Kunst om bærekraftsmålene for å vekke klimaengasjement

Kunst om bærekraftsmålene fra ForUM og kunstnerne Ayman AlAzraq og Emanuel Svedin på Rådhuset i Oslo onsdagskveld. Foto: Ayman AlAzraq

Kunst om bærekraftsmålene for å vekke klimaengasjement

To store bilder går i loop på fasaden på det østre tårnet til Rådhuset i Oslo. På det første bildet står det «You’re going to miss me when I’m gone», og på bilde nummer to vises en lengde- og en breddegrad.

Ayman Al Azraq 2

For å forstå tanken bak verket må man skrive inn koordinatene 61° 40 0" N, 6° 59 0" E på Google maps.

Kunstnerne bak bildene ønsker å få forbipasserende til å tenke over hva som betyr mest for dem, og hva som kan komme til å forsvinne og etterlate seg et savn.

Kunstnerne Ayman AlAzraq og Emanuel Svedin har i samarbeid med Forum for utvikling og miljø (ForUM) laget er interaktivt kunstverk, og håper at de som observerer bildene vil plotte koordinatene inn på sin smarttelefon for å oppdage hvilket sted som vil bli savnet i framtida.

Bildet viser nemlig lengde- og breddegrad til Jostedalsbreen, som er den største isbreen på det Europeiske fastlandet. De siste 20 årene har breene i Europa gått sterkt tilbake, og endringene i isens utbredelse kan knyttes til klimaendringene.

Norge og verden skal nå FNs 17 bærekraftsmål innen 2030. Klimamålet er det mest utfordrende for Norge, ifølge en rapport fra the Sustainable Development Solutions Network som sammenligner måloppnåelsen for verdens land.

– Alle de 17 bærekraftsmålene henger tett sammen. Målene for klima, samt livet på land og under vann må nås for at vi skal ha en sjanse til å nå resten av bærekraftsmålene, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i ForUM.

ForUM tok kontakt med de to kunstnerne for å utvikle et verk som kunne belyse bærekraftsmålene og utfordringen Norge står ovenfor. Kunstnerne valgte natur- og klima som hovedtema.

— Problemene knyttet til klimaendringene er veldig alvorlige og kan ikke ignoreres. Det er utfordrende å jobbe med dette temaet fra et kunstnerisk perspektiv, men alle i Norge har en relasjon til naturen og Jostedalsbreen er noe alle kjenner, sier Ayman AlAzraq.

Kunstnerduoen bak verket ønsker å tilføre noe mer enn kunnskap og informasjon. De vil vekke folks nysgjerrighet og få folk til å tenke over hva som står på spill.

ForUM publiserte i høst en rapport sammen med WWF, Naturvernforbundet og Sabima som viser at Norge ikke når noen av verdens 20 naturmål. Naturmålene danner grunnlaget for bærekraftsmålene om natur og skulle etter planen nås i 2020.

– Hvis vi ikke jobber hardt for å nå bærekraftsmålene, vil vi komme til å savne mange ting i naturen etter hvert som de går tapt, sier AlAzraq.

Projeksjon av bildene ble vist på Rådhusets østre tårn mot Borggården på onsdag 21. oktober fra 18.00 til midnatt.