Innhold som omhandler emnet «Klima»


Seier for det nye klimasøksmålet!
Klima:

Seier for det nye klimasøksmålet!

18. januar vant Natur og Ungdom og Greenpeace Norge frem i retten mot staten i det nye klimasøksmålet og forventer nå full stopp i produksjon på oljefeltene Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving.

ForUMs arbeid i 2023
ForUM:

ForUMs arbeid i 2023

Usikkerhet, konflikt og ekstremvær har preget 2023. Arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål er viktigere, og vanskeligere, enn noen gang. Likevel finnes det lyspunkt og seire som gir håp for framtiden.

Hva mener våre medlemmer om statsbudsjettet for 2024?
Statsbudsjett:

Hva mener våre medlemmer om statsbudsjettet for 2024?

Forum for utvikling og miljø har rundt 60 medlemsorganisasjoner som jobber med klima, miljø, menneskerettigheter, utviklingspolitikk og bærekraftsmålene. I denne saken kan du lese hva våre medlemsorganisasjoner mener om statsbudsjettet for 2024.

ForUM støtter Fosen-aksjonistenes sak og rett til å protestere
Menneskerettigheter:

ForUM støtter Fosen-aksjonistenes sak og rett til å protestere

Over 500 dager har gått siden Høyesterett konkluderte med at vindkraftverkene på Storheia og i Roan på Fosen i Trøndelag krenker samenes menneskerettigheter, samt at konsesjonen er ugyldig og vindturbinene står ulovlig. ForUM støtter aksjonistenes rett til å protestere og mener regjeringen må komme med avbøtende tiltak snarest, til en omforent løsning er på plass.

Våre seiere i 2022!
Tilbakeblikk:

Våre seiere i 2022!

2022 er over, og til tross for at store deler av verden “åpnet” etter pandemien, vil ikke året bli husket som et særlig håpefullt år. Krig, matpriskrise og ekstremvær til tross – hvilke seiere kan vi feire fra 2022? Bli litt mer håpefull ved å lese om noen av gjennomslagene vi fikk for vårt arbeid i 2022!

Frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet
Pressemelding:

Frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet

Søndag 6. november deltar statsminister Jonas Gahr Støre, klima- og miljøminister Espen Barth Eide, norske organisasjoner, toppledere, byråkrater og næringsliv på åpningen av årets klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt. Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM), er bekymret for at Norge vil gå i feil retning under årets klimatoppmøte.

Regjeringen stikker av når det gjelder
Statsbudsjett:

Regjeringen stikker av når det gjelder

Til tross for store kriser i verden, har Norges inntekter økt med hundrevis av milliarder de siste årene. – Det er totalt uforståelig at regjeringen nå vil stikke av fra forpliktelsene om å gi én prosent av vår BNI til bistand når behovene øker så drastisk, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Alvorstynget FN-jubileum
Stockholm +50:

Alvorstynget FN-jubileum

50 år etter FNs første miljøvernkonferanse møttes representanter fra land og sivilsamfunn verden over i Stockholm til jubileet Stockholm+50. – Få oss ut av dette rotet, oppfordret FNs generalsekretær Guterres.

COP26 – en fiasko eller suksess?
Klimatoppmøte:

COP26 – en fiasko eller suksess?

Vi vet hva klimaendringene fører til i dag: oversvømmelser, tørke, tapte avlinger, sult, død, sykdomsutbrudd, ødelagte korallrev. Halvparten av verdens dyrearter står i fare for å dø ut. Samtidig så vet vi også at verdens ledere ikke vil bli enige om tilstrekkelig med tiltak til å sikre at verden ikke kommer over 1,5 grader på dette toppmøtet heller.

COP26: ForUMs innspill
Posisjonsnotat til delegasjonen:

COP26: ForUMs innspill

Når det 26. toppmøtet om klima går av stabelen i Glasgow, styrer vi fortsatt mot en tre grader varmere klode, og det gjenstår et stort gap mellom løftene som er gitt til FN og de faktiske utslippskuttene som skjer.

