Fullsatt på Litteraturhuset

Det ble fult hus og heftig debatt under ForUMs konferanse om næringslivets samfunnsansvar på Litteraturhuset.

Over 200 personer hadde funnet veien til Litteraturhuset torsdag 12. februar for å høre foredragsholdere fra inn- og utland diskutere næringslivets samfunnsansvar. Med utgangspunkt i ferske avsløringer og kontroversielle saker var det endelig duket for konkret debatt på et felt som har vært preget av generell synsing.

Over 200 personer fant veien til Litteraturhuset i februar for å delta på ForUMs CSR-konferanse. Foto: Christopher Olssøn/Littleimagebank

Norge sakker akterut

Konferansen ble åpnet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som dessverre hastet videre før han rakk å høre kritikken som fulgte.

- Jeg er svært skuffet over ministerens tale. Den kunne vært skrevet på 1970-tallet, i likhet med den ferske stortingsmeldingen deres om næringslivets samfunnsansvar, sa Mark Curtis fra talerstolen.

Den britiske forskeren og skribenten Mark Curtis var kommet til Norge for å snakke om hvordan multinasjonale gruveselskaper påvirker utviklingsland. Han stiller seg svært kritisk til regjeringens oppfordringer til selvregulering og moralsk opprustning fra storselskapenes side, samt appellen til de frivillige organisasjonene om å presse storindustrien.

 

Mark Curtis var skuffet over Erik Solheims tale og stortingsmelding om næringslivets samfunnsansvar. Foto: Christopher Olssøn/Littleimagebank

- Dette har vært forsøkt i flere tiår med små resultater. Det er usedvanlig naivt fra en regjering som den norske å avstå fra de mulighetene som finnes for å pålegge selskapene bindende forpliktelser. Over hele verden er det eksempler på at selskaper som på papiret tar sosialt ansvar og har fine formuleringer om sin etiske standard, ofte er ansvarlige for de verste overgrep mot arbeidskraft, lokalsamfunn eller miljø. De kan rett og slett ikke bli overlatt til å regulere seg selv. Dette strider mot all den kunnskap vi har om hvordan multinasjonale selskaper ofte opptrer, sa Mark Curtis i et intervju med Klassekampen.

 

Hvorfor ingen ombudsmann?

Mark Curtis var ikke alene om å etterlyse en klarere linje fra Norge. For flere av de utenlandske foredragsholderne var det overraskende at Norge nå ikke oppretter en ombudsmann og jobber sterkere på CSR-feltet.

- Jeg er lei for å måtte være en festbrems her, men det er dessverre ikke stort å skryte av i storingsmeldingen om næringslivets samfunnsansvar. Norge sakker akterut, understreket Hannah Ellis fra Corporate Responsibility Coalition (CORE) og European Coalition for Corporate Justice i Storbritannia.

Fra venstre: Joris Oldenziel (OEAD Watch), Njål Høstmælingen (Senter for menneskerettigheter), Mark Curtis og Hannah Ellis (CORE) var sterkt kritiske til regjeringens stortingsmelding om CSR. Foto: Christopher Olssøn/Littleimagebank

European Coalition for Corporate Justice representerer over 250 sivilsamfunnsorganisasjoner fra 16 europeiske land. I sin presentasjon viste Ellis hva som nå gjøres i en rekke andre land for å sikre næringslivets samfunnsansvar, og oppfordret Norge til å ta lignende grep.

Ferske avsløringer

Konferansen tok utgangspunkt i ferske avsløringer og kontroversielle saker, Som Aker Kværners virksomhet på Guantanamo, Hydros fabrikker i Quatar og AngloGold Ashantis gruvevirksomhet i Tanzania, for å drøfte næringslivets samfunnsansvar som politisk, moralsk og juridisk forpliktelse. Slik ble deltakerne invitert til å vurdere hvilke regulerende mekanismer (legale og ikke-legale) som kan bidra til å hindre uakseptabel virksomhet hos storselskaper.

 

Professor Ståle Eskeland, UiO, foreleste om nasjonalt lovverk og internasjonalt næringsliv. Foto: Christopher Olssøn/Littleimagebank

- Det internasjonale næringslivets oppførsel utenlands har tradisjonelt blitt sett på som et etisk og sosialt ansvar. Det ser ut til at vi har glemt at det grunnleggende her er loven, og at det norske lovverket omfatter kriminelle handlinger utenfor Norges grenser, og at dette lovverket gjelder næringsliv så vel som privatpersoner, understreket professor Ståle Eskeland fra Universitetet i Oslo i sin presentasjon.