelder etikk og miljø, får heller ingen belønning, sier Gunhild Ørstavik i ForUM.

 

Blottet for politikk

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim hadde tatt turen til Det Norske Veritas på Høvik sammen med nærings- og handelsminister Sylvia Brustad for å lansere meldingen. Statssekretær Elisabeth Walaas møtte i utenriksminister Jonas Gahr Støres sted, og var raskt ute med å introdusere meldingen som en milepæl, hvorpå Sylvia Brustad beskrev den som ”historisk”. Statsrådene var tydelig fornøyd, i likhet med næringslivets mange representanter som var tilstede. For politisk rådgiver Per N. Bondevik i Kirkens Nødhjelp ble det derimot mange tomme ord.

- Meldingen er spekket med formuleringer som ”vi forventer at”, ”regjeringen oppfordrer til”, ”dette er et signal om”.  Når Nærings- og Handelsminister Sylvia Brustad understreker viktigheten av å ta samfunnsansvaret på alvor snakker hun om omdømme, kunde- og ansattlojalitet. Vi kunne ikke registrere noe om etikk som en verdi i seg selv, heller ingenting som tydet på at næringslivet skulle ha noe selvstendig ansvar utover det å ta vare på kunder, tilsatte og sitt gode navn og rykte, sier Per N. Bondevik i Kirkens Nødhjelp.

Debatt på Litteraturhuset

KOMpakt-sekretariatet hadde invitert Beate Ekeløve-Slydal (Amnesty), Håkon Nordang (StatoilHydro), Gunhild Ørstavik (Forum for utvikling og miljø) og Elin Merete Myrmel-Johansen (Storebrand) til å kommentere meldingen på Litteraturhuset tirsdag, med påfølgende debatt. Debatten har fortsatt i Dagbladet:

 

Et rød-grønt luftslott, Beate Ekeløve-Slydal (Amnesty), Gunhild Ørstavik (Forum for utvikling og miljø), Arild Hermstad (Framtiden i våre hender) og Per N. Bondevik (Kirkens Nødhjelp) i Dagbladet 8. februar 2009

Solheim lener seg på Obama, Ida Thomassen (Changemaker) i Dagbladet 9. februar 2009.

Moralsk økonomi, Professor Atle Midttun (BI Handelshøyskolen) i Dagbladet 29. januar 2009. 

 

Statlige selskaper etikkverstinger

Skuffende og naivt om samfunnsansvar

Norwegian companies urged to disclose their sustainability performance

 

Stortingsmelding nr. 10 Næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi.