Våpenhandelsavtale vedtatt: - Nå må Norge følge opp

Våpenhandelsavtale vedtatt: - Nå må Norge følge opp

Verden har fått sin første våpenhandelsavtale. – En svak avtale, men all grunn til å feire. Nå forventer vi at Norge går foran som et godt eksempel, sier ForUMs medlemsorganisasjoner som har fulgt forhandlingene.

Den historiske avtalen er den første i sitt slag som gjør det internasjonalt bindende for stater å avslå våpensalg, ved risiko for at våpnene blir brukt til å begå alvorlige menneskerettsbrudd eller andre overgrep mot sivile.

- Frivillige organisasjoner fra hele verden har jobbet hardt for dette i nesten to tiår. Derfor er det en utrolig lettelse at det nå har kommet i havn, sier fagrådgiver i ForUM, Elise Christensen, til NRK.no.

– Vi håper det nå vil bli vanskeligere å selge våpen som vil bli brukt til å bryte menneskerettighetene. Vi skulle ønske avtalen inneholdt flere og tydeligere kriterier for våpeneksport, blant annet at det ikke skulle ha vært lov å eksportere våpen til land hvis det kan gå ut over landets mulighet til utvikling. Dette lå i utgangspunktet inne i avtalen, men ble dessverre tatt ut i løpet av forhandlingene, fortsetter Christensen.

Ønsket en sterkere avtale
Et stort flertall av verdens stater ønsket en enda sterkere avtale, blant annet Norge, Mexico, Nigeria og flere andre land - særlig fra Latin-Amerika og Afrika. Disse vil forhåpentligvis tolke den endelige avtalen i strengeste forstand, og gå foran som et godt eksempel. Flere av ForUMs medlemsorganisasjoner har fulgt forhandlingene tett gjennom hele prosessen.

- Progressive land som Norge bør anvende avtalen for alle konvensjonelle våpen, inkludert militærteknologi og nyere type militærutstyr som for eksempel militære droner, mener Birkeland.

- En seier vi vil trekke frem, og som Norge spesielt har gått i bresjen for, har vært at importerende stater også bør stille til veie sluttbrukerdokumentasjon. Dette er helt avgjørende for å sikre at våpen ikke blir videresolgt til illegitime aktører eller stater som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene eller humanitærretten. Dette forventer vi at Norge også følger opp på hjemmebane, sier Hilde Wallacher i Kirkens Nødhjelp.

- Denne avtalen hadde aldri sett dagens lys uten innsatsen fra humanitære organisasjoner og fredsorganisasjoner. Til tross for at mange av våre krav ikke har blitt innfridd, mener vi at avtalen er sterk nok til at det er grunn til å feire i dag, sier Tor Kristian Birkeland i Kirkelig Fredsplattform.

Tidligere saker:
Våpenhandelsavtale blokkert i siste sekund
Ingen skuddsikker avtale uten ammunisjon
Mobiliserer for en internasjonal våpenhandelsavtale