Innhold som omhandler emnet «Klimaforhandlinger»


Våre seiere i 2022!
Tilbakeblikk:

Våre seiere i 2022!

2022 er over, og til tross for at store deler av verden “åpnet” etter pandemien, vil ikke året bli husket som et særlig håpefullt år. Krig, matpriskrise og ekstremvær til tross – hvilke seiere kan vi feire fra 2022? Bli litt mer håpefull ved å lese om noen av gjennomslagene vi fikk for vårt arbeid i 2022!

- Norge må stoppe fossilproduksjonen
COP27:

- Norge må stoppe fossilproduksjonen

Alhassan Mohammed (21) er grunnleggeren av Fridays for Future i Sudan og har akkurat kommet hjem fra COP27 i Egypt. Hva tenker Alhassan om resultatet fra COP27? Hvordan påvirker klimaendringene hans hjemland? Og hva er hans budskap til den norske regjeringen? Les vårt intervju her!

Klimatoppmøtet ferdig: Styrer fortsatt rett mot klimakatastrofe mener ForUM
COP27:

Klimatoppmøtet ferdig: Styrer fortsatt rett mot klimakatastrofe mener ForUM

Tidlig søndag morgen ble klimatoppmøtet COP27 ferdig i Egypt, langt på overtid. Lillian Bredal Eriksen, klimarådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM) er i Egypt og mener det er tragisk at det ikke endte med sterkere forpliktelser på å kutte utslipp. Samtidig mener hun resultatet for tap og skade ble bedre enn fryktet, og roser Norge og EU for innsatsen under årets klimaforhandlinger.

Frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet
Pressemelding:

Frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet

Søndag 6. november deltar statsminister Jonas Gahr Støre, klima- og miljøminister Espen Barth Eide, norske organisasjoner, toppledere, byråkrater og næringsliv på åpningen av årets klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt. Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM), er bekymret for at Norge vil gå i feil retning under årets klimatoppmøte.

COP26 – en fiasko eller suksess?
Klimatoppmøte:

COP26 – en fiasko eller suksess?

Vi vet hva klimaendringene fører til i dag: oversvømmelser, tørke, tapte avlinger, sult, død, sykdomsutbrudd, ødelagte korallrev. Halvparten av verdens dyrearter står i fare for å dø ut. Samtidig så vet vi også at verdens ledere ikke vil bli enige om tilstrekkelig med tiltak til å sikre at verden ikke kommer over 1,5 grader på dette toppmøtet heller.

politisk innspill:

Brev til Erna Solberg om Norges rettferdige ansvar for Parisavtalen

Les hele brevet her!

13 norske klimaorganisasjoner krever at Norge øker ambisjonene for klimafinansiering og grønn omstilling, slik at Norge tar sitt rettferdige ansvar for å nå 1,5-gradersmålet. Norge er ett av få land som har meldt inn nye ambisjoner for utslippskutt, og det er vi glade for. Men klimakrisa er så stor at Norge, som har blitt rik på olje og gass, må ta en større del av ansvaret for Parisavtalen enn det vi gjør i dag.

Vaktbikkje og premissleverandør
Intervju:

Vaktbikkje og premissleverandør

Forum for utvikling og miljøs klimarådgiver Kristina Fröberg koordinerer norsk sivilsamfunn på FNs 25. klimaforhandlinger, COP25 i Madrid. I et intervju med Svein Tveitdal forteller hun om sentrale spørsmål som står på spill under innspurten i Madrid. Les intervjuet hos Besteforeldrenes klimaaksjon

ForUM i media:

Intervju: Holder aktivister utenfor

Klassekampen, 4. desember 2019

Les saken her

I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.

[...] Kristina Fröberg fra paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø sier at store deler av sivilsamfunnet i Latin-Amerika er imot Brasils anti-regelpolitikk.

– Sivilsamfunnet jeg samarbeider med i Latin-Amerika, er helt enig med den norske posisjonen om at vi trenger et regelbasert system. De vil enkelt og greit nå klimamålene, sier Fröberg. Fröberg understreker at kjøp av klimakvoter ikke kan erstatte egne utslippskutt. I tillegg må rike land styrke klima­bistanden til fattige land, sier hun.

Krav om klimabistand får imidlertid også gjenklang i Bolsonaro-administrasjonen. Miljøminister Minister Ricardo Salles har indikert at han vil kjempe for at Brasil får så mye som mulig av de 100 milliardene amerikanske dollar i årlig klimafinansiering som utviklingsland har blitt lovet innen 2020, melder Reuters.

