Slik kan en våpenhandelsavtale redde liv

En global våpenhandelsavtale kan bidra til å redusere væpnet vold. Det viser en ny rapport som lanseres i FN i dag av ForUM, Amnesty International, IANSA og Utenriksdepartementet.

Rapporten \"How an Arms Trade Treaty can help prevent Armed Violence\" viser hvordan en Arms Trade Treaty kan bidra til å redusere og forebygge væpnet vold. Dette illustreres gjennom case studier fra Bangladesh, Guatemala og Filippinene.

- Våpenhandelsavtalen må bidra til å redusere de menneskelige lidelsene som følge av uansvarlig våpenhandel, understreker Borghild Tønnessen-Krokan fra Forum for utvikling og miljø som denne uken følger forhandlingene om en Arms Trade Treaty i FN som del av den internasjonale Control Amrs-koalisjonen.

Hun sier enkelte land er mest opptatt av at avtalen skal gjøre det lettere og mindre byråkratisk å transportere våpen over landergrensene.

- Disse landene synes ikke å ta innover seg at 2000 mennesker dør hver dag som følge av væpnet vold. Avtalen må tvert imot bidra til å redde liv gjennom å gjøre det vanskeligere for overgripere og andre uansvarlige aktører å få tilgang til våpen, fastslår Tønnessen-Krokan.

Forum for utvikling og miljø har finansiert rapporten, som er resultatet av et samarbeid med Amnesty International og den internasjonale håndvåpenalliansen IANSA.

 Link til rapporten:  http://iansa.org/system/files/ArmsTradeTreaty-Web.pdf

Rapporten lanseres i FN-bygget i New York 2 mars under de forberedende forhandlingene for en Arms Trade Treaty.

Program:

Chair: Ms Agnes Marcalliou, Chief, Regional Disarmament Branch, UNODA

Speakers:
-Ms Rashida Manjoo, UN Special Rapporteur on Violence Against Women
-Mr Francis Forbes, Crime, Security and Liaison, Implementation Agency for Crime and Security, Jamaica
-Dr Ogebe Onazi, International Physicians for the Prevention of Nuclear War, Nigeria
-Ms Clare da Silva, International Lawyer and Autour of the report to be lauched