- Tuberkulose får altfor lite oppmerksomhet

Laila Løchting, seniorrådgiver i LHL Internasjonal.

- Tuberkulose får altfor lite oppmerksomhet

Laila Løchting fra LHL Internasjonal er opptatt av at alle land må bidra til finansiering av tuberkulose slik vi får behandlet alle som er syke. Hennes forbilder er alle som ofrer mye for å kjempe for en god sak.

Hvilket tema jobber du med?

LHL Internasjonal jobber med bekjempelse av tuberkulose. Tuberkulose er faktisk den infeksjonssykdommen som tar flest liv i verden, sett bort fra Covid-19 pandemien. Sykdommen får dessverre altfor lite oppmerksomhet fordi den rammer de aller fattigste og mest sårbare, og det finnes fortsatt mye stigma.

Jeg har tidligere jobbet med LHL Internasjonals prosjekter ute, blant annet i fengsler i Zambia, og et sykehus for resistent tuberkulose i Tanzania, men nå er jeg mest opptatt av det politiske arbeidet; alle land må bidra mer til finansiering av tuberkulose slik at vi får behandlet alle som er syke, og at det blir mer forskning på nye medisiner og en ny vaksine.

Hva er din hjertesak og hvorfor?

Min hjertesak er viktigheten av å få på plass gode offentlige systemer for å hjelpe folk ut av fattigdom. Når man bor trangt og spiser dårlig, øker det risikoen for tuberkulose og andre sykdommer. Og for mange betyr tuberkulose ytterligere fattigdom, med tap av inntekt og varige funksjonsnedsettelser.

Hvem er forbildet ditt og hvorfor?

Mine forbilder er alle som ofrer mye for å kjempe for en god sak. I dag er det alle de palestinske helsearbeiderne.

Hva er det beste minnet du har fra å være aktivist?

Når vi var en stor gjeng som gikk på scenen under en stor internasjonal tuberkulosekonferanse og krevde at Johnson&Johnson satt ned prisen på medisiner for resistent tuberkulose.

Hvordan holder du deg oppdatert?

Det er flere globale sivilsamfunns- nettverk som jobber med ulike aspekter av tuberkulose, og vi deltar aktivt her. Og siden vi også har partnerorganisasjoner, i sørlige Afrika og Øst-Europa, som er av og med mennesker som er rammet av tuberkulose, er vi tett på hva som skjer og hva de er opptatt av.

Hva gjør du for å koble av? /Har du noen tips til avkobling for travle aktivister?

Isbading/badstue er en fin måte å nullstille det meste på. Det hender også at vi tar en sang på kontoret.


Relevante emner


Aktivisten

En aktivist er en person som brenner for en sak og som aktivt jobber for endring. Aktivister står opp for det de tror på, og spiller en viktig rolle i å gjøre verden til et bedre sted. I ForUM-nettverket finnes mange aktivister, og i denne spalten møter du noen av disse ildsjelene.