Norge må ta ansvar på klimatoppmøtet
Dypdykk:

Norge må ta ansvar på klimatoppmøtet

I dag begynner FNs klimaforhandlinger i Madrid. I to uker skal verdens land prøve å snu økende utslipp, og nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming ved 1,5 grader. Men i sin tale ved åpningsseremonien la ikke Erna Solberg noe nytt på bordet.

Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid
COP25:

Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid

-Vi klimaforkjempere får ofte høre at vi har urealistiske krav. I virkeligheten er det motsatt. Det som er urealistisk, er å tro at vi har tiden på vår side, sa daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, i sin appell på klimamarkeringen 22. november. Les appellen her.

Bli med på klimamarkering
COP25:

Bli med på klimamarkering

I desember drar Norge til klimaforhandlingene i Madrid (COP25). Fredag 22. november arrangerer Changemaker en klimamarkering for alle som vil be Norge ta ansvar under forhandlingene. Over 20 organisasjoner kommer. Klima- og miljøministeren kommer. Kommer du?

Politisk innspill:

Innspill til COP5, klimaforhandlingene 2019

6. november 2019

Innspill til klima- og miljøminister Ola Elvestuen, utviklingsminister Dag Inge Ulstein, og den norske regjeringsdelegasjonen til COP25 i Madrid 2. - 14. desember 2019, fra Forum for utvikling og miljø.

Les innspillet her

2019 er nok et år hvor svært mye står på spill. Det gjenstår fortsatt store utfordringer før vi med sikkerhet kan si at vi er på vei mot å nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5-2°C. 2019 skulle være året for høyere ambisjoner, for utslippskutt, tilpasning og støtte. FNs generalsekretær gjorde dette klart da han ba alle land legge fram “konkrete, realistiske planer for å heve sine NDCer i 2020”, på toppmøtet i New York. Etter toppmøtet stod vi og verdenssamfunnet imidlertid skuffet igjen da det ble klart at svært få land med betydelig utslipp hadde valgt å følge oppfordringen. Vi ber Norge nå ta grep for å rette på dette.

Veien videre fra Paris
Klimaforhandlingene:

Veien videre fra Paris

Det er tre år siden Paris-avtalen ble fremforhandlet i en stemning av eufori. Denne uken åpnet det polske presidentskapet klimatoppmøtet i Katowice (COP24) med et mer nedtonet budskap. Men det er nå Paris-avtalen skal realiseres og vi har ingen tid å miste, skriver Aron Halfen som representerer Forum for utvikling og miljø i Polen.

Ber Norge kutte utslipp
COP24:

Ber Norge kutte utslipp

Om to uker begynner FNs klimatoppmøte i Polen. Forum for utvikling og miljø ba i dag klima- og miljøminister Ola Elvestuen være en internasjonal forkjemper i forhandlingene, og at Norge tar de nødvendige utslippskuttene på hjemmebane.

#Minklimahistorie
Talanoa:

#Minklimahistorie

Hva er din klimahistorie? Med kampanjen #Minklimahistorie ønsker Forum for utvikling og miljø å invitere deg med i dialogen for høyere klimambisjoner gjennom å dele din klimahistorie på sosiale medier.

Haster med klimaregler
Politisk innspill:

Haster med klimaregler

Forhandlingene om regelverket for Parisavtalen har stagnert. Neste uke holdes derfor et ekstra klimaforhandlingsmøte i Bangkok. Forum for utvikling og miljø deltar, og møtte regjeringen i dag.

Superklimaåret 2018 - å vinne eller forsvinne
Klimaforhandlingene i Bonn:

Superklimaåret 2018 - å vinne eller forsvinne

To ting står på spill i superklimaåret 2018: å få en regelbok på plass for Parisavtalen og å øke lands nasjonale ambisjoner. Men forhandlingene i Bonn i mai gikk treigt. Derfor vil ekstra forhandlinger holdes i Bangkok i september. Der har Norge store muligheter til å spille en avgjørende rolle - hvis den norske regjeringen ønsker det. ForUM tipser om hvordan.

Oppsummering: COP23 - To skritt frem og ett tilbake
Klimaforhandlingene i Bonn:

Oppsummering: COP23 - To skritt frem og ett tilbake

FNs klimatoppmøte COP23 i Bonn ble lørdag morgen avsluttet på overtid. I de to uker lange forhandlingene var det ikke Trump og USAs rolle som ble den store utfordringen, men mistillit mellom rike land og utviklingsland. Skal vi nå Parisavtalens mål må dette snus til neste klimatoppmøte i Polen 2018.

