Våpenhandelsavtalen må redusere lidelser

Våpenhandelsavtalen må redusere lidelser

- Våpenhandelsavtalen må bidra til å redusere lidelser, sier ForUMs Borghild Tønnessen-Krokan som skal til Wien der statspartene neste uke diskuterer hvordan den nye FN-traktaten skal virke. I dag sendte ForUM brev til utenriksministeren om dette.

Julaften trådte verdens første våpenhandelsavtale i kraft, Arms Trade Treaty (ATT). Norge var blant landene som arbeidet for en sterk avtale sammen med blant annet den ledende globale sivilsamfunnskoalisjonen Control Arms, der Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) – et nettverk av 50 norske organisasjoner – siden 2010 har vært styremedlem.

I forkant av det første statspartsmøtet i Mexico City i slutten av august avholdes konsultasjoner mellom statspartene i Wien 20-21 april og i Geneve 6-8 juli. 

Sørg for at avtalen virker

Formålet med ATT, jf. traktatens artikkel 1, er å etablere høyest mulige standarder for eller forbedre regulering av den internasjonale handelen med konvensjonelle våpen, forebygge og stanse «illicit» våpenhandel og hindre at våpen havner på avveie. Dette for å bidra til fred, sikkerhet og stabilitet; redusere menneskelige lidelser; fremme samarbeid, åpenhet, ansvarlighet og derigjennom bygge tillit mellom statspartene, som det heter i artikkel 1.

- Norge og andre land skal nå sørge for at avtalen virker – at den implementeres effektivt og i tråd med avtalens formål. Vi må se en reell endring i den uansvarlige praksisen mange stater har i dag, som fører til menneskelige lidelser, sier Borghild Tønnessen-Krokan i ForUM, som deltar på møtet i Wien.

For å bidra til at Norge og andre land lykkes med dette har ForUM sendt brev til utenriksminister Børge Brende med 7 anbefalinger:

  • Prosedyreregler må sikre effektive beslutninger samt god deltakelse fra sivilsamfunnet
  • Et effektivt og uavhengig ATT-sekretariat
  • Finansiering av ATT bør være rettferdig, og ikke til ulempe for fattigere statsparter
  • God offentlig rapportering
  • Styrke norske regler for eksportkontroll: Forby eksport til land som bryter internasjonale menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett
  • Stanse norsk eksport av militærmateriell til undertrykkende regimer som Saudi-Arabia
  • Støtte til sivilsamfunnet inkludert Control Arms

Tirsdag diskuterte Stortinget norsk våpeneksport. Utenfor la ledere for 27 norske organisasjoner ned roser for de mange som har blitt drept og torturert i land Norge selger militærutstyr til. Budskapet var: -Ikke selg våpen til undertrykkere