Ulikhet på agendaen i UNCTAD

Ulikhet på agendaen i UNCTAD

Feiringen av 50-års jubileet til FN sin konferanse for handel og utvikling (UNCTAD) faller på et gunstig tidspunkt. Med et zero-draft til nye utviklingsmål på bordet var det duket for god debatt i Geneve forrige uke.

I Geneve forrige uke var det stort fokus på de siste 50 årene og veien fremover for UNCTAD som organisasjon. Guro Klausen fra SLUG og Changemaker reiste til Geneve for å følge med på Public Symposium, et forum som bringer sammen myndigheter, sivilsamfunn, næringsliv og akademia.

- Det var et kritisk og bredt symposium hvor liberaliseringspolitikk, deregulering av finansmarkeder og mangel på åpenhet i økonomisk sektor fikk gjennomgå, sier Guro Klausen.

Ulikhet mellom land eller innad i land
Agendaen for møtet var å diskutere ulikhet, samt finansiering av bærekraftsmålene. Med dette bakteppet var det duket for inngående analyser av hvorfor ulikhet i verden har økt og hvordan denne utfordringen kan forbedres gjennom nye bærekraftsmål.

- Den største uenigheten blandt debattantene lå i om man burde konsentrere seg om ulilkhet mellom land, eller ulikhet innad i land. Er det slik at hvilket land du blir født i er det er viktigst for dine fremtidsutsikter, eller er det mest avgjørende om du blir født i en by eller på landet?

Mange midler mot ulikhet
Enighet var det allikevel stort sett om at det er takket være dårlig politikk at ulikheten blir større i verden. Og her kommer også de mange mulige løsningene inn; forbedre arbeiderrettigheter, økt regulering av finansmarkeder, strengere krav til innkreving av skatt, bekjempe ulovlige skatteunndragelser, jobbskaping, og økt velferdssatsning.

Viktige mål for å redusere ulikhet
I motsetsning til tusenårsmålene skal de nye bærekraftsmålene inneholde punkter som omhandler implementering av målene.

- Dette ble trukket frem som et viktig aspekt ved de nye målene som vil hjelpe til med å styrke deres betydning og virkning for å redusere fattigdom og ulikhet, avslutter Klausen.


Relevante emner