Hvordan nå FNs nye bærekraftsmål?

Seniorrådgiver i ForUM, Kristina Fröberg, under pågående FN-forhandlingene Finance for Development (FfD) i New York.

Hvordan nå FNs nye bærekraftsmål?

I år skal verdens ledere beslutte hvordan de skal bekjempe fattigdom og klimaendringer de neste 15 årene. Men hvordan skal de måles og finansieres? – Næringslivet bidrar, men det må stilles strengere krav, sa ForUMs Kristina Fröberg som talte under de norskledede forhandlingene i FN i New York i går om Finansiering for utvikling.

Dette året har vi en unik mulighet til å skape en bedre verden: I løpet av året skal FNs medlemsland avgjøre hvordan de skal utforme og finansiere bekjempelse av fattigdom, snu utviklingen i en bærekraftig retning og håndtere klimaendringer de neste 15 årene. Norge leder FN-forhandlingene Finance for Development (FfD) som pågår denne uken i New York, og som avsluttes i Addis Abeba i juli.

Næringslivets rolle i å fremme bærekraftig utvikling blir fremhevet som viktig under forhandlingene, og i utkastet til resolusjonen som ForUM har sendt den norske delegasjonen innspill til. Samtidig stilles det foreløpig ingen krav for å sikre at næringslivet bidrar til - og ikke undergraver - en bærekraftig utvikling. En ny rapport skrevet av SOMO på oppdrag fra Forum for utvikling og miljø (ForUM) foreslår hvordan dette kan gjøres.

Seniorrådgiver Kristina Fröberg i ForUM presenterte rapporten i FN i New York forrige uke. I går talte hun på vegne av det internasjonale sivilsamfunnet under FfD-forhandlingene.

- Næringslivet kan bidra til bærekraftig utvikling, men det må stilles strengere krav bl.a. til rapportering, ansvarlighet og at det betales skatt, sier Kristina Fröberg.

For å finansiere fattigdomsbekjempelse trengs bistand. Enda viktigere er imidlertid etisk handel, ansvarlige investeringer, gjeldsspørsmål og ikke minst skatt- og kapitalflukt, understreker hun. Da må ulike sektorer trekke i samme retning.

Temaet skal også diskuteres på ForUMs årsmøte 23 april, der statssekretær Morten Høglund deltar sammen med Heidi Finskas som er rådgiver for ansvarlige investeringer i KLP, samt ungdomspolitikere fra KrFU, Unge Vestre og SU. Høglund har også mottatt rapporten.

Forhandlinger om bærekraftsmål neste uke

Neste uke fortsetter FN-fohandlingene om de nye målene for bærekraftig utvikling. Målene skal vedtas i New York i september av verdens ledere og nås innen 2030. I Paris i desember skal de bli enige om nye klimamål for samme periode.

De 17 nye bærekraftsmålene (se boks til høyre) skal delvis bygge på tusenårsmålene. Men denne gangen skal målene gjelde alle land, også rike land som Norge. Alle mennesker skal nås. De skal være basert på menneskerettigheter og likhet. De skal fremme økonomisk, sosial og økologisk bærekraftig utvikling. ForUM sendte i går innspill til forhandlingsdelegasjonen for de nye bærekraftsmålene fra den globale sivilsamfunnskoalisjonen Beyond 2015.

Under FN-forhandlingene om bærekraftsmålene like før påske diskuterte landene hvordan målene skal måles gjennom delmål og indikatorer. Forhandlingslederen la fram et paper med forslag til endringer på 19 av 169 delmål.

Mange land inkludert G77 ønsket ikke å gjenåpne diskusjonen om hardt tilkjempede delmål, samtidig som mange anerkjente at det var behov for tekniske justeringer. ForUMs seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan som var tilstede under FN-forhandlingene i New York om bærekraftsmålene advarte imidlertid mot å endre delmålene slik at de ble svakere enn eksisterende forpliktelser. For eksempel foreslås det at delmål knyttet til hav og økosystemer skal nås innen 2030, mens lignende delmål vedtatt under henholdsvis Biomangfoldkonvensjonen og Konvensjonen mot ørkenspredning skal oppnås innen 2020.

- Kan ikke gå baklengs

- Vi kan ikke godta at delmålene blir svakere enn eksisterende forpliktelser. Delmålene må jo bygge på og forsterke det verdens ledere allerede er enige om, ikke svekke dette. Vi kan ikke gå baklengs inn i framtida, sa Borghild Tønnessen-Krokan under de forrige FN-forhandlingene i slutten av mars.

I tillegg skal landene bli enige om indikatorer. Et foreløpig rapport om indikatorer ble lagt frem av FNs statistiske kommisjon

Indikatorer skal vedtas innen mars 2016.

-Mange land sier at utvikling av indikatorer er en teknisk oppgave, men som krever politisk veiledning. Samtidig har mange sivilsamfunnsorganisasjoner erfaring med å måle bekjempelse av fattigdom og klimaendringer i land med svært mangelfull statistikk  og svakt styresett. De bør også høres, sa ForUMs Borghild Tønnessen-Krokan.

FN (NGLS og Division for Sustainable Development) har laget et online skjema der «stakeholders» inkludert sivilsamfunn kan gi feedback på indikatorer og delmål (targets) for de nye FN-målene for bærekraftig utvikling (SDG).


Disse 17 nye bærekraftsmålene skal nås innen 2030:

1. Utrydde all fattigdom. Ingen skal leve under 1,25 dollar dagen.

2. Utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og bærekraftig landbruk

3. Sikre helse og sunne liv

4. Sikre inkluderende og likeverdig kvalitetsutdanning for alle

5. Oppnå likestilling, og styrke alle kvinner og jenter

6. Sikre bærekraftig forvaltning av vann og sanitæranlegg for alle

7. Sikre tilgang til bærekraftig energi som alle kan ha råd til

8. Fremme bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle

9. Bygge infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon

10. Redusere ulikhet innad i, og mellom, land

11. Bygge inkluderende, robuste og bærekraftige byer og bosetninger

12. Sikre bærekraftig forbruk, og gode produksjonssystemer

13. Bekjempe klimaendringer og konsekvensene av disse

14. Bevare hav og marine ressurser

15. Beskytte og fremme økosystemer og naturressurser på en bærekraftig måte

16. Fremme fredelige og rettferdige samfunn og institusjoner for bærekraftig utvikling

17. Styrke global partnerskap for bærekraftig utvikling