Den nye regjeringsplattformen mangler ambisjoner for bærekraftsmålene
Ny regjeringsplattform:

Den nye regjeringsplattformen mangler ambisjoner for bærekraftsmålene

I den nye regjeringsplattformen nevnes bærekraftsmålene kun to ganger – regjeringen vil opprette en nordisk hub for globale digitale miljøer som skal bidra til utvalgte bærekraftsmål, og utviklingspolitikken skal være forankret i FNs bærekraftsmål. Utover dette er referanser til bærekraftsmålene fraværende i Hurdalsplattformen.

FN varsler «kode rød» for menneskeheten
Klima:

FN varsler «kode rød» for menneskeheten

Forrige uke uttalte FNs generalsekretær at nå er det kode rød for menneskeheten, og ba alle verdens land om å slutte å lete etter kull, olje og gass. Samtidig nøler det norske stortingsflertallet. Dette viser hvor viktig kampen for en ambisiøs og rettferdig norsk klimapolitikk er, skriver ForUMs klimarådgiver Lillian Bredal Eriksen.

Dette mangler Klimaplan 2021-2030
ForUM-fellesskapet har avgitt høringssvar:

Dette mangler Klimaplan 2021-2030

Klimaplan 2021-2030 skal sikre oppnåelse av Norges internasjonale klimamål. Det er bra at det har kommet en handlingsplan, men det må flere virkemidler til for at FN-målet om 50-55 prosent klimakutt innen 2030 skal nås. I vårt høringssvar påpeker vi flere mangler ved klimameldingen.

Klimameldingen er for svak til å nå utslippsmålet
ForUM ber om en helhetlig plan for å nå FN-ambisjonene :

Klimameldingen er for svak til å nå utslippsmålet

I dag la regjeringen frem klimameldingen som er en plan med tiltak for hvordan Norge skal kutte utslipp i ikke-kvotepliktig sektor. Til tross for mange gode tiltak konstaterer ForUM at meldingen ikke er ambisiøs nok til å nå målene Norge har satt seg internasjonalt.

politisk innspill:

Brev til Erna Solberg om Norges rettferdige ansvar for Parisavtalen

Les hele brevet her!

13 norske klimaorganisasjoner krever at Norge øker ambisjonene for klimafinansiering og grønn omstilling, slik at Norge tar sitt rettferdige ansvar for å nå 1,5-gradersmålet. Norge er ett av få land som har meldt inn nye ambisjoner for utslippskutt, og det er vi glade for. Men klimakrisa er så stor at Norge, som har blitt rik på olje og gass, må ta en større del av ansvaret for Parisavtalen enn det vi gjør i dag.

Regjeringens krisepolitikk bremser ikke klimakrisa
Statsbudsjettet:

Regjeringens krisepolitikk bremser ikke klimakrisa

Regjeringen lanserer i dag en krisepakke for oljenæring på en verdi av 100 milliarder kroner. Samtidig kuttes bevilgninger til fornybar energi i utviklingsland. Dette er ikke et krisebudsjett for klimakrisa, mener Forum for utvikling og miljø.

Vaktbikkje og premissleverandør
Intervju:

Vaktbikkje og premissleverandør

Forum for utvikling og miljøs klimarådgiver Kristina Fröberg koordinerer norsk sivilsamfunn på FNs 25. klimaforhandlinger, COP25 i Madrid. I et intervju med Svein Tveitdal forteller hun om sentrale spørsmål som står på spill under innspurten i Madrid. Les intervjuet hos Besteforeldrenes klimaaksjon

ForUM i media:

Intervju: Holder aktivister utenfor

Klassekampen, 4. desember 2019

Les saken her

I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.

[...] Kristina Fröberg fra paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø sier at store deler av sivilsamfunnet i Latin-Amerika er imot Brasils anti-regelpolitikk.

