Hvordan nå bærekraftsmålene

Broghild Tønnessen-Krokan og ForUM har ledet arbeidet med felles innspill fra sivilsamfunnet til myndighetene på FNs bærekraftsmål.

Hvordan nå bærekraftsmålene

ForUM-nettverket leverte i dag anbefalinger til myndighetene på alle 17 bærekraftsmål. Norge skal, som et av verdens første land, høres i FN i juli på hvordan vi tenker å oppfylle intensjonene i Agenda 2030.

FNs 17 nye mål for bærekraftig utvikling er den mest ambisiøse forpliktelsen for fattigdomsavskaffelse verden noensinne har sett. Norge har forpliktet seg til å handle på flere nivåer for å nå målene innen 2030: Både hjemme og internasjonalt, og på tvers av både økonomiske, miljømessige og sosiale dimensjoner.

- Siden målene ble signert og vedtatt til stor jubel i september 2015 har vi opplevd et stemningsskifte. Det er flere tiår siden så mange millioner mennesker har måttet forlate hjemmene sine på flukt fra krig, vold, fattigdom og katastrofer. Nøden banker på døra, men det offentlige ordskiftet preges i stor grad av trusselbilder og frykt for egen velstand. Det gjør det bare enda viktigere at vi kommer i gang med implementeringen så fort som mulig, sier Borghild Tønessen-Krokan, fungerende daglig leder i ForUM.

Bærekraftsmålene henger sammen, og ForUM er veldig fornøyd med at vi har klart å levere noe på alle mål på så kort frist. 

- Dette har vært et konstruktivt samarbeid der sivilsamfunnet har spilt på lag og klart å snu seg fort. Vi er veldig glade for å ha så mange engasjerte medlemmer i ryggen. Vi hadde ikke klart det alene, sier Tønessen-Krokan.

For å utrydde ekstrem fattigdom (mål 1) må alle mennesker få dekket behovet for nok mat (mål 2), vann og sanitær (mål 6), et trygt og godt bomiljø (mål 11) og god helse (mål 3). Tilgang til energi (mål 7) og annen infrastruktur (mål 9), utdanning (mål 4) og anstendige jobber (mål 8) er nødvendig for redusere ulikhet (mål 10) også mellom kjønnene (mål 5), og skape inkluderende grønn vekst (mål 8). For å sikre liv på land (mål 15) og under vann (mål 14) og stanse farlige klimaendringer (mål 13) må vi produsere og konsumere bærekraftig (mål 12). Vi har ingen planet B. Og for å nå disse målene i fredelige og rettferdige samfunn (mål 16) trengs bredt partnerskap, samstemthet og god finansiering (mål 17).

Innspillene vil omarbeides til en rapport som vil lanseres på både norsk og engelsk.

Klikk her for å lese innspillet (PDF)

Les mer om høringen av Norge på FNs High Level Political Forum i juli