Nå utformes målene som skal styre norsk utviklingspolitikk

Nå utformes målene som skal styre norsk utviklingspolitikk

ForUM er på plass i New York når 70 land forhandler om hva målene skal inneholde, og hva verden skal oppnå til 2030.

"Norsk bistand og utviklingspolitikk må innrettes for å støtte opp om FNs nye utviklingsmål", sa Utenriksminister Børge Brende da han talte på Kirken Nødhjelps utviklingskonferanse forrige mandag.

I 2015 skal alle FNs medlemsland forhandle frem nye bærekraftige utviklingsmål som skal dekke både økonomi, miljø, og sosiale forhold. Men allerede nå har den gigantiske prosessen med å utforme mål og delmål begynt. 70 land (deriblant Norge) har fått i oppgave å forhandle frem en rapport som anbefaler mål og delmål, og som man tror kommer å få stor betydning.

Arbeidsgruppen med landene som diskuterer målene har møttes 11 ganger siden i september og året før, og nå når den nest siste forhandlingen gjenstår har dette resultert i ett dokument med 17 mål og over 150 delmål.

- Vi er svært førnøyde med at målet om å utjevne økonomisk ulikhet, som falt vekk i det forrige forhandlingsdokumentet, nå er tilbake igjen. Det tyder på en ny politisk vilje i FN å angripe de faktiske årsakene til fattigdom, ikke bare symptomene, sier Kristina Fröberg som kommer å representere ForUM i New York.

- Det er også gledende at kontroversielle mål som klima, godt styresett, og fred fortsatt er med i dokumentet. Men forhandlingslederne har signalert at det må bli færre mål, delmål, og kutt på dette møtet, og sannsynligvis kommer det å lede til nye strider om innholdet. Dessuten trenger innholdet i de forskjellige målene å integreres bedre for ikke å risikere å motvirke hverandre, fortsetter hun.

I ForUMs respons på forhandlingsdokumentet (i boksen øverst til høyre) kan du lese både selve forhandlingsdokumentet, og de endringer som ForUM foreslår i mål og targets (markerte i rødt). Kristina kommer å rapportere fra møtet.


Relevante emner