Jemen-eksporten fortsetter

Jemen-eksporten fortsetter

Norge eksporterte militærmateriell for 6,3 milliarder kroner i fjor - en rekordhøy økning fra året før. Forum for utvikling og miljø er skuffet over at eksporten til land som kriger i Jemen fortsetter.

Forrige uke kom regjeringens årlige melding til Stortinget om norsk eksport av militært materiell. Meldingen viser at norsk våpeneksport økte kraftig fra 2016 til 2017, og at eksporten til land som kriger i Jemen fortsetter. Forum for utvikling og miljø har sammen med våre medlemmer arbeidet for at all eksport av alle typer militært materiell til landene som kriger i Jemen må stanse. 

- De krigførende partene i Jemen som Norge eksporterer krigsmateriell til, har bombet skoler og sykehus, og er anklaget for krigsforbrytelser. Stortinget og regjeringen er fullt klar over at man gjennom å godkjenne denne eksporten risikerer å medvirke til de grufulle lidelsene i Jemen, sier daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø (ForUM). 

Nå kan Stortinget stanse eksporten

Tidligere i år ble et forslag fra Sosialistisk Venstreparti (SV) om å stanse eksporten til land som kriger i Jemen, nedstemt i Stortinget. Partileder Audun Lysbakken sier nå til NTB at SV vil fremme forslaget på nytt over sommeren. ForUM håper på flertall for en full stans av eksport av militært materiell til land som kriger i Jemen. 

I dag lanserte Changemaker en større kampanje for en stans i norsk eksport av krigsmateriell til autoritære regimer, og for mer åpenhet rundt norsk våpeneksport.Gi din støtte til kampanjen her.


Les mer: