Norge solgte militærutstyr til Saudi-Arabia

Norge solgte militærutstyr til Saudi-Arabia

Norge fordømmer offentlig pisking i Saudi-Arabia, men forsyner samtidig landet med militærutstyr. - Dobbeltmoralsk, mener Forum for utvikling og miljø, som tar opp saken når Stortinget diskuterer norsk våpeneksport i morgen.

I fjor ble saudiarabiske Raif Badawi dømt til tusen piskeslag og ti års fengsel for å ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia fordi han opprettet en nettside for liberal og sosial debatt.

Utenriksminister Børge Brende tok nylig sterk avstand fra dommen og iverksettelsen av denne. Samtidig eksporterte Norge i 2013 elektronisk militærutstyr til en verdi av 1.7 millioner kroner til det saudiarabiske regimet. Det viser årets Stortingsmelding om norsk eksport av forsvarsmateriell. Stortingets utenriks- og forsvarskomite avholder høring om meldingen i morgen fredag 6. februar kl. 9.

Dobbeltmoralsk Norge

Dette er dobbeltmoralsk. Vi bør ikke være Saudi-Arabias våpenbrødre

ForUM har i flere år bedt Norge slutte å selge militærutstyr til Saudi-Arabia. Organisasjonen deltar på Stortingshøringen og har sendt innspill til komiteen.

- Den norske kritikken samt forsvaret av ytringsfriheten blir nokså hul når Norge samtidig støtter det undertrykkende regimet i Saudi-Arabia gjennom å forsyne dem med militærutstyr år etter år. Dette er dobbeltmoralsk. Vi bør ikke være Saudi-Arabias våpenbrødre, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø.

Hun sitter også i styret til den internasjonale Control Arms-kampanjen som sammen med Norge var pådrivere for den internasjonale våpenhandelsavtalen som trådte i kraft på julaften.

Våpen til diktaturer

I tillegg til det autoritære Gulf-landets maktbruk mot egen befolkning har saudiarabiske styrker de siste årene drept sivile både i Bahrain og Jemen.

I Stortingsmeldingen framgår det at Norge i tillegg eksporterte våpen eller annet militærutstyr til andre land i Midtøsten som De forente arabiske emirater, Qatar, Oman, Algerie og Egypt, der bruk av tortur er en del av sikkerhetsapparatet. Ifølge de norske reglene for våpeneksport skal ikke militærutstyr eksporteres dersom det er en "åpenbar fare" for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

- Dette viser at det norske regelverket tolkes for svakt. Det kan være livsfarlig å motsi myndighetene i flere av disse landene, sier Tønnessen-Krokan.

Brende må sette ned foten

Saudi-Arabia er en betydelig oljeeksportør og blant USAs nære allierte.

- Det er sannsynlig at økonomiske og geopolitiske interesser samt hensyn til våre allierte har blitt utslagsgivende her. Det er en risikabel strategi: Saudi-Arabias grove menneskerettighetsbrudd og deres fremferd i naboland kan virke destabiliserende i denne svært turbulente regionen. Nå må Brende sette foten ned og slutte å hjelpe dem, sier Tønnessen-Krokan.

Tall fra utenrikshandelsregisteret til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den øvrige norske eksporten til Saudi-Arabia er i ferd med å dobles.

Kontakt for mer informasjon


Relevante emner