Motemoral

Djevelen bruker visst Prada, men hva velger du? Hvor giftig er din garderobe? Det får du svar på i ForUMs ferske rapport \"Skitne klær\".

Det er Maiken Pollestad fra Oikos og Per-Erik Shulze fra Naturvernforbundet som har gått tekstilbransjen etter i sømmene og undersøkt hvor miljøvennlige klærne våre er. 17 merker og 18 forretningskjeder er blitt kartlagt i forhold til miljø, arbeidsmiljø, dyrevern og miljømerking. Store deler av tekstilproduksjonen foregår i Asia, hvor det finnes en skog av underleverandører. De er bomullsdyrkere,

Djevelen bruker visst Prada, men hva velger du? Meryl Streep i rollen som Miranda Priestly i \"The Devil Wears Prada\".

garverier og småfabrikker som forsyner de store hovedleverandørene med råvarer, materialer og halvfabrikata.

Undersøkelsen viser at vår økende interesse for miljø og sosiale forhold omsider har nådd mote- og tekstilindustrien, men at det er et godt stykke igjen før bransjen kan bli ”ren”. 

-Det er god grunn til å tro at uakseptable arbeidsforhold, barnearbeid og overdreven bruk av miljøgifter fortsatt er utbredt i tekstilproduksjonen, men den er ikke lenger så synlig. Flere av selskapene sier rett ut at de ikke har oversikt over underleverandørene og derfor heller ikke kan ta ansvar for forholdene der, konkluderer rapporten. 

Kle deg økologisk

Maiken Pollestad fra Oikos og Per-Erik Shulze fra Naturvernforbundet har gått tekstilbransjen etter i sømmene og undersøkt hvor miljøvennlige klærne våre er.

I løpet av de siste årene har fokuset på miljø og klimaendringer økt voldsomt. Økologisk mat og vin er in, og forbrukerne viser en stadig større interesse for hvor varene kommer fra og hvordan de blir produsert. Likevel finner vi fremdeles en lang rekke miljø- og helseskadelige stoffer i tekstiler som selges på det norske markedet. I de verste tilfellene brukes giftstoffer i alle produksjonsledd, fra sprøytemidler i dyrkingen av bomull og kjemikaliebruk i kjeden av underleverandører til forurensning i klesfabrikkene. Gift er funnet i regndresser, boxershortser, t-skjorter, håndklær og allværsjakker. Er dette bare toppen av isfjellet, spør rapportskriverne. 

-For å gjøre jobben enklere for forbrukerne ba vi et utvalg av merkevarer og forretningskjeder gjøre rede for hva de gjør for å sikre kundene rene varer, som er produsert på en miljømessig og etisk forsvarlig måte, forteller Per-Erik Shulze fra Naturvernforbundet. 

Resultatet viser at du nå har mulighet til å kle deg godt med økologiske og miljømerkede produkter, men at det forutsetter at du er bevisst. Still spørsmål, selv om det i visse deler av bransjen kan bli vanskelig å få et svar. I møbel og interiørbransjen kan du med få unntak være sikker på at miljø- og arbeidsmiljøkrav kun er middels, at dyrevern overses og at økologiske/miljømerkede tekstiler er fraværende, heter det i rapporten. 

Nike, Bohus og IKEA på jumboplass

Undersøkelsen viser videre at gjentatte avsløringer av barnearbeid, miljøforurensing, giftige klær og uverdige arbeidsforhold har ført til en økt bevissthet. Forbrukerne stiller flere krav og bedriftene har skjerpet sitt samfunnsansvar, ved å blant annet innføre et internasjonalt akseptert regelverk (code of conduct) hos sine hovedleverandører.

Nederst på listen blant dem som svarte på undersøkelsen finner vi likevel kjente favoritter hos forbrukerne, som IKEA, Nike og Bohus. De får middels plassering på krav og oppfølging av miljø og arbeidsmiljø, men stryker på kravet om hensyn til dyrs velferd i produksjonen og utvikling av økologiske og miljømerkede varer. Som best i klassen finner vi ”verstingen” fra 1990-tallet: H&M. Sammen med Lindex og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik kommer H&M best ut i undersøkelsen med karakteren ”bra”. De stiller gode eller akseptable krav til sine hovedleverandører og har gode systemer for å kontrollere om kravene etterleves. H&Ms resultat kommer likevel i skyggen av avsløringene om overgrep og slavelønn i en av selskapets fabrikker i Bangladesh, som ble rapportert i den tyske dokumentarserien Report Maintz i høst. Der fortalte syersker at de ble slått og tvunget til å arbeide overtid flere døgn på rad. Den rystende avsløringen viser at gode, overordnede krav og kontrollrutiner overfor hovedleverandør ikke sikrer at tekstilene produseres på en forsvarlig måte.

Vil du være helt sikker på å kle deg økologisk gir rapporten gode råd:  

  1. Kjøp færre klær (du bruker neppe alle likevel).
  2. Vask klærne sjeldnere eller på lavere temperatur (det kan holde å lufte enkelte plagg. Dessuten sparer du strøm og vann på denne måten).
  3. Spør i butikken om de fører økologiske tekstiler (økt etterspørsel fører ofte til økt tilbud).
  4. Gjør det til en sport å forsøke å ha en så ”grønn” garderobe som mulig (klarer du 100% økologisk, mens du fortsatt har en garderobe du liker?)

Les mer i blant annet:

Vårt Land

Dagens Næringsliv

Miljøjournalen

VG

Hegnar Online

Ukeavisen Ledelse

Nettavisen

Budstikka

Dagbladet Fremover

For ytterligere informasjon kontakt rapportforfatterne:

Per-Erik Schulze
Tel.  41 85 66 97
E-post: pes(a)naturvern.no

Maiken Pollestad Sele
Tel. 41 20 22 40
E-post: maiken(at)oikos.no