– Sivilsamfunnet jeg samarbeider med i Latin-Amerika, er helt enig med den norske posisjonen om at vi trenger et regelbasert system. De vil enkelt og greit nå klimamålene, sier Fröberg. Fröberg understreker at kjøp av klimakvoter ikke kan erstatte egne utslippskutt. I tillegg må rike land styrke klima­bistanden til fattige land, sier hun.

Krav om klimabistand får imidlertid også gjenklang i Bolsonaro-administrasjonen. Miljøminister Minister Ricardo Salles har indikert at han vil kjempe for at Brasil får så mye som mulig av de 100 milliardene amerikanske dollar i årlig klimafinansiering som utviklingsland har blitt lovet innen 2020, melder Reuters.

Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid
COP25:

Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid

-Vi klimaforkjempere får ofte høre at vi har urealistiske krav. I virkeligheten er det motsatt. Det som er urealistisk, er å tro at vi har tiden på vår side, sa daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, i sin appell på klimamarkeringen 22. november. Les appellen her.

Bli med på klimamarkering
COP25:

Bli med på klimamarkering

I desember drar Norge til klimaforhandlingene i Madrid (COP25). Fredag 22. november arrangerer Changemaker en klimamarkering for alle som vil be Norge ta ansvar under forhandlingene. Over 20 organisasjoner kommer. Klima- og miljøministeren kommer. Kommer du?

Politisk innspill:

Innspill til COP5, klimaforhandlingene 2019

6. november 2019

Innspill til klima- og miljøminister Ola Elvestuen, utviklingsminister Dag Inge Ulstein, og den norske regjeringsdelegasjonen til COP25 i Madrid 2. - 14. desember 2019, fra Forum for utvikling og miljø.

Les innspillet her

2019 er nok et år hvor svært mye står på spill. Det gjenstår fortsatt store utfordringer før vi med sikkerhet kan si at vi er på vei mot å nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5-2°C. 2019 skulle være året for høyere ambisjoner, for utslippskutt, tilpasning og støtte. FNs generalsekretær gjorde dette klart da han ba alle land legge fram “konkrete, realistiske planer for å heve sine NDCer i 2020”, på toppmøtet i New York. Etter toppmøtet stod vi og verdenssamfunnet imidlertid skuffet igjen da det ble klart at svært få land med betydelig utslipp hadde valgt å følge oppfordringen. Vi ber Norge nå ta grep for å rette på dette.

ForUM i media:

Kronikk: Klimatoppmøte krever ny norsk klimapolitikk

Dagbladet, 22. september 2019

Les kronikken skrevet av 17 norske organisasjoner her.

FNs generalsekretær inviterer til ekstraordinært klimatoppmøte i New York. Statsledere som bare kommer for å snakke, er ikke velkomne. Dette er vårt brev og bønn til vår statsleder, Erna Solberg, om å pakke kofferten med ny klimapolitikk.

Skrevet av Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø (ForUM); Gaute Eiterjord, leder i Natur og ungdom; Embla Regine Mathisen, Leder i Changemaker; Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond; Annabelle Lefébure-Henriksen, daglig leder i Fairtrade Norge; Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet; Hege Skarrud, leder i Spire; Berit Hagen Agøy, generalsekretær Mellomkirkelig råd for Den norske kirke; Anne Cathrine Uteng da Silva, generalsekretær i FN-sambandet; Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon; Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet; Anja Bakken Riise, Framtiden i våre hender; Liss Schanke, for styret i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet; Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge; Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet; Henrik Mathias Hvaal, daglig leder i SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk; Benedicte Giæver, direktør i NORCAP – Flyktninghjelpens beredskapsstyrke

ForUM i media:

Krever ny klimapolitikk fra Norge i New York

Bladet Vesterålen, 20. september 2019

FNs generalsekretær har erklært klimakrise og invitert til ekstraordinært klimatoppmøte i New York mandag. Statsledere som bare kommer for å snakke er ikke velkomne. 17 norske organisasjoner ber Solberg om å presentere ny og mer ambisiøs klimapolitikk i New York. Norge er blant landene som får lov å tale i FN.

Les saken her

ForUM i media:

Ber om stans i all oljeleting

Stavanger Aftenblad, 20. mai 2019

Miljøvernorganisasjoner har startet en underskriftskampanje med mål å stanse all leting etter olje og gass i Norge. I oppropet blir regjeringen bedt om å stanse all oljeleting og legge ned ordningene med leterefusjon og opphørsrefusjon, samt investere i fornybar energi og bærekraftige løsninger.

- Fortsatt leting etter olje og gass med sikte på produksjon og bruk i flere tiår er ikke forenlig med FNs klimamål. Likevel har regjeringen nylig utlyst rekordmange nye letelisenser. Dersom andre land gjør som Norge, blir konsekvensene meget farlige for millioner som allerede lider i dag og for våre barn og barnebarn og alle som kommer etter oss, heter det i oppropet.

Les sak i Stavanger Aftenblad her.

ForUM i media:

Ber om stans i all oljeleting

Stavanger Aftenblad, 20. mai 2019

Miljøvernorganisasjoner har startet en underskriftskampanje med mål å stanse all leting etter olje og gass i Norge. I oppropet blir regjeringen bedt om å stanse all oljeleting og legge ned ordningene med leterefusjon og opphørsrefusjon, samt investere i fornybar energi og bærekraftige løsninger.

- Fortsatt leting etter olje og gass med sikte på produksjon og bruk i flere tiår er ikke forenlig med FNs klimamål. Likevel har regjeringen nylig utlyst rekordmange nye letelisenser. Dersom andre land gjør som Norge, blir konsekvensene meget farlige for millioner som allerede lider i dag og for våre barn og barnebarn og alle som kommer etter oss, heter det i oppropet.

Les sak i Stavanger Aftenblad her.

Innspill om klimafinansiering til Statsbudsjettet 2020: Forslag til opptrapping av Norges internasjonale klimainnsats

Skal Norge ta et rettferdig ansvar for å oppfylle Parisavtalen, må Norge kutte minst 53% nasjonalt innen 2030, samt bidra til kutt tilsvarende 198 millioner tonn CO2 utenfor våre grenser. Norge må også bidra vesentlig mer til klimatilpasning i Sør (se rapporten Norway's Fair Share).

Dette innebærer at norsk klimafinansiering må økes betraktelig. I dette innspillet presenteres organisasjonenes forslag til hvordan Norge kan gjøre dette. Les innspillet for å se organisasjonenes forslag til en opptrappingsplan for klimafinansieringen, og oversikt over kanaler som allerede i dag er klare for å ta imot finansieringen.

Utilstrekkelig klimabudsjett
Statsbudsjettet:

Utilstrekkelig klimabudsjett

Statsbudsjettet er verken ambisiøst eller helhetlig nok til å begrense global oppvarming til 1,5 grad slik FNs klimapanel i dag viser at vi må, sier Forum for utvikling og miljø, som ber regjeringen kutte utslippene med 53 prosent og mangedoble klimafinansieringen.

Klimasøksmål mot EU godkjent
Klimaendringer:

Klimasøksmål mot EU godkjent

Folkets klimasøksmål mot EU er godkjent for behandling i Den europeiske unionens domstol. Både EU og Norge må gjøre mye mer for å stanse klimaendringene, sier rådgiver i Forum for utvikling og miljø, Kristina Fröberg. 

Ny rapport:

NORWAY’S FAIR SHARE OF MEETING THE PARIS AGREEMENT

Rapporten «Norway’s Fair Share of meeting the Paris agreement» presenterer en utredning av hva som er Norges rettferdige andel av de globale utslippskuttene som er nødvendige for å begrense global oppvarming til 1,5°C over førindustrielt nivå og nå SDG 13. I tillegg beregner rapporten Norges rettferdige andel av kostnadene for at utviklingsland skal få tilpasse seg til et endret klima, som Parisavtalen forplikter oss å bidra til.