Dypdykk: COP23 - ambisjonskampen som ble omkamp
Klimaforhandlingene i Bonn:

Dypdykk: COP23 - ambisjonskampen som ble omkamp

FNs klimatoppmøte COP23 i Bonn ble lørdag morgen avsluttet på overtid. I de to uker lange forhandlingene var det ikke Trump og USAs rolle som ble den store utfordringen, men mistillit mellom rike land og utviklingsland. Skal vi nå Parisavtalens mål må dette snus til neste klimatoppmøte i Polen 2018. 

Norge skulker klimadugnad
Ny rapport:

Norge skulker klimadugnad

Stikk i strid med målene i Parisavtalen viser en ny rapport at Norges klimabistand til utviklingsland de siste årene gått ned med en tredjedel. Dette er både overraskende og skuffende, og om regjeringen tar klimaendringer på alvor, må dette ryddes opp i. 

Post Paris: Hva må den nye klimaavtalen fra Paris bety for norsk klimapolitikk og arbeidsliv?

Vi inviterer til et åpent debattmøte for å gi deg en bedre forståelse av hva denne historiske avtalen faktisk vil få å si her i landet og for internasjonal klimapolitikk, og ikke minst for de reelle, effektive tiltakene på bakken i Norge.
Her får du presentert synene til forskjellige leire i klimabevegelsen og fra fagbevegelsen, om hva avtalen må bety for norsk klimapolitikk og norsk arbeidsliv.

Halvgått løp, alt er enda mulig.

Halvgått løp, alt er enda mulig.

Lørdag formiddag ble ADP, den seksjonen av Klimakonvensjonen som har forhandlet om det som skal bli Parisavtalen, enige om en ny forhandlingstekst. Med det avsluttes arbeidet i ADP, som har holdt på siden konferansen i Durban for fire år siden.

Regjeringen utsetter det grønne skiftet

Regjeringen utsetter det grønne skiftet

- Meldingen som kom i dag åpner for mer kvotehandel. Konsekvensen kan bli en utsettelse av det nødvendige grønne skiftet som uansett må komme, sier leder i Forum for utvikling og miljø, Andrew Preston.

​Tjener på ambisiøse klimamål

​Tjener på ambisiøse klimamål

Norge har en tverrpolitisk enighet om at Norge skal ligge i tet internasjonalt når det gjelder ambisjoner, så vel som å være en pådriver i klimaforhandlingene. Da nytter det ikke å gjemme seg bak sinkeland, skriver ForUMs klimarådgiver Arvid Solheim.

Klimasukk fra Lima

Klimasukk fra Lima

ForUMs klimarådgivers inntrykk fra de første dagene i Lima: Gjentar tidligere posisjoner, gjør meningsforskjellene så store som mulig, og viser liten vilje til fleksibilitiet. Men på den lyse siden har de lært å sette grensen for lange innspill.

Mye står på spill i Lima

Mye står på spill i Lima

- I Lima rammene for Paris-avtalen komme på plass, sier ForUMs klimarådgiver, Arvid Solheim. Han følger hele COP20-møtet som går av stabelen i Lima til uka og er spent på om brikkene faller på rette plass.

Noen glimt av håp i New York

Noen glimt av håp i New York

Utfallet av klimatoppmøtet ble ikke like ambisiøst som mobiliseringen til klimamarsj over hele verden, selv om noen land kom med høyere lovnader enn antatt.

Ber Norge vise handling

Ber Norge vise handling

– Både hva Norge gjør hjemme og sier i New York blir svært viktig i den store sammenhengen, sier Andrew Preston i Forum for utvikling og miljø (ForUM).

Klima og utvikling på agendaen

Klima og utvikling på agendaen

Under FNs høynivåuke 22-26. september i New York starter neste skritt for FNs nye utviklingsmål. Det er også klart for verdens største klimamarsj og klimatoppmøte med statsledere fra mer enn 120 land.

Rettferdighetsprinsippet ikke nevnt

Rettferdighetsprinsippet ikke nevnt

- Mye bra kom ut av FNs høynivåmøte for miljøspørsmål i forrige uke, men de store landene dominerte som vanlig, og rettferdig fordeling ble ikke nevnt, rapporterer Arvid Solheim fra Nairobi.

Gammel uenighet stadig i veien for framgang

Gammel uenighet stadig i veien for framgang

Den gode stemningen på klimaforhandlingene i Bonn svant hen i torsdag, etter at det ble klart at det trolig ikke blir enighet om hvilken tekst som skal brukes som grunnlag for videre forhandlinger.

Klimaavtale: 500 dager igjen, det haster!

Klimaavtale: 500 dager igjen, det haster!

Denne uka møtes verdens land i Bonn for å forhandle om teksten for en ny klimaavtale, som skal vedtas i Paris om drøyt 500 dager. Norge må ta ledelsen i å framforhandle en solid avtale og gå foran som et godt klimaeksempel.

- Det er tid for handling

- Det er tid for handling

Rapporten som FNs klimapanel la fram mandag viser at konsekvensene av klimaendringene er i ferd med å bli enorme. - Nå må norske myndigheter la handling følge ord, og våge å ta de tøffe, men nødvendige beslutningene, sier Andrew Preston, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Liten fleksibilitet og forhandlingsvilje i Bonn

Det er dårlig stemning på klimaforhandlingene i Bonn denne uka. Durbanplattformens første ukelange møte er over halvveis, og det er liten framgang i retning av konkrete resultater, og stemningen er i ferd med å forsures, melder ForUMs utsendte Arvid Solheim fra Bonn.

Klimatoppmøtet snart ferdig for denne gang

Klimatoppmøtet snart ferdig for denne gang

COP19 er i ferd med å avsluttes i Warszawa, og det er trolig at det vil bli beslutninger på alle viktige punkter. Resultatene vil imidlertid bli svake og ufullstendige, og ikke være tilstrekkelig til å redusere klimagassutslippene fort nok til å unngå omfattende skader.

Antiklimaks i Bonn

Antiklimaks i Bonn

I stedet for frustrasjon over at mye forhandlingstid hadde gått tapt, avsluttet klimakonferansen i Bonn med et framoverskuende møte som reflekterte over utfordringene toppmøtet i Warszawa står overfor.

Russland blokkerer klimaforhandlingene

Russland blokkerer klimaforhandlingene

- Dette er et stort og alvorlig tilbakeslag. Nå går vi mot klimatoppmøtet i Warszawa i november uten å fått fullført forhandlinger på vanskelige temaer, sier ForUMs fagrådgiver Arvid Solheim.

Lite konkret i klimaforhandlingene

Lite konkret i klimaforhandlingene

\"Talk must stop, negotiations must start!\", utbrøt en frustrert observatør på årets første klimamøte i Bonn forrige uke. ForUMs Arvid Solheim gir oss siste oppdateringer i klimaforhandlingene.

Hva blir kvoteprisens framtid?

Hva blir kvoteprisens framtid?

21. mars inviterte ForUMs klimagruppe til seminar om kvotehandel og andre markedsmekanismer som brukes for å redusere utslipp av klimagasser. Et solid panel av innledere bidro med sin kunnskap om kvoter, klima og marked.

Seminar om handel med utslippskvoter

Seminar om handel med utslippskvoter

21. mars hadde ForUMs Klimagruppe seminar om kvotehandel og andre markedsmekanismer for å redusere klimautslipp. Et solid panel av innledere bidro med faglig tunge innledninger: Steffen Kallbekken fra Cicero, Sveinung Kvalø fra MD, Stig Schjølset fra Point Carbon, Bård Lahn NUPI og Mads Lie fra WWF. Innleggene ble fulgt av en ivrig debatt.

Klimaforhandlingene er tilbake på sporet

Klimaforhandlingene er tilbake på sporet

- Kort oppsummert var klimatoppmøtet i Doha et brukbart skritt mot en ny klimaavtale, samtidig som det er en alt for liten interesse i verden for å gjøre det som faktisk trengs for å hindre klimaendringene og snu utviklingen mot et bærekraftig samfunn, sier Arvid Solheim i ForUM.

Nå begynner det å haste

Nå begynner det å haste

- Klimaforhandlingene i Doha er nå halvveis, og snart ankommer et stort antall ministre hit for å ta de vanskeligste forhandlingene. Og det trengs virkelig noen som kan skjære igjennom, for her har det blitt vanskeligere en forventet, rapporterer ForUMs klimarådgiver Arvid Solheim fra Doha.

Klimaforhandlingene i Doha er godt i gang

Klimaforhandlingene i Doha er godt i gang

Etter tre forhandlingsdager har alle de syv forhandlingssporene startet. - Møtet er preget av en oppriktig vilje til å komme videre i forhandlingene fram mot en ny avtale som skal erstatte Kyotoprotokollen. Samtidig har ikke de tydelige interessekonfliktene og den store mangelen på tillitt mellom land og blokker av land, som har preget UNFCCC-forhandlingene de siste årene, blitt noe mindre, sier ForuMs klimarådgiver Arvid Solheim.

Norge må være pådriver i klimaforhandingene i Doha

Norge må være pådriver i klimaforhandingene i Doha

- Norge må gå aktivt inn i forhandlingene for at klimatoppmøtet i Doha i desember føre til gode framskritt i de kompliserte forhandlingene, sier ForUMs seniorrådgiver Arvid Solheim. ForUM har nå sendt krav til forhandlingene til norske myndigheter.