Dømmes til... ingenting

Dømmes til... ingenting

Bedrifter som «dømmes» for brudd på etiske retningslinjer får ingen straff. ForUM-fellesskapet mener regjeringen både kan og bør gjøre noe med dette. Les saken og debatten som har gått i Morgenbladet i sommer.

– OECDs kontaktpunkt er det nærmeste vi kommer en domstol, sier seniorrådgiver Gunhild Ørstavik til Morgenbladet.

I reportasjeserien \"Etisk handel\" belyste Morgenbladet tidligere i sommer hvordan flere bedrifter som dømmes for brudd på etiske retningslinjer likevel slipper unna straff. Les saken i sin helhet her.

Blant annet trekkes klagesaken mot Cermaq frem. En rapport skrevet på oppdrag for ForUM konkluderte tidligere i år at fiskeoppdrettselskapet Cermaq nå har gjort forbedringer innen fiskehelse og miljø, men at arbeidsforholdene fortsatt er farlige og lønningene for lave. Les LO-rapporten her.

Som svar til dette skriver Jon Hindar, konsernsjef i Cermaq, i et innlegg 11. juli at \"under arbeidet med rapporten har ForUM ikke ønsket selskapets dokumentasjon, forklaringer eller kommentarer til forholdene\", og Cermaqs organisasjon er skuffet over at at ForUM \"velger å skrive en rapport om Cermaq uten anledning for Cermaq til å opplyse om faktiske forhold\".

Dette er imidlertid feil, skriver ForUMs Gunhild Ørstavik som svar. Cermaq ble tilbudt intervju på samme vilkår som de andre respondentene, men direktøren ønsket ikke å prioritere dette da. Cermaqs kommentarer ble derfor publisert som vedlegg til den endelige studien.

\"Vi er skuffet over at Cermaq har gjort så lite for å innfri sine forpliktelser at de enda en gang foretrekker en metadebatt, fremfor å gå inn i de konkrete forholdene intervjuobjektene i Chile forteller om\", skriver Ørstavik. Les innlegget her.

ForUM mener også at LO ikke har gjort nok for å følge opp Cermaq-saken. - Jeg håper virkelig at den nye LO-ledelsen blir tydeligere i offentligheten når det gjelder deres krav til norske konserners internasjonale aktiviteter, sier Ørstavik til Morgenbladet.

Les mer:

Klagesaken mot Cermaq førte frem

Studie av Cermaq

Oppfølgingsrapport


Relevante emner