Spesialvisning av Drone

Dronepilotskolen: Noen flere scores nå, så havner disse to "bak rattet" som dronepiloter. Trygt og godt?

Spesialvisning av Drone

"Tenk om det konstant surret et ubemannet fly over oss, styrt fra en helt annen del av verden - klar til å skyte deg ned." Slik begynte innlegget ForUM-rådgiver Borghild Tønnesen-Krokan holdt etter torsdagens spesialvisning av dokumentarfilmen Drone på Saga kino.

I morges gikk jeg og tenkte: Tenk om det alltid surret et ubemannet fly over oss fra et fremmed land du ikke stolte på. Innimellom skjøt flyet ned folk. Også folk du kjenner. Folk du visste var bra folk. En søster, en venn, et barn. Tenk deg at de alltid slapp unna med det, De som satt på andre siden av jorda - i Kina, Iran, Russland. Der satt der og studerte nabolaget ditt gjennom et kamera eller et avansert kikkertsikte og bestemte hvem som var en trussel, hvem som skal få leve og hvem som skal dø. Han kunne bare manøvrere en joystick, trykke på en knapp og - poff! 

Hva hadde du gjort?

Les mer om filmen Drone

Innleder-borghild-2

Har droner kommet for å bli? Seniorrådgiver Borghild Tønnesen-Krokan i ForUM innledet debatten etter filmvisningen.

Norge deltar i høyteknologisk snikskyting

Droner har kommet for å bli, sier mange. Dette er fremtidens krigføring, og den er presis. Vi slipper å dra dit, vi slipper at våre soldater dør og vi kan i enda større grad drepe på avstand, overalt, og så gå på kino eller hjem til familien. En høyteknologisk snikskyting.

Det finnes ikke eksakte tall på hvor mange sivile som er drept i droneangrep, så estimatene varierer. 

Den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Retriever hevder at det er tatt 28 uskyldige liv per dronedrepte terroristleder. De baserer sine estimater på Bureau of Investigative Journalism tilknyttet University of London som følger USA dronekrig i Pakistan, Jemen Somalia og til dels Afghanistan tett. I Pakistan skal mellom 3000 og 4000 mennesker ha blitt drept siden 2004.blant dem mellom 400 og 1000 sivile, kanskje 200 barn.

Rundt hundre land har droner. Norge har også droner, til overvåking. Den norske våpenindustrien er involvert - på Kongsberg, på Hurum (Chemring Nobel produserer drivstoff til hellfire-missilet) og andre steder som Fredslaget har påpekt. Vi i ForUM ønsker å følge med på hva Norge gjør. 

Foreløpig har det vært stille fra regjeringen.

Blir vi tryggere?

Droner-vikingskipet-neste

Vikingskipet neste? I USA rekrutteres dronekrigere fra The Gathering-events á la det som samler gamere fra hele landet til linkeparty i Vikingskipet hver påske. I USA har leken blitt reality.

Droner skal være et viktig bidrag til krigen mot terror. Men blir vi tryggere av det?

Kanskje. Kanskje vi kunne unngått terror og grusomheter, som folkemordet i Rwanda? Kanskje de hadde latt være å angripe hvis de visste at en drone så dem? Kanskje vi trenger droner for å stanse den ekstreme volden vi ser i dag? Kanskje. Det er folk som kan mye mer om dette enn meg som mener det.

Hva hvis ekstreme grupper får tak i droner?

Men hva hvis vi blir mindre trygge? Ved at det blir lettere å krige, ved at vi senker terskelen for krig.

Hva hvis vi bare heller bensin på bålet? At det skaper flere terrorister for hver som blir drept? F.eks. en pappa som får sitt lille barn drept og som vil ta hevn eller hindre at det skjer med andre? Med andre ord, kanskje det tar for mange uskyldige liv, at prisen er for høy, og det også slår tilbake på oss? For hvis du ikke lenger kan konfrontere fienden i ditt eget land, hvor skal du da gjøre det? Du drar til fienden.

droner-krig-og-underholdning

"Det har alltid vært en kobling mellom krig og underholdning"

Og: Hva hvis ekstreme grupper får tak i droner?