Norge og Europa henger etter

Norge har snudd og deltar endelig i arbeidet i FN for en bindende traktat for selskaper og menneskerettigheter

Norge og Europa henger etter

Denne uken pågår en historisk prosess: en menneskerettighetstraktat for ansvarliggjøring av selskaper er under utforming i FN.

- Selv om prosessen har pågått i to år allerede, ser det enda ikke ut til å ha gått opp for Europa at det kommer til å bli en traktat, sier Lovise Ribe som følger forhandlignene i Geneve for Forum for utvikling og miljø.

I juni 2014 vedtok FNs menneskerettighetsråd, med sterk motstand fra de europeiske landene, å utforme en menneskerettighetstraktat for ansvarliggjøring av selskaper, med spesiell vekt på multinasjonale selskaper. En arbeidsgruppe ble nedsatt med et treårig mandat. 

- Vi er allerede to år inne i prosessen – to år som sivilsamfunnet og en rekke uavhengige jurister har benyttet klokt ved å har jobbet på spreng for å bidra til oppfyllelsen av mandatet til arbeidsgruppa, ved å delta i diskusjoner og utforme konkrete innspill og forslag til hva som må inn i en slik traktat. EU derimot, tett fulgt av Norge, valgte å boikotte prosessen fra et tidlig stadium, grunnet uenigheter om en fotnote i vedtaket, forklarer Ribe.

Folkekrav: mindre makt til selskapene
Traktaten er et krav fra folket. Den skal sette mennesker foran selskaper, og den skal gjøre det umulig, både for stater og selskaper, å fraskrive seg ansvar grunnet komplekse strukturer og multinasjonal aktivitet. 

- Det er et folkekrav å få på plass bindende avtaler for næringsliv. Da er det ekstra synd at Europa lenge har stått på sidelinjen. Men, etter massivt press fra sivilsamfunnet, besluttet EU på tampen å bli med i de pågående diskusjonene, og stiller nå med samtlige medlemsland under arbeidsgruppens andre sesjon i Geneve i disse dager. Det er et skritt i riktig retning, sier Ribe.

Utforming og innhold
Møtene i Geneve i disse dager handler om traktatens utforming og innhold. Vesentlige spørsmål kommer til å bli gjenstand for harde forhandlinger, som: Skal traktaten ha direkte forpliktelser for selskaper, eller indirekte forpliktelser gjennom stater? Hvem har ansvaret i saker som går på tvers av landegrenser? Hvilke organer må etableres eller endres for å kunne håndheve traktaten, nasjonalt og internasjonalt?

- EU og Norge har endelig valgt å stille opp, noe vi er veldig glade for. Dessverre har de fraskrevet seg muligheten til å bidra aktivt med konkretet innspill til prosessen underveis etter to års fravær. Vi håper de nå tar aktive grep for å endre på dette. Tiden er knapp, da traktatutkastet skal foreligge ved arbeidsgruppens neste sesjon, avslutter Lovise Ribe som følger forhandlingene i Geneve.