Ingen tiltak mot Saudi-Arabia

Typisk norsk å tjene penger på krig. Bildet er fra en av Changemakers tidligere kampanjer mot norsk våpeneksport.

Ingen tiltak mot Saudi-Arabia

Det kan komme flere innstramminger av den norske våpeneksporten, men det gjøres ingen umiddelbare endringer. Det er klart etter at utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget i går ga sin innstilling til den årlige våpenekpsortmeldingen.

Et flertall av partiene ønsker større mulighet til å utøve kontroll, og samtidig gjennomgå dagens praksis.

- Dette viser en vilje til å ta de nødvendige grepene, men det er samtidig veldig skuffende at det ikke kommer umiddelbare tiltak, sier Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. 

Hun får støtte fra Forum for utvikling og miljø (ForUM), som også i høringsinnspill i år igjen ba om stans i Norges salg av militærutstyr til Saudi-Arabia og andre undertrykkende regimer 

-Dersom man virkelig mener at Norge skal fremme menneskerettigheter bør man jo som et minimum unnlate å utruste de verste undertrykkerne militært, sier Borghild Tønnessen-Krokan i ForUM.

Norge bør følge Europa

Forslagene skal behandles i Stortinget i slutten av april.

Den pågående krigen i Jemen, hvor så langt rundt 3000 mennesker er drept, er en av begrunnelsene for en gjennomgang av eksporten. Saudi-Arabia og Emiratene, som begge mottar norsk militærutstyr, er blant de stridende partene som har blitt beskylt for krigsforbrytelser.Nylig vedtok Europaparlamentet en våpenembargo mot landet, og Forum for utvikling og miljø mener Norge bør stille seg bak denne.

Komitéen har bedt regjeringen redegjøre for konsekvensene krigen har for norsk våpeneksport i sin neste melding, som er ventet i november. Det kan imidlertid være for sent for mange jemenitter.

Kan hindre videresalg

Innstillingen inneholder likevel lyspunkter som på sikt kan bedre kontrollen, mener ForUM. Blant annet ber komitéen om tidligere innsyn i eksporten, og muligheten for å kunne gjøre stikkprøver i etterkant av våpeneksport.

Changemaker leverte tidligere i år en rapport som viser at UD verken har kapasitet til å gjøre etterkontroll, eller har gjort slike kontroller tidligere.

Får ikke innsyn

Allerede i november i 2015 søkte ForUM om innsyn i Norges eksport i medhold av offentlighetsloven, men venter fremdeles på svar.

- Utenriksdepartementet har ikke svart på om Norge fortsatte å eksportere til den saudi-ledede koalisjonen etter at krigen startet i  fjor og dokumentasjonen om krigsforbrytelser ble lagt frem, sier Tønnessen-Krokan.

Allerede før krigen hadde Jemen massive humanitære utfordringer. I følge Europaparlamentet har så mye som 82 % av befolkningen i Jemen nå behov for humanitær assistanse og over 2 millioner barn får ikke gå på skole.

Høyre og Fremskrittspartiet fraværende

Mens det har tatt lang tid for opposisjonspartiene å bli enige om løsninger, har Høyre og Fremskrittspartiet vært avvisende til problemet.

Denne saken er delvis hentet fra Changemaker


Relevante emner


Fakta:

Norge solgte i 2014 militærmateriell til Saudi-Arabia, Kuwait, Forente Arabiske Emirater og Qatar som kan ha blitt brukt i Jemen, viser Stortingsmelding 8 (2015-2016). Koalisjonen som er ledet av Saudi-Arabia er anklaget for krigsforbrytelser etter at den skal ha bombet skoler, sykehus og boliger.

Saudi-Arabia:

Kongedømmet Saudi-Arabia startet 2016 med den største massehenrettelsen siden 1980, hvor hele 47 mennesker mistet livet.

I 2015 ble 158 henrettet, langt mer enn årene før.

Topper ofte «versting listen» når det kommer til menneskerettighetsbrudd og et av verdens desidert verste land innen politisk, kulturelt og religiøst mangfold, ytringsfrihet og sivil frihet.

Den nylige henrettelsen av skriftlerde Sheik Nimr al-Nimr gjorde at Saudi-Arabia hellet olje på en allerede brennende konflikt mellom shiaer og sunnier i Midtøsten.

Control Arms mobiliserer nå i mange land for å øke presset. De har også gitt ut en rapport om våpen til Jemen.