Julehilser våpenhandelsavtale velkommen

Julehilser våpenhandelsavtale velkommen

Julegleden er sikret i ForUM: Våpenhandelavtale trer i kraft julaften. Dette gir håp om beskyttelse av sivile i 2015. 

En ny internasjonal lov, som regulerer den globale våpenhandelen, trer i kraft på julaften. Det er en stor seier at mer enn et tiår med kampanjevirksomhet har ført til at FNs våpenhandelavtale (Arms Trade Treaty – ATT) endelig trer i kraft.

En bred allianse av norske organisasjoner og trossamfunn har jobbet tett med den internasjonale Control Arms-koalisjonen for å realisere avtalen. Norge spilte en ledende rolle i FN-forhandlingene. Forhandlingene endte med en avtale, som Norge ratifiserte den 12. februar i år.

Redder menneskeliv

Avtalen har som formål å sette strengest mulige, universelle standarder for eksport av våpen og ammunisjon, og å kutte tilførselen av våpen til diktatorer og aktører rundt om i verden som grovt bryter menneskerettighetene. Avtalen er blant de multilaterale våpenavtalene som raskest har trådt i kraft.

- Avtalen er et godt og viktig steg i retning av å beskytte sivile mot vold og overgrep. Dersom statene nå håndhever reglene de har blitt enige om, vil avtalen få konkrete konsekvenser: Menneskeliv vil reddes og menneskers verdighet bli bedre ivaretatt, sier generalsekretær, Knut Refsdal, i Norges Kristne Råd.

Erfaring viser at mangel på våpen og ammunisjon tvinger frem politiske løsninger

Tvinger frem politiske løsninger

- Den neste store utfordringen blir å sikre en god oppfølging og en robust implementering av avtalen. For at ATT skal kunne bidra til å sette høyest mulig standard for internasjonal våpenhandel, er det viktig at alle stater arbeider for å sikre at man har en nasjonal lovgivning som er så transparent og samstemt som mulig, sier Andrew Preston, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Tor Kristian Birkeland, koordinator for Kirkelig Fredsplattform, peker på Sør-Sudan som eksempel på et område avtalen vil beskytte.

- Sør-Sudan er et eksempel på et område som burde oppleve redusert vold som følge av våpenhandelavtalen. Der finnes det eksempler på grupper som har gått med på å overgi våpnene sine i forbindelse med fredsavtaler, for så å stille med splitter nye våpen et år eller to senere. Erfaring viser at mangel på våpen og ammunisjon tvinger frem politiske løsninger, sier Birkeland.

Stiller tydelige krav

Avtalens regler stiller krav til vurderinger av hvorvidt våpnene kan bli brukt i forbindelse med grove menneskerettighetsbrudd eller krigsforbrytelser. Hvis det er en vesentlig risiko for at et salg vil bryte med slike kriterier, skal overførselen ikke tillates.

- Sivile har betalt en altfor høy pris dette året. Fra Aleppo til Peshawar, fra Gaza til Sør-Sudan, har vi sett den ødeleggende virkningen av en dårlig regulert våpenhandel. Altfor lenge har våpen og ammunisjon blitt solgt uten tanke på dem som vil få sine liv ødelagt. Den nye våpenhandelavtalen, som trer i kraft på julaften, vil sette en stopper for dette, sier Control Arms-leder Anna Macdonald.

- Forkjempere har kjempet for dette øyeblikket i et tiår. Hvis avtalen implementeres godt, har den potensiale til å redde mange liv og tilby sårt tiltrengt beskyttelse for sårbare sivile rundt om i verden. Det er nå – endelig – lovstridig i henhold til folkeretten å bevæpne diktatorer og aktører som bryter menneskerettighetene. Den 24. desember markerer begynnelsen på en ny epoke, fortsetter hun.

Neste skritt

Uformelle samtaler mellom stater som har ratifisert avtalen har funnet sted i år, for å berede grunnen for håndheving av de nye reglene. Den neste runden med samtaler skal etter planen finne sted i Trinidad og Tobago i februar 2015. Planleggingen er også i gang for den første statspartskonferansen, det årlige møtet hvor statene skal vurdere fremgang og håndheving. Den er forventet å finne sted i august eller september 2015.

Frem til nå har 130 stater signert avtalen, hvorav 60 har ratifisert. Dette inkluderer store våpeneksportører som Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Kontakt for mer informasjon

  • For oppfølging, kontakt Tor Kristian Birkeland, koordinator for Kirkelig Fredsplattform, telefon 97152196, eller Siri Luthen, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø, telefon 99250644.
  • Control Arms-koalisjonen er en global sivilsamfunnsbevegelse som kjemper for streng kontroll av internasjonal våpenhandel. Control Arms har over 100 organisasjoner som jobber i over 120 land. Forum for utvikling og miljø er styremedlem i Control Arms, og blant medlemmene er store internasjonale organisasjoner som Oxfam, Amnesty International og Saferworld, samt mange regionale og nasjonale organisasjoner.