Ny rapport:

Organisasjoner utfordrer regjeringen til høyere utslippskutt

14.08.18 -NTB m.fl.

Klimarapport lansert på Arendalsuka: I en ny rapport som er framlagt av Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, Forum for utvikling og miljø og Regnskogfondet, går det fram at Norge må bidra til klimagassutslipp tilsvarende 430 prosent av våre nasjonale utslipp innen 2030. Minst 53 prosent må tas hjemme, er kravet.

Bistandsaktuelt.

Naturpress.

NTBs sak ble også publisert bl.a. i Nettavisen, Vårt Land, Stavanger Aftenblad, Varden, Sunnmøringen og Firda.

Indonesia skal redde torvmyra
Oslo Tropical Forest Forum:

Indonesia skal redde torvmyra

Etter voldsomme skogbranner forbød Indonesia å ødelegge den karbonrike torvmyra, og fikk hjelp av Norge. -Viktig for klima og bærekraftsmålene, sier Forum for utvikling og miljø, som inviterer til seminar om dette 28. juni i forbindelse med Oslo Tropical Forest Forum.

EU-borgere krever høyere klimaambisjoner
Folkets klimasøksmål: :

EU-borgere krever høyere klimaambisjoner

Vanlige EU-borgere vil gå rettens vei for å øke EUs klimakutt. Deres levebrød er allerede truet av klimaendringene. Dersom EU ikke kutter klimagassutslippene med mer enn 40 % i forhold til 1990-nivå, vil situasjonen forverres og bli farlig for flere av de fornærmede.

Ber Elvestuen øke ambisjonene
Parisavtalen:

Ber Elvestuen øke ambisjonene

Klima- og miljøministeren bør heve ambisjonene ved å kutte norske utslipp ytterligere, og styrke klimafinansieringen, sa Forum for utvikling og miljø i møte med klima- og miljøministeren denne uken.

Adresseavisen, 12.2.2018.:

16 organisasjoner vil skjerpe norske klimamål

Adresseavisen, 12.2.2018.

Regjeringens klimamelding er for svak på en rekke punkter, mener 16 organisasjoner. 

– Denne meldingen lener seg i stor grad på muligheten for å oppnå klimamålene ved å kjøpe seg fri gjennom EUs lovverk. På grunn av lite ambisiøse mål i EU, vil oppkjøp av utslippsenheter i andre land i svært liten grad føre til kutt i Europa, sier seniorrådgiver Kristina Fröberg i Forum for utvikling og miljø.

Organisasjonenes kommentarer til klimameldingen fikk også dekning i Vårt Land, Nationen, Fjordabladet og EnerWe, i tillegg til i Adresseavisen.

Les hele saken i Adresseavisen her.

Politisk innspill:

Fellesinnspill til klimameldingen (Meld. St. 41 (2016-2017))

Fellesinnspill til klimameldingen (Meld. St. 41 (2016-2017)) fra Forum for utvikling og miljø, WWF Verdens naturfond, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Kirkens Nødhjelp, Utviklingsfondet, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Mellomkirkelig råd, Caritas Norge, Changemaker, Besteforeldrenes klimaaksjon, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Spire, Sabima, og Bellona. Meld. St. 41 (2016-2017) Klimastrategi for 2030 - norsk omstilling i europeisk samarbeid har et særlig fokus på felles gjennomføring for å oppnå EUs klimamål.

