Matsvinn og fiskeri i fokus på CFS-konferansen

Matsvinn og fiskeri i fokus på CFS-konferansen

To nye rapporter ble lansert på Matsikkerhetskonferansen (CFS) i Roma forrige uke.

Spire representerte ForUM på konferansen.

De to nye hovedtemaene på konferansen var matkasting og svinn, samt bærekraftig fiskeri og oppdrett. På oppdrag fra CFS (Committee on Food Security) hadde The High Level Panel of Experts (HLPE) skrevet rapporter om disse to temaene.

Se full rapport på Spirebloggen.

Generelt positiv til oppdrett

I rapporten om bærekraftig fiskeri og oppdrett ble det under konferansen lagt vekt på hvor viktig småskalafiskeri er for global matsikkerhet, samtidig og satsning på fiskeri støtter opp om småskalaproduksjon,.

Spire rapporterer at rapporten generelt er ganske positiv til oppdrett, men legger vekt på at små -og mediumskala er best; «aquaculture experts are now more confident that the era of severe environmental problems has passed and that aquaculture is on the road of being more environmentally sustainable».

Påpekte mangler

Den andre rapporten som ble diskutert under konferansen omhandler problematikken rundt matkasting og svinn. Her ble det litt misnøye med mangler i rapporten, opplyser Spire.

"Sivilsamfunnet påpekte at svinn i biodiversitet og matsystemers motstandsdyktighet ikke er nevnt i rapporten, og at agro-økologi burde inkluderes i beslutningsboksen," skriver Spire.

"Sivilsamfunnet understreket også at rapporten har et svært ensidig fokus på industrielle matsystem, til tross for at disse ikke er bærekraftige. De etterlyste mer oppmerksomhet til lokale matsystemer og kritiserte betegnelsen ‘mer bærekraftig’. “Sustainability either is or is not”."

Uenige om prinsipper for investeringer i landbruket

En stor del av denne konferansen har handlet om å godkjenne prinsippene for ansvarlige investeringer i landbruket (Responsible Agricultural Investments), rapporterer Spire.

Det kom fram at sivilsamfunnet ikke kan støtte prinsippene slik de er nå. Blant annet mener sivilsamfunnet at forhandlingene ikke var tilstrekkelig inkluderende.

Mye mer på Spirebloggen



Relevante emner