- Hittil er alt som forventet i Lima

- Hittil er alt som forventet i Lima

ForUMs klimarådgiver, Arvid Solheim, melder om verken overraskelser eller lyspunkter i Lima til nå, men håper det lurer gode forslag i kulissene.

- De samme gamle konfliktene males ut med bred pensel, og gamle standpunkter gjentas med ny styrke, rapporterer Solheim fra de første forhandlingsdagene. 

- Vi vet at mye har blitt diskutert i kulissene de siste månedene, så vi kan enda ha håp om at noen har snakket sammen, og funnet  forslag til kompromisser som alle parter kan leve med. Slik kan vi kanskje komme fra COP20 i Lima uten fullstendig brudd, sier Solheim.

Han mener det er sikkert at uansett hvilken avtale som faller på plass - både i Lima og Paris - så vil den ikke være god nok til å gardere oss mot en temperaturstigning på 2 grader.

- Men vi kan håpe på en best mulig løsning, sier Solheim.

Les også "My står på spill i Lima"

Legger grunnlaget for Paris 2015

COP20-møtet skal legge rammene for neste års klimaforhandlinger i Paris. Utfallet i Paris avgjør hvorvidt vi får en ny, rettferdig og effektiv klimaavtale for alle verdens land. Resultatet i Lima vil i stor grad påvirke opptrappingen mot Paris. 

- Med et godt utfall i Lima vil de 194 deltagende landene, og tusenvis av sivilsamfunnsobservatører kunne følge forhandlingene gjennom hele 2015, med god tro på konstruktive holdninger og håp om en relativt god avtale i Paris, sier Solheim.

- Men et dårlig resultat herfra, vil medføre stor uklarhet og hastverk i forhandlingene frem mot Paris om et år.

Enighet som eneste utvei

Solheim understreker at det er intet alternativ å gå fra møtet uten å ha kommet til enighet i kjernesakene.

- Både landene og vi som er observatører har en lang liste over temaer som man bare må bli enige om, sier han og spesifiserer.

  • Hvert enkelt lands planer for utslippskutt. Såkalte INDCs - Intended Nationally Determined Contributions. Disse skal legges fram for UNFCCC i løpet av 2015.

- Dette er det viktigste punktet, sier han.

  • De spesifikke INDCs må få et klart mandat for å strukturere informasjonen om utslippsreduksjonene.

- Slik kan vi lettere både sammenligne mellom land, og vi kan lage nasjonale prioriteringer, forklarer Solheim.

  • Det må sies noe konkret på klimafinansering.Til nå har det blitt lovet 9,7 milliarder USD til det grønne klimafondet for neste år. Fondet nærmer seg målet på 15 milliarder årlig, med offentlige midler.

- Det er jo vel og bra, men det sier lite om hva utviklingslandene kan forvente å få i støtte til nødvendige omstillings- og tilpasningstiltak etter at den nye avtalen er trådd i kraft.


For spørsmål kontakt:

I Lima:

Arvid Solheim, klimarådgiver, tidligere leder i Utviklingsfondet, og har fulgt klimaforhandlingene tett de siste årene. Kommenterer på forhandlingenes gang generelt.

Mobil: 97022162

E-post: arvid.solheim@forumfor.no

Twitter: @arvidsol

I Oslo:

Ida M H Gilbert, informasjonsansvarlig, bidrar med tilrettelegging og formidler kontakt.

Mobil: 45662152

E-post: ida.gilbert@forumfor.no

Twitter: @IdaGilbert


Relevante emner