Ti år med regnskogmilliarder

Ti år med regnskogmilliarder

For ti år siden bestemte regjeringen seg for å bruke inntil tre milliarder kroner årlig på å bevare regnskogen - en kraftfull investering i vår felles framtid. Det koster, men vi har ikke råd til å la være, skriver Borghild Tønnessen-Krokan, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

NRK Ytring:

Erna Solberg kan vise klimalederskap

NRK Ytring, 12.12.2017

Norsk klimafinansiering har gått drastisk ned, viser ny rapport. På dagens toppmøte i Paris har Erna Solberg sjansen til å gjøre noe med det, skriver Kirkens Nødhjelp, Utviklingsfondet, Naturvernforbundet, Besteforeldrenes klimaaksjon, Caritas Norge, Mellomkirkelig råd for den norske kirke, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Changemaker, WWF Verdens naturfond, Spire og Forum for utvikling og miljø i kronikk på Ytring. 

Les hele kronikken på Ytring her.

Erna kan bli bærekraft-stjerna i G20

Erna kan bli bærekraft-stjerna i G20

Som gjest på G20-toppmøtet i helgen bør lede an for bærekraftig utvikling, klima og ansvarlig næringsliv. Det mener norske organisasjoner som i dag møtte Erna Solberg.

abc nyheter, 4.7.2017.:

Solberg: – Klima og helse viktige spørsmål for Norge under G20-møtet

Abc nyheter, 4.7.2017.

– Klima, helse, internasjonal handel og utdanning er viktige spørsmål som vi vil være med på å ta opp under G20-møtet, sier statsminister Erna Solberg (H). Tirsdag møtte hun en rekke norske organisasjoner som har deltatt i prosessen fram mot toppmøtet, deriblant Redd Barna, Nettverk for ansvarlig gjeldspolitikk, Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Forum for utvikling og miljø.

Møtet mellom Statsministeren og organisasjonene fikk dekning i Lofotposten, Bergens Tidende og Sunnmørsposten i tillegg til i abc nyheter.

Les hele saken i abc nyeheter her.

Mageplask for ny klimamelding
Kommentar:

Mageplask for ny klimamelding

-Timingen var optimal. Istedet ble det mageplask, sier ForUMs klimarådgiver Kristina Fröbergom regjeringens Stortingsmelding om klimapolitikken som ble presentert i dag. 

Dagsavisen, 4.5.2017:

Krever endringer

Dagsavisen, 4.5.2017.

Tre sentrale elementer mangler i forslaget til klimalov, mener 23 organisasjoner, som nå krever at lovforslaget endres. Forum for utvikling og miljø legger fram organisasjonenes krav til endringer.

Les hele artikkelen i Dagsavisen her.

Politisk innspill:

Styrk klimaloven!

Innspill til stortingets behandling av klimalov. Høring i energi- og miljøkomiteen, 02.05.2017.

Dagbladet, 3.4.2017.:

Stortingsflertall for å koke kloden?

Dagbladet, 3.4.2017.

Mens verden desperat trenger nasjoner som står opp som klimahelter, viser Stortingets største partier at de først og fremst er på lag med oljebransjen. Det mener Forum for utvikling og miljø og 16 andre miljø- og utviklingsorganisasjoner i kronikk i Dagbladet i dag.

Les hele kronikken her.

VG, 26.6.2016.:

Brett opp ermene Vidar!

VG, 26.6.2016.

Etter å ha fulgt klimaforhandlingene denne forsommeren oppsummerer vi slik: norske myndigheter har alt for svake ambisjoner og kommer ikke til å etterleve intensjonen i Paris-avtalen som nylig ble ratifisert av Norge. Forum kommer derfor med noen anbefalinger til klimastatsråd Vidar Helgesen:

Ungdomspolitikerne møtte statssekretæren til debatt
ForUMs årsmøtedebatt:

Ungdomspolitikerne møtte statssekretæren til debatt

Hvordan kan næringslivet best bidra til bærekraftig utvikling de neste 15 årene? Årsmøtedebatten ForUM arrangerte gikk rett på sak. I panelet gikk statssekretær Morten Høglund (FrP) i debatt med ungdomspolitikere fra KrfU, Unge Venstre, SU og Heidi Finskas fra KLP Kapitalforvaltning.