FN-forhandlinger om våpenavtale reddet i siste time

Tusenvis blir daglig rammet av virkningene av en dårlig regulert våpenhandel, mens verdens regjeringer forrige uke har kranglet om FNs prosedyreregler for en våpenhandelsavtale som skal være på plass i juli. På overtid fredag kveld ble forhandlingene reddet fra kollaps.

- Vi er lettet over at landene ikke forspilte en historisk mulighet  til å forhandle fram en avtale som kan forby uansvarlig våpenhandel, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan fra Forum for utvikling og miljø som sammen med kollega Siri Luthen har fulgt Arms Trade Treaty (ATT)- forhandlingene i New York forrige uke.

Nest siste dag var forhandlingene om en avtale for å regulere den internasjonale våpenhandelen i ferd med å bryte sammen på grunn av uenighet om hvordan man skal fatte vedtak «basert på konsensus» og om hvorvidt sivilsamfunn skal ha tilgang på forhandlingene i juli.

De mest sentrale uenighetene på dette møtet har vært mellom noen få land som tolker konsensus som å gi alle land vetorett på sluttresultatet av forhandlingene, og de fleste land, inkludert Norge, som tolker det til å bety bred enighet blant et stort flertall. Store deler av de to siste dagene foregikk bak lukkede dører i intense forhandlinger der en avtale ble meglet fram.

- Vi er glade for at Norge har spilt en konstruktiv rolle så langt i prosessen. Nå gjelder det å holde trykket oppe og sikre at vi får en sterk våpenhandelsavtale i juli, sier Luthen.

- Syria-resolusjonen i FNs Sikkerhetsråd nylig viste oss at vetorett ofte hemmer det internasjonale samfunnets evne til å løse alvorlige problemer. Flertallets ønske om å se våpenhandelen brakt under kontroll må ikke bli motarbeidet av et mindretall som forsøker å forsinke og forvirre prosessen. Spesielt Syria, Cuba, Iran og USA var sinker her, sier Luthen.

- Folks liv og levebrød fortsetter å bli ødelagt av en våpenhandel som er ute av kontroll. Flertallet av stater som ønsker en \"skuddsikker\" avtale må ikke bli blokkert av en liten minoritet med lave ambisjoner, uttaler Tønnessen-Krokan.

Det er flere land som ønsker at høynivåmøtet i juli skal være lukket for sivilt samfunn. Heldigvis ble man enige om at møtene i juli skal være noe mer åpent enn det som var foreslått, og NGOene skal ha tilgang til alle åpne foraene.

Som de mest progressive statene ønsket ble det bestemt at grunnlagsdokumentet skal være ligge til grunn for forhandlingene i juli. Forhandlingenes formann Roberto Moritan presenterte dette under forrige forberenende konferanse i juli 2011. Land som Mexico og Norge ønsket at dette dokumentet skulle ligge til grunn fordi det inneholder relativt sterkt språk og inkludert bl.a handvåpen og ammunisjon.

Møtet illusterte at det er flere stater som ikke ønsker en sterk avtale, og det er store uenigheter om hva avtalen skal innholde. Man kan derfor forvente at det vil likevel oppstå prosessuelle diskusjoner om hva slags status dette dokumentet skal ha i begynnelsen av forhandlingene i juli.

Det ble også bestemt at alle medlemsland er invitert til å levere sitt synspunkt på innholdet i traktaen innen utgangen av mars. Disse skal inngå som ytterligere bakgrunnsdokumenter for konferansen i juli. Control Arms- kampanjen må derfor jobbe hardt for å sikre gode innspill fra statene som ønsker en sterk avtale.

ForUM deltok aktivt på FN-møtet sammen med organisasjoner fra hele verden samlet i Control Arms-kampanjen som ble opprettet i 2003 etter at en rekke Nobelprisvinnere med Oscar Arias i spissen tok til orde for en adferdskodeks for våpenhandel. Control Arms ble nylig nominert til Nobels Fredspris for å ha drevet fram forhandlingene om en våpenhandelsavtale.

Les også: