Styrker satsing på næringsutvikling

Styrker satsing på næringsutvikling

Rett før sommeren lanserte regjeringen stortingsmelding «Sammen om jobben – Næringsutvikling innenfor utviklingssamarbeidet».

I stortingsmelding viser regjeringen hvordan den vil øke innsatsen for å bedre rammevilkår for private investeringer i fattige land, samt etablere nye ordninger for samarbeid med næringslivet. ForUM mener regjeringen må stille klare krav til næringslivet.

‒ Tilgang til jobber med gode arbeids- og lønnsvilkår er en av de sterkeste drivkreftene i kampen mot fattigdom, sa utenriksminister Børge Brende i en pressemelding om den nye Stortingsmeldingen da den ble lansert.

Regjeringen vil tilby mer veiledning og informasjon til norske bedrifter som opererer i krevende markeder. I land med store norske investeringer vil regjeringen samarbeide tettere med næringslivet om tiltak som kan bidra til å øke de lokale ringvirkningene av det norske engasjementet, slik at utviklingseffekten blir større.

- Norsk bistand skal i større grad inngå i samfinansiering med privat næringsliv, for eksempel for å redusere risiko. Slik bruker regjeringen bistanden strategisk for å utløse private investeringer som fremmer utvikling, uttaler Brende i pressemeldingen.

ForUM mener det er prisverdig at klimahensyn blir lagt vekt på i meldingen. Støtte til FN-initiativ for teknologioverføring og kompetansebygging er positivt.

- Meldingen kunne vært enda tydeligere på hva man fra norsk side kan bidra med for å stimulere og legge til rette for kommersielle investeringer for å dekke det raskt økende behovet for investeringer i ren energi, samferdselsløsninger og annen klimavennlig infrastruktur, sier daglig leder i ForUM, Andrew Preston.

Stortingsmeldingen henviser til og fremhever internasjonale retningslinjer som FNs veiledende prinsipper (UNGP), OECDs retningslinjer og ILOs kjernekonvensjoner. Det er positivt at regjeringen vektlegger at de skal styrke informasjon og veiledning av næringslivet på dette området, dette er i tråd med ForUMs innspill.

Regjeringen vektlegger dialog og forventinger til næringslivet i meldingen. ForUM mener at dette er for svakt. For å sikre en bærekraftig utvikling må regjeringen kreve høye standarder for norsk næringsliv når det gjelder respekt for menneskerettigheter, begrenset karbonavtrykk og hensyn til miljøet, herunder etterlevelse av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

- Vi mener at regjeringen må kreve grundig aktsomhetsvurdering, basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter av det aktuelle prosjektet når selskap søker om støtte for å etablere seg i utviklingsland, og at denne skal legges til grunn for tildeling og inngå i grunnlaget for årlig resultatrapportering, understreker Preston.

Les hele ForUMs innspill til stortingsmeldingen her

ForUM planlegger å bidra med flere konkrete innspill når Stortinget skal behandle meldingen. Ta kontakt med Siri Luthen, seniorrådgiver i ForUM for mer informasjon.