Giske bør kreve at statseide selskaper driver mer etisk

Med den nye Stortingsmeldingen om statlig eierskap har regjeringen tatt et steg i riktig retning, men bør stille strengere miljø-, menneskerettighets- og rapporteringskrav til bedriftene, mener ForUM.

Stortingsmeldingen Aktivt eierskap - norsk statlig eierskap i en global økonomi  ble lansert av nærings- og handelsminister Trond Giske 1. april. 

I meldingen varsler regjeringen at den forventer at statlig eide selskaper skal rapportere om samfunnsansvar, og selskaper av en viss størrelse forventes å benytte den internasjonale anerkjente rapporteringsstandarden Global Reporting Initiative (GRI).

ForUM er svært positiv til at regjeringen forventer at arbeidet med rapportering og samfunnsansvar skal være forankret i styret. GRI som en internasjonal, anerkjent standard er et fornuftig utgangspunkt for rapportering av selskapenes samfunnsansvar, mener ForUM:

-Dette bør følges opp i uttrykte krav til selskapene, sier Siri Luthen, som er rådgiver i ForUM.

I høringsrunden i forkant av eierskapsmeldingen påpekte ForUM at sammenlignbar, etterprøvbar og relevant rapportering er en forutsetning for god forvaltning og for å ta veloverveide avgjørelser på samfunnsansvarsfeltet.

-Bedre rapportering er en forutsetning for oss som faktisk eier selskapene for å kunne utøve kontroll, sier Luthen.  

I Stortingsmeldingen varsles det at eierskapsavdelingen i Nærings-og handelsdepartementet skal ha en rådgivende og koordinerende rolle inn mot de andre eierdepartementene når det gjelder oppfølgningen av regjeringens forventinger til samfunnsansvar. Meldingen sier imidlertid lite om hvordan de skal styrke sin kompetanse på samfunnsansvar.

ForUM mener at for at regjeringen skal være ansvarlig eier og tydeliggjøre statens mål for sine selskap innen etikk og miljø, må eierskapsavdelingen besitte langt mer kunnskap om samfunnsansvar enn hva som er tilfelle i dag. I ForUMs policynotat  om statlig eierskap og menneskerettigheter foreslår ForUM etablering av et uavhengig “Menneskerettighetsråd” som gir anbefalinger til hvordan staten som eier, regjeringen, skal utøve sitt eierskap.

-Samtidig som Giske varsler at statseide selskaper skal være ledene innenfor miljø- og klimareduserende teknologi uttalte Trond Giske i forbindelse med lanseringen av stortingsmeldingen at han ikke vil trekke Statoil ut av det omstridte tjæresandprosjektet i Canada. Han begrunner det med at beslutningen ikke ligger til eier, men er en vurdering som ligger i selskapet.ForUM mener regjeringen må være en ansvarlig eier og trekke Statoil ut av det svært forurensende oljesandsprosjektet som undergraver regjeringens miljøpolitikk, sier Siri Luthen.

Hun peker på at jurist og førsteamanuensis Beate Sjåfjell i sin doktorgradsavhandling viser til at allmennaksjeloven ikke trenger å være et hinder for staten til å sette høye etiske standarder, miljø og bærekraftig utvikling foran kortsiktig profitt. Ved å bidra til bærekraftig utvikling ivaretar man langsiktig inntjening, og sikrer dermed aksjonærenes langsiktig avkastning framfor å fokusere ensidig på kortsiktig profitt. Forutsetningen er at staten ikke skaffer seg urettmessige fordeler på bekostning av minoritetsaksjonærer, og at generalforsamlingen ikke inntar styrets rolle.

-ForUM mener derfor at Eierskapsmeldingen må uttrykke vilje til å benytte seg av handlingsrommet som eier, og i ryddige former gjennom eiermøter og generalforsamling fremme sitt syn i viktige saker. Miljø og bærekraftig utvikling må prioriteres foran kortsiktig profitt og må løftes opp som et overordnet, prioritert styringsmål i statens eierskapspolikk, mener Luthen.

Se også kronikk \"Statlig uansvarlighet\".

Mer om tjæresand: Statoil på dypt vann