- Ikke selg våpen til undertrykkerne

- Ikke selg våpen til undertrykkerne

Stortinget må be Regjeringen stanse eksporten av våpen og militærmateriell til undertrykkende regimer som Saudi-Arabia, sa Borghild Tønnessen-Krokan i ForUM da 27 organisasjoner la ned roser for ofrene, før våpeneksportdebatten på Stortinget.

Se også: ForUM-brev til Brende: -Våpenhandelsavtalen må redusere lidelser

Sammen med representanter for 27 norske organisasjoner 14 april la ForUMs daglige leder Andrew Preston (bildet) ned en rose som skal symbolisere mennesker som blir fengslet, torturert og drept i de landene Norge selger militærutstyr til. Det skjedde i forkant av Stortingets debatt om norsk våpeneksport kl 10. Stortinget diskuterer også menneskerettigheter i dag.

Arrangørene var Kirkelig Fredsplattform, Changemaker og ForUM.

- Den brede oppslutningen om markeringen og deltakelse på generalsekretærnivå fra tunge norske organisasjoner vitner om at dette egentlig er en åpenbar sak; Det er galt å utstyre regimer som undertrykker befolkningen sin, sier Tor Kristian Birkeland, koordinator for Kirkelig Fredsplattform.

- I dag er flertallet på Stortinget for å eksportere strategiske varer til autoritære regimer, mens 7 av 10 nordmenn er i mot. Det er på tide at våre folkevalgte tar ansvaret sitt alvorlig, sier leder for fredspolitisk utvalg i Changemaker Ingrid Holmedahl.

Markeringen fant sted uken etter 9.april. ForUM minnet om at mange land ikke kan ta frihet og menneskerettigheter for gitt.

- Norske menn og kvinner kjempet og døde for vår frihet, mot nazismen. Og nå? Vi tjener penger på å støtte noen av nåtidens mest brutale undertrykkerne militært. Blant disse er Saudi-Arabia som pisker og halshugger sine egne og som knebler fredelige demokratiforkjempere i nabolandene. Det bør ikke våre folkevalgte godta, sier Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver i ForUM.

I et intervju med TV2-nyhetene under markeringen sa hun at Norge bør stanse all eksport av våpen og militærutstyr til disse landene. Nylig vedtok Sverige å stanse våpeneksporten til Saudi-Arabia. Organisasjonene håper regjeringen nå vil gjøre det samme.

Land som kommer dårligst ut på menneskerettighetsrangeringen forsvarsmateriell mottok nesten dobbelt verdi sammenliknet med året før, skriver Dagbladet i dag.

Her er appellen:

«Vi, ledere og representanter for humanitære, menneskerettighets- og fredsorganisasjoner og trossamfunn, er samlet i dag for å gi en tydelig beskjed til våre folkevalgte. Beskjeden er denne: Eksport av norsk militært utstyr er deres ansvar. I dag eksporteres det militært utstyr fra Norge og av norskeide bedrifter i utlandet til land som aktivt motarbeider menneskerettighetene gjennom sin praksis. Disse landene begrenser grunnleggende friheter og rettigheter for sine innbyggere. Politiske aktivister, journalister, religionskritikere, nettaktivister og andre som ønsker å kritisere eller forandre sine politiske systemer, må være svært forsiktige med hvordan de uttaler seg for å unngå arrestasjon, tortur, eller i verste fall dødsstraff.

I 2013 solgte Norge militærutstyr til blant annet Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Oman, Algerie og Egypt. Dette er land som har begått mange og grove brudd på menneskerettighetene i en årrekke. Tusenvis av mennesker sitter fengslet – og mange tortureres – for å kreve grunnleggende friheter. De forente arabiske emirater mottok ammunisjon for 2,6 millioner kroner, og annet militærutstyr for 15 millioner kroner. Det samme landet sendte i 2011 soldater til Bahrain for å slå brutalt ned på fredelige demonstranter som krevde demokrati. Faren for at det norske militærutstyret brukes og har blitt brukt til undertrykking er reell.

Ved å eksportere militært utstyr til disse landene, tjener Norge penger på å styrke regimenes muligheter til å begå overgrep og grove menneskerettighetsbrudd. Det er Stortingets ansvar å stanse denne eksporten. Ikke hjelp undertrykkerne.»

Markering-mot-våpenhandel-27-ngoer

Tilsluttede organisasjoner:

Amnesty International Norway

Redd Barna

Kirkens Nødhjelp

Norsk Folkehjelp

Den Norske Helsingforskomité

Changemaker

Forum for utvikling og miljø (ForUM)

Den norske kirke v/Mellomkirkelig råd

Norges Fredsråd

Caritas Norge

Norges Kristne Råd

Den katolske kirke, Oslo katolske bispedømme

Digni

KFUK-KFUM Global

Nordahl Grieg Fredsfond

Det norske menneskerettighetsfond

Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet

Kvekersamfunnet

Atlasalliansen

IFOR Norge

Bestemødre for Fred

Fokus

Kvekerhjelp

Norges Fredslag

International Peace Bureau

Den Norske Burmakomité

Norges Kristelige Studentforbund