CSR-konferansen på Litteraturhuset

Hva gjør Aker Kværner på Guantanamo og Hydro i Qatar? Hvor bør grensen gå for selskapers jag etter profitt i den globaliserte økonomien?

Vi fikk høre løslatte fanger gi sin versjon fra USAs beryktede fengsel, GAP fortelle om hvordan barnearbeid og trafficking utfordrer bransjen, om Teknisk Ukeblads avsløringer i Qatar og mye mer på Litteraturhuset på torsdag.

 

Over 200 personer fant veien til ForUMs konferanse på Litteraturhuset for å diskutere næringslivets samfunnsansvar. Foto: Christopher Olssøn/Littleimagebank

I fjor avslørte Teknisk Ukeblad at de 10.000 arbeiderne som bygger Hydros nye aluminiumsfabrikk i Qatar nektes å organisere seg, og jobber 10-timers skift for seks kroner timen. Hva sier dette om samfunnsansvarligheten hos Hydro i Qatar? Aker Kværners virksomhet på Guantanamo har vært i søkelyset gjentatte ganger, men hva forteller løslatte fanger om bedriftens virksomhet på basen? Barnearbeid og trafficking utgjør enorme utfordringer for bedrifter i dag, hva gjør de med det? Og hva skjer med næringslivets samfunnsansvar i finansielt turbulente tider?

 

Med utgangspunkt i ferske avsløringer fikk vi drøfte næringslivets samfunnsansvar (CSR) som politisk, moralsk og juridisk forpliktelse. Ved å presentere tre kjente og kontroversielle saker ble deltakerne invitert til å vurdere hvilke regulerende mekanismer (legale og ikke-legale) som kan bidra til å hindre uakseptabel virksomhet hos storselskaper. Målet med konferansen var å bringe debatten videre ved å være konkrete på et felt som er preget av generell synsing og konseptuell vaghet.

Program

Read more

NYHET: Finansdepartementet har på bakgrunn av en tilråding fra Etikkrådet for Statens pensjonsfond – Utland utelukket det kanadiske gruveselskapet Barrick Gold Corporation. Barrick driver gullutvinning i Porgeragruven på Papua Ny Guinea. Tilrådingen er basert på en vurdering av at fondet løper en uakseptabel risiko for å medvirke til alvorlig miljøskade ved å ha investeringer i selskapet.