Norge stanser våpeneksport til Emiratene

Daglig leder i ForUM, Borghild Tønnessen-Krokan. Foto: Skjermdump, NRK.no

Norge stanser våpeneksport til Emiratene

Utenriksdepartementet stanser våpeneksporten til Emiratene. Det er bra mener ForUM, som ber regjeringen stanse eksporten til alle land som kriger i Jemen. Denne uken ble norsk krigsmateriell funnet i Jemen. 

Denne uken ble krigsmateriell som skal ha kommet fra Kongsberg funnet i Jemen. Utenriksdepartementet stanser nå våpeneksporten til Emiratene.

 - Det er bra, og på høy tid. Men for ikke å risikere å medvirke til de grusomme lidelsene i Jemen, der sykehus og skoler angripes, bør regjeringen også stanse eksporten av norsk militærmateriell til de andre landene som kriger i Jemen, sier daglig leder i Forum for utvikling og miljø, Borghild Tønnessen-Krokan.

Skjermdump-yemen-observer-kongsberg-Remus-600.JPG#asset:5195

Houti-opprørere med militært materiell med Kongsberg Gruppens logo på. Foto: Skjermdump, Twitter

Norsk våpeneksport til land som kriger i Jemen

Siden mars 2015 har en koalisjon ledet av Saudi-Arabia bistått Jemens regjering med å bekjempe Houthi-opprørere i landet. Situasjonen i Jemen omtales av FN som den verste humanitære katastrofen siden andre verdenskrig. I 2016 tjente Norge 109 millioner kroner på eksport av militært materiell til fem av de ni landene som deltar i koalisjonen. Koalisjonen har blant annet bombet skoler og sykehus, og er anklaget for krigsforbrytelser.

ForUM har sammen med flere andre organisasjoner lenge advart om at norsk krigsmateriell kan bli brukt i Jemen. Vi har derfor bedt Regjeringen om å stanse all eksport av krigsmateriell til land som deltar i krigen. At vi nå får se norsk krigsmateriell i Jemen er beklagelig, men ikke overraskende, mener ForUM.

 - Når Norge tillater eksport av krigsmateriell til fem av ni land som deltar i krigen, bør det ikke overraske at materiellet også blir brukt i krigen, sier daglig leder i ForUM, Borghild Tønnessen-Krokan.

Bør stanse eksporten av alle typer krigsmateriell til de krigførende landene

Timer etter vi fikk se bildene av Houti-opprørerne som hadde funnet det norske krigsmateriellet, meddelte Utenriksdepartementet at de stanser eksporten av A-materiell til Emiratene. A-materiell er dødelig militært materiell som våpen og ammunisjon. UD stanser ikke eksporten av B-materiell, altså ikke-dødelig krigsmateriell. Men de vil senke terskelen for å avslå søknader om B-materiell og flerbruksvarer til militær bruk fra land som deltar i krigen. ForUM mener Regjeringen bør stanse eksporten av alle typer krigsmateriell til de krigførende landene i Jemen, også ikke-dødelige varer.

 - Ikke-dødelig krigsmateriell styrker de krigførende landenes militære kapasitet, og om Norge eksporterer slikt utstyr bidrar vi til krigen i Jemen, sier Tønnessen-Krokan.

17. januar skal Stortinget diskutere norsk eksport av krigsmateriell, og vil da ha mulighet til å stanse den uansvarlige eksporten. ForUM mener det er på høy tid at norsk eksport av alle typer krigsmaterielleksport til disse landene stanser.


Se Borghild Tønnessen-Krokan på NRK Nyheter her (fra 07:00)

Hør Borghild Tønnessen-Krokan på NRK Nyhetslunsj her


Mer informasjon:


Norsk eksport av militærmateriell til land som kriger i Jemen

I 2016 eksporterte Norge militært materiell til følgende land som deltar i krigen i Jemen:

  • Saudi-Arabia
  • Jordan
  • Egypt
  • De Forente Arabiske Emirater
  • Kuwait

Kilde: Regjeringen

A- og B-materiell

A-materiell: Dødelig militært materiell, som våpen og ammunisjon

B-materiell: Ikke-dødelig militært materiell, som overvåkningsutstyr

Stortingets behandling av norsk våpeneksport

I januar og februar kan Stortinget stanse norsk eksport av militært materiell til land som kriger i Jemen. 

Følg med på Stortingets behandling av norsk våpeneksport her.