Bærekraftsmålene – veien videre

Engasjert panel og fullt av folk da Bærekraftforum (Fafo, CICERO og ForUM) inviterte til debatt på Fafo-båten under Arendalsuka. 

Bærekraftsmålene – veien videre

Fullt hus, eller mer eksakt full båt, i Arendal da Bærekraftforum inviterte til seminar om hvordan Norge kan bidra til å nå FNs bærekraftsmål.

- Ulikhetene øker og mange trender må snus, dette er ikke en liten jobb for Norge og ikke en liten jobb for verden, understreket Tone Fløtten, daglig leder i Fafo, da hun innledet på Bærekraftforums seminar under Arendalsuka.

Nasjonale og internasjonale utfordringer til tross, panelet var forsiktig optimistiske og understreket viktigheten av Bærekaraftsmålene og at Norge som et rikt land med mange muligheter bør gå foran og sette lista høyt.

Mange av de 169 delmålene kommer til å bli utfodrende for Norge å få til, særlig ble det pekt på: klimamålene, likestilling, utrydde vold mot kvinner og barn, hindre frafall i videregående skole, grønne og anstendige jobber til alle, løft for marginaliserte grupper og økende ulikhet.

Alt henger sammen med alt

- Den store styrken i målene er at man endelig har klart å tenke mer helhetlig. Vi kan ikke ”velge” om vi skal jobbe for mat, rent vann, utdanning eller likestilling - vi må klare å gjøre alle disse jobbene samtidig, og på en måte som ikke ødelegger verden. Klart det er komplekst, men verden er kompleks og hadde det vært en quick fix hadde vi gjort det for lenge siden.

- For første gang i historien er skillet mellom utvikling og klima visket vekk og det er vi veldig fornøyde med, for det har jobbet mye for å få til. Dette henger sammen. Så handler det om hvordan vi skal konkretisere dette på bakken. WWF vil spille en vaktbikkje- og pådriverrolle. Norge som nasjon må se på de områdene vi faktisk har nådd målene, og se på hvordan vi kan bidra til at andre også får til det samme. Vi må også huske at dette veikartet er en gigantisk forretningsmulighet, her er det mange muligheter for næringslivet på områder vi har kompetanse og har et ”forsprang” på en del andre land, understreket leder i WWF-Norge Nina Jensen.

IMG 5728

Leder i WWF-Norge, Nina Jensen, mener vi med Bærekraftsmålene for første gang i historien har klart å viske vekk det kunstige skillet mellom utvikling og klima. 

Lite kjennskap

En annen utfordring er at få kjenner Bærekraftsmålene. I en spørreundersøkelse som ble gjort i vår svarte rundt ti prosent at de kjenner til Bærekraftsmålene, mens rundt halvparten sier de (tror de) har hørt om målene. Dette blir en stor jobb i tiden som kommer: skape kjennskap og kunnskap for å få til handling gjennom brede samarbeid der alle aktører er involvert .

- Vi trenger massiv folkeopplysning for å komme i mål og her kan vi bruke et av våre fortrinn, nemlig at Norge er et gjennomorganisert samfunn. Det er en stor fordel for å få strategier og handlingsplaner satt ut i livet. Derfor har vi en god sjanse til å få gjennomført målene om vi alle drar i samme retning, mente Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor.

- Engasjement og kjennskap til målene overalt i samfunnet er mye viktigere enn den tekniske akademiske øvelsen med å måle nøyaktig hvor langt vi har kommet med alle de forskjellige delmålene, mente Stave ved Fafo.

Bærekraft som fag

Et av forslagene fra panelet til hvordan folkeopplysningen bør skje var å gjøre bærekraft til et eget fag i skolen, noe som fikk gehør både i panelet og forsamlingen.

- Et bærekraft-fag i skolen veldig god ide, vi må skape mennesker, industri og næringsliv som kan løse problemene vi står ovenfor og da må nye generasjoner tenke annerledes. Norge satser også stort på utdanning internasjonalt, noe vi kan bruke for alt det er verdt – vi bør ikke bare utdanne ingeniører og tannleger, men legge inn riktig kunnskap, mente Fafo-forsker Svein Erik Stave.

- Vi må få til en sirkulær økonomi, og dette er de ypperste mål som verden har sett. Et veldig viktig ekteskap mellom utvikling og miljø har sett dagens lys og nå blir utdanning veldig viktig. For eksempel kan ikke økonomi som fag bli stående som i dag, vi må over i en annen økonomisk tenking, poengterte Andrew Kroglund, internasjonal ansvarlig i Miljøpartiet de Grønne og tidligere styreleder i ForUM, fra salen.

Enkelere å velge riktig

- Å være forbruker i Norge i dag er alt for vanskelig. Det må bli enklere og smartere å gjøre gode velinformerte valg. Apper og gode politiske insitamenter. Vi må se på hvordan virksomheter fremdeles kan tjene penger samtidig som vi går over til sirkulær økonomi. Det må bli enklere å låne og dele på ting – vi trenger ikke kjøpe verktøy vi bruker et par ganger i året, sa Trine Lise Sundnes.

IMG 5717

Ordstyrer Kristin Halvorsen, direktør i CICERO, sammen med Borghild Tønessen-Krokan (daglig leder i ForUM) og forsker ved Fafo Svein-Erik Stave.